В края на миналия месец Калифорнийски съд призна концерна Байер“

...
В края на миналия месец Калифорнийски съд призна концерна Байер“
Коментари Харесай

Осъдиха „Байер“ да плати 332 милиона долара по дело за рак, причинен от „Раундъп“

В края на предишния месец Калифорнийски съд призна концерна „ Байер “ (BAYGn.DE) за виновен по дело, заведено от човек, който твърди, че ракът му се дължи на излагане на унищожителя на бурени Roundup. Активната съставна част на този хербицид е рисковия глифозат, за който Списание 8 посвети тематиката на септемврийския брой и чиято орис в Европа ще се взема решение на 16 ноември в Брюксел. Ищец по следващото дело против отровата глифозат е Майк Денис, на 51 години, диагностициран с неходжкинов лимфом. Присъдата е 332 милиона $ обезщетение.
Присъдата включва 7 милиона $ обезщетителни вреди и 325 милиона $ наказателни вреди, присъдени на ищеца Майк Денис. Според „ Ройтерс “, обаче тази сума ще бъде внезапно понижена, защото Върховният съд на Съединени американски щати от дълго време е постановил, че наказателните вреди би трябвало да бъдат по-малко от 10 пъти обезщетителните вреди в съвсем всички случаи.
През този месец това е третото изгубено дело на „ Байер “ поради „ Раундъп “. В другите два правосъдни процеса концернът беше наказан да заплати веднъж 175 милиона $ и повторно – 1,25 милиона $. Преди това фармацевтичният колос е спечелил девет каузи по сходни изказвания. Срещу него са заведени близо 40 000, свързани с вредите от глифозата, най-мощната отрова против бурени.

Съдебни каузи, свързани с Roundup, преследват Bayer, откогато закупи марката, като част от покупката на Monsanto, за 63 милиарда $ през 2018 година

Темата за глифозата е водеща в Списание 8, бр. 9/2023 г.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР