В края на юни месец община Горна Оряховица спечели делото

...
В края на юни месец община Горна Оряховица спечели делото
Коментари Харесай

Кметът на Горна Оряховица: Бяхме некоректно извадени от програмата за чист въздух, но справедливостта възтържествува

В края на юни месец община Горна Оряховица завоюва делото против Министерство на околната среда и водите за това, че не бе позволена да взе участие в програмата за възстановяване качеството на въздуха на Оперативна програма „ Околна среда “. С това решение Върховен административен съд анулира насоките за кандидатстване по програмата в частта „ Допустими претенденти “. Осъди Министерство на околната среда и водите да заплати на общината 8170 лв. за разходи и указа на административния орган да включи общината в тази стратегия. С спомагателното й включване тогава се смяташе, че са в риск отпуснатите 111 млн. лева на другите седем общини – Бургас, Видин, Монтана, Димитровград, Смолян и Столична община. Оказа се след това, че към този момент са осъществени икономии по програмата, от които ще се финансират съответните действия в Горна Оряховица. Тогава кметът получи покана да кандидатства за финансиране. По тази и други тематики потърсихме за изявление кметът на общината Добромир Добрев

Г-н Добрев, спечелихте делото с Министерство на околната среда и водите за възстановяване качеството на въздуха в Горна Оряховица и получихте покана да подадете план, на какъв стадий е процедурата ви?

В петък получихме писмо от Министерство на околната среда и водите - покана за подписване на контракт. В момента оформяме документите. Мисля, че до края на годината ще имаме подписан контракт. Трябва много бързо да наваксваме по отношение на останалите общини. Надявам се връзката, която имаме на този стадий, и с екипа, с който работим, ще наваксаме без проблеми.

Каква е сумата, която ще получите, и какъв брой семейства планирано ще бъдат облагодетелствани?

Около 8 млн. лв. е приблизителната стойност на целия план - за ръководство, за монтаж, ремонт и други Ние, тъй като желаеме да обхванем повече семейства, ще дадем опция за трите типа отопление - пелети, газ и електричество. По-голям брой може би ще заложим на пелетното отопление, с цел да може оптимален брой хора да се възползват, тъй като, в случай че заложим повече на газ, ще обхванем под хиляда семейства. Референтните стойности там са доста по-високи.

Какво ви костваше това дело като разноски, сила, негативи и в последна сметка позитиви, несъмнено?

Вижте, когато крайният резултат е добър, не желаеме да се връщаме обратно и да гледаме отрицателно. Удовлетворени сме, естествено, от успеха, която извоювахме. Много сътрудници първоначално ни споделяха, че тази борба ще е с неприятен край, само че адвокатският екип и чиновниците, които работеха от общината, бяха на мнение, че ние сме си в правото и би трябвало до последно да търсим заслужено решение. Ние бяхме неточно извадени от програмата и стана като в приказките - положителното спечелва.

Сигурно сътрудниците ви от другите седем общини са ви гледали отдолу под вежди, тъй като с вашето дело поставяте в риск техните планове за 111 млн. лв. общо?

Естествено, водили сме доста диспути. Коментирали сме си, в случай че те бяха на моето място, по какъв начин щяха да постъпят. Естествено, с някои от общините имаше напрежение, само че в последна сметка ние сме кметове на жителите и би трябвало да пазиме всичко, обвързвано с техните права и ползи. По-голямата част, да не кажа всички, влизаха в това мое състояние. Нямаше подобен огромен негативизъм или завист против тази наша тъжба. Въпросът е оттук-насетне ние да защитим оптимално бързо това, което отстояхме като достижение и да го осъществяваме в реалност.

Пуснали сте към този момент изпреварваща поръчка за проучване настройките за замяна на печките с дърва и въглища с екологично чисто отопление, с цел да печелите време ли?

Точно по този начин, тъй като периодите ни ще са същите като на останалите общини, няма да се съобразят с това, че ние много по-късно ще сключим контракт.

И какъв е срокът?

Реално след подписването на контракта до 31-ви май би трябвало да правим подготвителните действия с обследването на брой семейства, брой и тип уреди, с цел да пуснем поръчката за доставка и монтаж на устройствата. Ако всички върви както би трябвало, при започване на идната година ще пуснем заявления, които жителите би трябвало да попълнят и до март-април да имаме точната численост на отоплителните уреди. Реално срокът е 21-ви декември 2023 година, както и на останалите общини, за привършване на плана.

Обмисляте ли алтернатива за по-спешно възлагане на поръчки - с предложения или с директно възлагане, поради това, че би трябвало да догонвате ускорено общини, почнали преди 2-3 години работа по тези планове?

Аз съм на мнение, че не би трябвало да се провокира ориста. Ако се стигне до обжалване, ще търсим подпомагане от Управляващия орган за нещо такова, само че това е рискът, който поемаме. Надявам се всичко да върви добре и да не прибягваме до такива решения, тъй като надали за община Горна Оряховица някой ще направи компромис с обжалването по Закона за публичните поръчки. Още повече и последващият надзор, който ръководещият орган ще упражни по тази стратегия.       

Стартирали сте поръчка за парцеларен проект и абстрактен план за северен обходен път на Горна Оряховица, какви са параметрите на обекта и с какво той е значим за града?

Това в действителност е доста значим план. Нашата съществена цел е след реализирането на автомагистрала Хемус по северната граница на нашата община да се изведе целият товарен трафик от селата Първомай и Поликраище, от индустриалната зона на Горна Оряховица, Лясковец и прилежащите общини, които на този стадий се включваха в съществуващото трасе София - Варна. През тези села върви сега първи клас път от Русе към турската граница. Но когато се направи автомагистрала Хемус, през Първомай и Поликраище ще се включи и софийският трафик, което тотално ще натовари трасето. Ние желаеме изпреварващо да решим този проблем, като проектираме трасе, което няма да засегне нито едно обитаемо място. Горна Оряховица ще извежда целия тежкотоварен трафик отвън обитаемоте места и отвън града. Затова още предходната година, когато определяхме бюджета, предвидихме средства тъкмо с тази цел. За да се построи един нов път, има доста тежки процеси и документи, може би и отчуждителни процедури. В рамките на 2-3 години желаеме да подготвим идейния план, отчуждителния развой и техническата документи. Имаме опция посредством проекта за стабилно развиване да се компенсира построяването на този път дружно с интермодалния терминал и индустриалния парк, който гласим в северната част на града. Това ще бъде главният мотив за построяването на този път.

Колко би могло да коства всичко това?

Не мога да ви кажа към този момент. Имаме някакви планирани стойности в предпроектните изследвания. Дължината на трасето ще е над 11 км. Другата опция за финансиране е по оперативните стратегии, където община Горна Оряховица е равнище 3 - част от тези 39 града, които могат да влагат в довеждаща инфраструктура за индустриални зони.  

Докъде стигнахте в построяването на спешен център за жертви на принуждение?

Надявам се в края на годината, началото на идната да приключим. Почти към края сме, с оформяне на отвесни планировки. Самата услуга, която сме планували дружно със общественото министерство е в късната пролет - април-май да стартира да действа. В постройката текат довършителни работи.

Кои планове ви останаха за осъществяване от Оперативна програма „ Региони в напредък “ и кои изградихте?
Мощи на Свети Пантелеймон дойдоха в горнооряховския храм " Свети Три Светители " (СНИМКИ)
В деня на Свети Пантелеймон парченце от неговите мощи дойдоха в църквата " Свети Три Светители “ в Горна Оряховица. Те бяха доне...

Мога да се похваля, че в оптималната степен усвоихме финансовия запас, предопределен за общината. Към края сме на безусловно всички планове. Един по градска среда, който ще завърши в края на годината. До средата на идната година ще приключим и най-късно почналият план - за летния спектакъл. Той е много комплициран като обект. Хубавото е, че материалите са контрактувани по-рано, на предходните цени, което ще ни разреши да приключим обектите. Много сътрудници се оплакват, че стартирани процедури с планова документи отпреди 3-4 години надали ще могат да бъдат приключени, тъй като поради растежа в цените на материалите не излизат сметките на самите реализатори. Накратко обектите, които приключваме, са спешният център с бюджет от към 1,5 млн. лева, градската градина - с към 1,7 млн. лева, цялостна реорганизация на летния спектакъл " Братя Грънчарови " - с към 3,2 млн. лева Общият запас на програмата беше към 20 млн. лв., само че имаше наказания от 6% и станаха над 15 млн. лева

Подновени са археологическите разкопки на средновековната цитадела „ Ряховец “, по какъв начин успяхте да осигурите средства за задачата?

Всяка година отделяме от общинския бюджет, въпреки и дребна сума, за разкопки - към този момент пета година. Министерството на културата също се включва, както и учебните заведения, с които имаме партньорство в разкопките. За страдание не можахме да завършваме този план в предходния програмен интервал. За консервация на тази цитадела и развиването й като туристическа дестинация в идващия интервал ще бъде един от водещите ни планове.

Как се оправя общинската болница с предизвикването Ковид-19? 

Мога да кажа, че на много положително равнище. След болничното заведение във Велико Търново тя е една от водещите, през която са минали най-вече заболели от Ковид-19. Чест прави професионализмът на доктори, медицински сестри и обслужващ личен състав, които работят в тези тежки условия. Ние като община всяка година отделяме значителен бюджет за рационализация и реновиране на отделения. Един план, който чакаме да се случи по контракт с Министерство на здравеопазването, е за реновирането на инфекциозно поделение в ковид-сектор с към 320 000 лв.. Имахме извоюван план по бедствия и повреди от началото на годината на стойност към 800 000 лв. за реновиране на покривното пространство на детско поделение плюс реновиране на самото поделение. Работим доста добре с една холандска неправителствена организация, посредством която предходната година осигурихме към 250 електрически кревати. Финансираха превоза и сменихме леглата в цялата болница.    
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР