В края на миналата седмица германски медии разпространиха информацията, че

...
В края на миналата седмица германски медии разпространиха информацията, че
Коментари Харесай

Манфред Вебер – В бакалските сметки

В края на предходната седмица немски медии разпространиха информацията, че канцлерът Ангела Меркел е направила своя избор за ръководител на идната Европейска комисия в лицето на водача на фракцията на Европейската национална партия (ЕНП) в Екологичен потенциал Манфред Вебер. Така де, не безусловно. А сред редовете.

Неназовани източници от ЕНП споделили на немски публицисти, че канцлерът нямала да има срещу да поддържа кандидатурата на Манфред Вебер за водещ претендент на европейското дясно обединяване на идните следващата година избори за Европарламент. Правителството в Берлин обаче не е удостоверило до момента публично такава информация. От партията на Меркел пък били прецизирали, че не е ставало изобщо въпрос занапред за идващ ръководител на Европейска комисия, а единствено за изборите за Екологичен потенциал. Но оттова едни други закоравели наблюдаващи на живота в „ Резервата “ (пространство, в редом на нашето измерение на действителността в Брюксел, обхващащо институциите на Европейски Съюз и работещите в тях) събраха „ две и две “, че гореспоменатият господин Вебер от известно време се срещал с този и този непосредствен до ЕНП държавен водач, очевидно в търсене на поддръжка за номинация, и воала!

Политическият сезон и враждебните дейности в акцията за изборите за Европейски парламент на 23-26 май 2019 година са открити. Малко предварително за разбиранията на средностатистическия гласоподавател (всеки естествен човек), само че за тези, за които битката с/за власт е ежедневие, си е баш в точния момент да се стартира с бакалските сметки.

Като тези да вземем за пример, че инцидентно изпуснатата информация пред немските медии идва в навечерието на акцията за локалните избори в Бавария през октомври. На които съдружниците на Меркел от баварската партия Християнсоциален съюз (ХСС) за първи път в историята си рискуват да изгубят безспорното си болшинство в Народното събрание на провинцията. И в лицето на водача си и вътрешен министър Хорст Зеехофер при започване на лятото водиха люта борба с канцлера по въпросите на миграционната политика и контрола на границите, с цел да върнат позиции против растящите крайно-десни настроения в Бавария. Удрянето на едно рамо занапред на Манфред Вебер, най-младия водач на политическа група в историята на Европарламента, само че най-много кадър от управлението на ХСС, за водещ претендент на ЕНП, си е един обмислен жест на благосклонност сред отколешни съдружни сътрудници. А до май догодина…

Тъкмо и колелото да се завърти – изпълнителното бюро на ЕНП се събира тази седмица във Виена и се чака Вебер публично да показа кандидатурата си за „ шпиценкандидат “. Българският министър-председател Бойко Борисов, като доскорошен ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз, също е поканен, тъй че към този момент знаете занапред „ ние “ кого най-вероятно ще подкрепим за водещ претендент на ЕНП. С нас в кюпа номинацията на Вебер му е в забрадка вързана! На първо четене, най-малко, де.

Защото до момента в който считаме върху мазния бакалски бележник ето и едно уравнение, на което и наблюдаващите от Резервата ще търсят решение в придвижване: Манфред Вебер наподобява сигурен претендент за номинацията на ЕНП на конгреса на партията през ноември в Хелзинки. Но не може да е единствен. За най-силен вероятен опонент до момента бе апетитен някогашният френски външен министър, еврокомисар и сегашен основен договарящ за Брекзит Мишел Барние. Едни наблюдаващи обаче показват че партията му във Франция, „ Републиканците “, се намира в слаба позиция, с цел да натежи със собствен претендент пред общоевропейското дясно обединяване. Според други самият Барние е прекомерно ангажиран с Брекзит, с цел да има време да се занимава с акция и избори, а трети ясновидци напряко настояват, че президентът Еманюел Макрон надали би подкрепил претендент на ЕНП за идващ ръководител на Еврокомисията, бил той и французин. Камо ли в случай че е немец, като Манфред Вебер. Бившият министър-председател на Финландия Александър Щуб също се спряга като вероятен кандидат за номинацията на европейските консерватори. Единственият му недостатък е същият, който всички виждат и във Вебер – авторитетни и одобрени персони, с дълготраен опит в Резервата, само че всеобщо непознати на необятната аудитория в Европа. И това не е всичко.

Не би трябвало да пропущаме, че все по-голяма част от европейските водачи в последно време се афишират срещу „ шпиценкандидатите “ и е изцяло допустимо някъде преди изборите следващата година цялата идея за тях да отпадне, с което сегашното чесане на езици ще е било изцяло напразно.

Да кажем няколко думи и за Манфред Вебер. Германският реакционер е роден на 14 юли 1972 година в Ландсхут, Западна Германия. В средата на 1990-те пази инженерна тапия в университета в Мюнхен. В политиката влиза при започване на века и през 2003 година, на 29-годишна възраст става най-младият народен представител в баварския парламент от ХСС. На идната година е определен за член на европейското законодателно заседание, където заседава и до през днешния ден. Оглавява групата на ЕНП през 2014 година, а паралелно на това заема и най-висши позиции в президиума и управлението на ХСС. Последните два обстоятелството пък го слагат в позицията да има непосредствен контакт и да се употребява с доверието на унгарския министър председател Виктор Орбан, „ черната овца “ на ЕНП последните години по въпросите на „ общата европейска взаимност по въпросите на миграцията “. Също част от упоменатите бакалски сметки.

И един различен проблем


В края на пролетта измежду подозрително сенчеста рокада, за общоприет секретар на Европейска комисия (практически доживотен топ-европейски администратор) беше назначен германецът Мартин Зелмайер. Ако ЕНП с Мартин Вебер отпред завоюва изборите през 2019 година и вземе поста на началник на комисията, мястото на ръководител на Екологичен потенциал ще би трябвало да отиде при втората по величина политическа мощ. При изискване че това са социалистите, с парламентарната група понастоящем ръководена от немският политик Удо Булман, уравнението ще се позакучи. Много германци на управителни постове в Европейски Съюз ще се насъберат внезапно, с цел да е по-вкуса на други държави-членки, както Ангела Меркел знае доста добре.

За него


Обединител


Той (б.р. – Манфред Вебер) е значително човек, който интегрира, който сплотява хората към себе си, който има ясна визия накъде би трябвало да върви Европа и който също по този начин ясно и гласно пази своята позиция. Дали ще бъде добър избор за ръководител на Еворпейската комисия? Да, сигурно мога да го кажа.

Ангелика Ниблер, немски евродепутат от ЕНП (ХСС)


Убеден католик и про-ЕС


Вебер има доста ясни позиции по политическите въпроси. Той е твърдо в ядрото на идеологията на ХСС, що се отнася до въпросите, засягащи ценностите; общественият му консерватизъм и дълбоко-вкорененият му католицизъм не подлежат на подозрение. Той е член на държавната комисия на католиците в Бавария, главният орган, който направлява дейностите на църквата в провинцията. Но същинските му вярвания излизат на повърхността в дебата за Европа, където застава намерено против евроскептичните настройки в ХСС.

Тоби Фогел, немски публицист


Кандидат за всичко


Вебер е малко или доста претендент за всичко. Никой, в това число Меркел, няма да го поддържа за поста ръководител на Европейската комисия, тъй като никой не го познава. Няма просто ето по този начин да извадим от шапката некомпетентен немец, който е изцяло чужд на на практика всички членове на Съвета.

Ален Ламасур, френски евродепутат от ЕНП, през юни т.г.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР