В края на миналия век онкоболните се лекуваха по-успешно отколкото

...
В края на миналия век онкоболните се лекуваха по-успешно отколкото
Коментари Харесай

Проф. Лъчезар Аврамов: В края на миналия век онкоболните се лекуваха по-успешно отколкото сега



В края на предишния век онкоболните се лекуваха по-успешно в сравнение с в този момент. Това съобщи в изявление за предаването „ Нещо повече “ ръководителят на Лабораторията по биофотоника на Института по електроника на Българска академия на науките проф. Лъчезар Аврамов . Той е номиниран за премията за извънредно високи научни достижения на Европейски Съюз „ Декарт “ през 2004 година за проучвания, свързани с диагностиката на онкологичните болести. Днес проф. Аврамов беше на среща с министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев. На срещата е разискван мораториумът върху новите медикаменти.

От позиция на науката са реализирани извънредно високи достижения във връзка с разбирането що е рак, на механизмите на развиване на раковите тъкани, на взаимоотношението им с разнообразни типове сътрудници, а от позиция на клиничната медицина сме си на равнището от 70-те години. Основната причина е това, че още преди десетилетия химическата индустрия откри в това поле опция за неограничени облаги и по най-различни способи се настани в лекуването на рака дотогава степен, че в действителност унищожи всички  други способи, които са съществували доникъде на предишния век и хората са се лекували по-успешно в сравнение с в този момент. Това са антитуморни ваксини, електромагнитни и магнитни полета, светлинни способи, изясни той.

Фармацевтичните монополи са втори по въздействие в света след финансовите и те имат извънредно мощни механизми още при основаването на образователни стратегии, при подготовката на лекари. Лекарите, които лекуват онкоболните по този метод, те лекуват по съвет, тъй като са по този начин готови. Проблемите са доста надълбоко и изобщо не е елементарно да се преодолеят, сподели още проф. Аврамов.

Когато се децентрализира доставката на медикаменти, незабавно се сътвори пазарна опция. А парите са като водата и електричеството – където има празно пространство, те ги взимат. Изведнъж, откакто на онколечението с десетилетия не се обръщаше никакво внимание, породиха десетки, най-вече частни клиники, които се закачат за НЗОК и засмукват толкоз, колкото могат, разяснява проф. Аврамов.

По отношение на спомагателните средства, отпуснати към бюджета на Българска академия на науките за идната година, той съобщи: Повърхностното усещане, че с 15 млн.лв. са запушили устата на учените не е напълно тъкмо, защото то се съпровожда от един политически документ, който не е разгласен. Това е меморандум сред държавното управление на Република България и учените от Българска академия на науките, в който единствено в едната от точките написа, че като първа избавителна стъпка се усилва бюджетът на Българска академия на науките с 15 млн. Другите точки обаче са за взаимни задължения. Единият ангажимент на държавното управление ще бъде подписан персонално от министър-председателя на 3 януари. В него написа, че се трансформира отношението към финансирането, т.е. Българска академия на науките ще предложи бюджет, в който размерът на заплатите и всички останали разноски ще бъдат обосновани и ще бъдат видни на публичното мнение.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР