В края на зимата организмът се нуждае от по-голямо разнообразие

...
В края на зимата организмът се нуждае от по-голямо разнообразие
Коментари Харесай

Витамин Е – за по-здрава и дълга коса

В края на зимата организмът се нуждае от по-голямо многообразие на хранителни субстанции. За да запълни неналичията, човек стартира да се храни с доста зеленолистни зеленчуци, пресни плодове и зеленчуци, само че от време на време това не е задоволително за поддържане на кожата, ноктите и косата.

Витамин Е е една от добавките, които би трябвало да одобряваме понякога, с цел да поддържаме здрава скелетната, гладката и сърдечната мускулатура. Той подкрепя процеса на формиране на червени кръвни телца и има позитивен резултат в натрупването на ресурси от желязо, селен, както и витамините А и К.

Мастноразтворимият витамин понижава оксидативния стрес в тялото и се грижи за вярното действие на имунната система. А неговият дефицит предизвиква куп проблеми като нарушаване в работата на храносмилателната система, мускулни болки, замъглено виждане, изтъняване на косата.

Ако се нуждаете от поддържане на косата, то витамин Е е едно от нещата, което наложително да приемате дружно с прясната храна, която консумирате. Той усъвършенства кръвообращението в скалпа, което укрепва косъма и ускорява растежа. Също по този начин витамин Е задържа влагата и предизвиква еластичността.

Известен с антиоксидантните си свойства, той пази корените на косата от увреждането, породено от свободните радикали, с което понижава косопада.

Неслучайно дами, които имат по-рядка коса, която капе по-обилно, си вършат маски с витамин Е. Най-често си го купуват от аптеката и смесват 1-2 лъжици с добре разрушено яйце. Корените се намазват добре и се поставят забрадка и найлонов плик върху главата, по този метод топлината оказва помощ на съставените елементи да навлязат в структурата на косъма и кожата на главата. За оптимален резултат всичко се отмива не по-рано от 30-40 минути след нанасяне.

Освен посредством маските, може да приемате витамин Е като добавка. Препоръчителната дневна доза за възрастни е 15 мг, до момента в който за деца – 7-11 мг.

Много храни съдържат огромно количество от витамина. Такива са растителните масла от пшеничен зародиш, бадеми, фъстъци, слънчоглед, както и зеленчуци като спанак, брюкселско зеле, зелен боб, броколи, моркови. От плодовете може да наблегнете на авокадо, боровинки, къпини.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР