В Латвия започна гласуването на парламентарни избори, в които управляващата

...
В Латвия започна гласуването на парламентарни избори, в които управляващата
Коментари Харесай

В Латвия започна гласуването на парламентарни избори

В Латвия стартира гласуването на парламентарни избори, в които ръководещата десноцентристка коалиция е изправена против прокремълска партия и възхода на популистите в балтийската република с огромно съветско малцинство, предадоха ДПА и ТАСС.

Изборният ден завършва в 20.00 ч. локално време (съвпада с българското). Латвийските жители ще могат да гласоподават в 1075 изборни секции - 954 на територията на Латвия и 121 в 45 страни по света.

Няколко дни преди вота анкети демонстрираха, че един на всеки трима латвийци не е решил по какъв начин ще гласоподава, отбелязва Франс прес.

Свързана в предишното със съглашение с партията на Владимир Путин "Единна Русия ", левоцентристката партия "Съгласие " е известна измежду съветското малцинство, което е една четвърт от близо 2-милионното население.

На изборите през 2014 година тя се класира първа, само че не взе властта, защото всички останали партии отхвърлиха да се коалират с нея.

Според допитванията "Съгласие " може да получи към 30 мандата в еднокамарния парламент - Сейма, който се състои от 100 депутати.. Прокремълската партия би могла да сформира държавно управление, в случай че се съюзи с популистите.

Неин евентуален сътрудник е партията KPV.LV, отпред с някогашния артист Артус Кайминс, която е втора в някои допитвания и може да получи петнадесетина места в Народното събрание. През юни Кайминс беше за малко в пандиза по обвинявания в корупция, само че това не повлия на последователите му.

Кандидатът на партията за министър председател - юристът Алдис Гобземс, даде да се разбере, че не изключва съюз със "Съгласие ".

Формацията Нова консервативна партия, която също е популистка, в допитванията е на трето място от общо 16 политически сили.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР