В края на миналата седмица стана ясно, че завод за

...
В края на миналата седмица стана ясно, че завод за
Коментари Харесай

Защо Столична община се отказа от проекта за изграждане на завод за изгаряне на RDF гориво

В края на предходната седмица стана ясно, че цех за изгаряне на RDF гориво в София с европейски пари няма да се построява. Вицепремиерът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов пък разгласи в ефира на Българска национална телевизия, че въпреки всичко още има опция парите от Европа да бъдат пренасочени към други планове.



Темата за по този начин наречения инсинератор за боклуци обаче остава настояща, откакто и през днешния ден съдът ще преглежда оценката за влияние върху околната среда. От неправителствената организация " За земята " от години предизвестяват, че планът носи негативи за природата.

Столична община ще показа два плана за разширение на потенциала за разделно събиране на боклуци в София и за създаване на жп връзка за превозване на RDF гориво да циментовите фабрики. Така общината ще се опита да оползотвори оставащите средства от Оперативна програма " Околна среда ".

По думите на столичния кмет Йорданка Фандъкова общината се отхвърля от европейското финансиране по този план поради обжалване на процедурата по желание на реализатор, което е довело до 2-годишно закъснение на плана. Все отново Столична община ще продължи да работи по създаване на инсталацията за оползотворяване на RDF гориво като ще се търси финансиране по други европейски стратегии.

Отпадъците не би трябвало да се изгарят, защото това води до доста проблеми след себе си. От една страна, замърсявания от излъчванията от подобен вид съоръжения, въздейства и на климата. Това е и повода към този момент Европейски Съюз да се отхвърля да финансира такива съоръжения. И този инсенератор щеше да е последният, финансиран с евросредства и за благополучие това няма да се случи ", съобщи Данита Заричинива от неправителствена организация " За земята ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР