В края на ноември 2023 г., в Народно читалище Св.

...
В края на ноември 2023 г., в Народно читалище Св.
Коментари Харесай

Неправителствения сектор и общинската администрация – ръка за ръка в реализацията на проект Младите хора – неизползваният потенциал за по-ефективни политики на местно ниво – добър пример и гаранция за устойчивост на резултатите

В края на ноември 2023 година, в Народно читалище " Св. Климент Охридски - 1922 ", в гр. Симитли, се организира конференция със заинтригуваните страни. Тя е заключителното събитие и част от дейностите в осведомителната акция за повишение на гражданското присъединяване в процесите на осъществяване и мониторинг на политики и законодателство, осъществена по план BG05SFOP001-2.025-0223-С01 " Младите хора – неизползваният капацитет за по-ефективни политики на локално равнище ", финансиран по процедура BG05SFOP001-2.025 „ Повишаване на гражданското присъединяване в процесите на осъществяване и мониторинг на политики и законодателство “, по Приоритетна ос № 2 „ Ефективно и професионално ръководство в партньорство с гражданското общество и бизнеса “ на Оперативна стратегия „ Добро ръководство " 2014-2020 година, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския обществен фонд.

Проектът се извършва от и цели да направи оценка на успеваемостта на политиките, да се дефинират мощните и слаби страни, опциите и заканите, характеризиращи гражданското присъединяване на младежите от разнообразни групи общини в ръководството на локално равнище и да се основат предпоставки за формулиране на рекомендации и възстановяване на регулаторната среда.

Община Банско и Община Симитли са двете пилотни общини, присъединили се при реализацията на плана, при което са осъществени следните действия:

  • Дейност 1: Проучване и разбор на провежданите политики и нормативната уредба в България, регламентиращи присъединяване на младежите в ръководството на общинско ниво
  • Дейност 2: Проучване и разбор на информираността на младежите по отношение на опциите и формите за гражданско присъединяване и опитът им за включване в осъществяване и мониторинг на политики и законодателство на локално равнище

Проучванията, извършени в границите на активност 1 и активност 2, обгръщат едни и същи пилотни общини – Банско и Симитли и са на една и съща тематика, отнасяща се до гражданското присъединяване на младежите в ръководството на локално равнище, само че изследват разнообразни фактори – първото изследване е концентрирано върху нормативната база на национално и локално равнище, а второто – отразява информираността, настройките, разбиранията, опита, желанията и компликациите на младежите, отнасящи се до присъединяване им в процеси на взимане на решения и осъществяване на политики.

Към всяко от двете изследвания е направен и съответният SWOT разбор, очертаващ мощните и слабите страни, опциите и заканите.

Във второто изследване, с изключение на младежи от двете пилотни общини Банско и Симитли, взеха присъединяване и младежи от Столична община, за да бъдат съпоставени резултатите, отнасящи се до основаните благоприятни условия за гражданско присъединяване, информираността и опита на младежите от другите групи общини.

Изготвен е обучителен модул за допълнение и надграждане на информираността на младежите по отношение на опциите за гражданско присъединяване, съгласуван с разпознатите във втория разбор тематики, с които е регистрирано, че младежите не са осведомени в задоволителна степен.

  • Дейност 3: Младежки конгреси „ Повишаване на гражданското присъединяване на младежи в осъществяването и мониторинга на политики и законодателство на локално равнище “

Трите юношески форума, извършени в края на месец септември 2023 година, с присъединяване на представители на общинската администрация и младежите от пилотните общини Банско и Симитли, показват и разпространяват изгодите от партньорското ръководство с жителите и най-много опциите младежите да способстват и да бъдат дейни участници в правенето и използването на младежката политика на локално равнище.

По време на форумите от участващите младежи са направени: SWOT разбор, оценяващ гражданското присъединяване в локалното ръководство и рекомендации и оферти за смяна на политики и законодателство, за основаване на по-добра среда за гражданско присъединяване в ръководството.

Обществените конгреси разрешават взаимоотношение, разговор и съдействие сред местите управляващи и младежите и се потвърждават като ефикасни механизми и подходи, посредством които да бъдат привличани все по-успешно младежите в ръководството.

  • Дейност 4: Информационна акция за повишение на гражданското присъединяване в процесите на осъществяване и мониторинг на политики и законодателство

В рамките на тази активност е извършено заключителното събитие по плана - конференция с присъединяване на представители на другите заинтригувани страни: младежи, взели участие във форумите, юношески структури на гражданското общество; представители на общинското управление и на общинската администрация от Община Симитли и Община Банско, ангажирани с младежките политики.

По време на конференцията е показан планът, както и са изложени положителни практики на Бенефициента - Сдружение „ Мъдрост и мощ “, отнасящи се до опциите да се ангажират, посредством спорт, младежи в значими публични дела и положителни практики на партньорската организация - Федерация на самостоятелните строителни синдикати, ориентирани към повишение на интензивността на младежите в публични начинания.

Популяризиран е направеният по плана обучителен модул за повишение на информираността за опциите и механизмите за гражданско присъединяване.

Участниците са осведомени с резултатите от осъществените, в границите на активност 1 и 2 по плана изследвания и разбори, както и с резултатите от извършените три юношески форума.

Най-съществената част от програмата на конференцията съставляват показаните рекомендации и оферти, направени от младежите от двете пилотни общини по време на извършените юношески конгреси. Формулираните от младежите рекомендации са разисквани и с присъединилите се в събитието представители на локалната власт.

Проектните действия са осъществени с цялостната поддръжка и подпомагане на общинските управления и отрасловите специалисти от общините Банско и Симитли. Изразената поддръжка и осъщественото съдействие при реализирането на плана от двете администрации е спомагателна гаранция за устойчивостта на резултатите, реализирани в границите на осъществения план, както и удобна основа за реализиране на визията на двете общини за все по-ефективно включване на младежите в ръководството.

Партньорството, осъществено в границите на плана сред локалната власт, в лицето на двете пилотни общини Банско и Симитли, Бенефициента – Сдружение „ Мъдрост и мощ “ и партньорската организация - Федерация на самостоятелните строителни синдикати е също образец за добра процедура за взаимоотношение и реализирани резултати при взаимната работа на неправителствения бранш и администрацията.

Реализацията на плана разреши повишаване на интереса и интензивността на локалните юношески общности при осъществяване и мониторинг на прилаганите политики, с поддръжката на локалната власт, това е причина за по-открито и отговорно ръководство на локално равнище.

Повишена е и информираността на обществеността от двете пилотни общини по тематиката за гражданското присъединяване.

Съвместната работа на заинтригуваните страни обезпечи предпоставки за взаимоотношение и съдействие, за реализация на концепциите на младежите, за консенсус при установяване на цели, легитимност и резистентност на решенията и политиките, прилагани на локално равнище в дълготраен проект, включвайки интензивно в тях младежите.

Общата стойност на плана е 59 807,81 лева, от които 50 836,64 лева от Европейския обществен фонд и 8 971,17 лева национално съфинансиране.

Срокът за осъществяване на плана е от 12.09.2022 година до 31.12.2023 година

Тази обява е основан а с финансовата поддръжка на Оперативна стратегия „ Добро ръководство “ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския обществен фонд. Цялата отговорност за наличието на обявата се носи от Сдружение „ Мъдрост и мощ " и при никакви условия не може да се приема, че тя отразява формалното мнение на Европейския съюз и Управляващия орган

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР