В края на миналата година заработи първата на Балканите камера

...
В края на миналата година заработи първата на Балканите камера
Коментари Харесай

Заработи първата камера за живо наблюдение на белоглави лешояди в Източните Родопи


В края на предходната година проработи първата на Балканите камера за живо наблюдаване на гнездо на белоглав лешояд в Източните Родопи. Въпреки че до този миг към момента нямаме непрекъснати пернати жители, камерата към този момент ни разкрива забавни и вълнуващи елементи от живота на редките птици. През последния месец разнообразни белоглавите лешояди посещават гнездовата ниша, само че я употребяват най-вече за отмора. Ако гнездото бъде заето, ще може да следим в действително време живота на тези редки птици. Очаква се още технологията да ни даде скъпа информация за държанието им при развъждане на дребните и питателните привички, което ще ни помогне за по-доброто запазване на типа.

Камерата бе сложена през декември от eкип от Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) и фондация По-диви Родопи.

Едва ден след слагането на камерата гнездото бе посетено от млададвойка. Това даде вяра на екипа по план „ Опазване на черния и белоглавия лешояд в Родопите “, че гнездото ще бъде употребявано и през идния гнездови сезон. Оборудването бе маскирано с естествени материали, тъй че да не притегля вниманието на белоглавите лешояди и да не пречи на размножаването им. През идващите седмици разнообразни млади и възрастни лешояди посещаваха гнездото. Сред тях бе и възрастния лешояд Резос, който маркирахме със GPS предавател през май предходната година. Резос посети гнездото неколкократно прекарвайки по няколко часа в нареждане на гнездовия материал или просто почивайки на комфортното място (видео с Резос може да видите в линка). Благодарение на предавателя можем да проследим всяко придвижване на възрастния лешояд. Към момента Резос посещава гнездови скали и в двете колонии на типа по поречието на Арда и явно към момента не е избрал къде да загнезди. Стискаме палци той да избере имено гнездото с камерата. Междувременно, в негово неявяване различен, възрастен белоглав лешояд гнездящ наоколо „ краде “ сламки и сухи треви от нишата и ги придвижва в своето гнездо.

Зимата е забавно време за феновете на тези птици и любопитните, които желаят да надникнат в тайнствения живот на белоглавите лешояди. През декември и януари величествените птици си избират ниша в скалите, където да загнездят. Гнездото се строи бързо главно от сухи треви и малко клечки, тъй че в случай че двойка го хареса може да го „ подреди “ единствено за няколко дни. В края на януари и началото на февруари множеството белоглави лешояди снасят единственото си яйце, за което двамата родители неуморно ще се грижат в идващите 2 месеца когато ще се излюпи новия живот. До края на месеца ще стане ясно дали ще имаме шанс и ще може да следим онлайн живота на някоя двойка белоглави лешояди. Лешоядите се славят като грижовни родители. Двамата сътрудници се сменят при мътенето на яйцето и развъждането на дребното. Надяваме се, че ще можем да се докоснем до тези интимни моменти от живота на лешоядите през идващите месеци. Вече всеки може да следи какво се случва в гнездовата ниша и дружно да чакаме първите жители. Може да следите онлайн канала ни в You tube канала, а скоро и на уеб страницата на плана. В линка може да се види и малко и видео, снимано с GоPro камера от самото монтиране на оборудването.

Засега камерата ще излъчва онлайн единствено денем заради опасения, че нощните фотоси може да притеснят птиците. Уточняваме, че камерата в гнездовата ниша бе инсталирана с позволение на Министерството на околната среда и водите и по време на слагането й бяха взети всички нужни ограничения и не бе позволено безпокойствие на типа. Бяха спазени и всички забрани на предпазената територия.

Поставянето на камерата се реализира в границите на петгодишен LIFE + план „ Опазване на черния и белоглавия лешояд в Родопите “, създаден от Rewilding Europe, в партньорство с Фондация По-диви Родопи, Българското сдружение за отбрана на птиците, WWF Гърция, Фондация за запазване на лешоядите и Гръцкото орнитологично сдружение. Проектът цели да възвърне и разшири популациите на белоглавия лешояд и да се върне черния лешояд в тази част на Балканите.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР