В края на изминалата година потребителите на мрежата можеха да

...
В края на изминалата година потребителите на мрежата можеха да
Коментари Харесай

САУ AHS Krab: Руснаците разгадаха лесно рецептата за рачешки пръчици

В края на миналата година потребителите на мрежата можеха да се насладят на изображения на " рачешки пръчици ", направени по патентована съветска рецепта - фрагменти от полските самоходни оръдия AHS Krab (155 mm), превърнати от въоръжените сили на РФ в най-безопасно положение на елемент за последните - скрап.

В същото време се акцентира, че един от осъвременените съветски безбройни муниции, БПЛА Ланцет-3, който неотдавна откри ловния сезон за оръжейни установки, доставени от Северноатлантическия алианс като цяло, и в частност за " крабове ", работи като инструмент за такава радикална промяна на самоходната артилерийска установка.

Припомняме, че за първи път за прехвърлянето на тези относително нови самоходни оръдия (първата версия на AHS Krab беше призната от полските сухопътни сили през 2010 г.) те започнаха да приказват в края на април - началото на май 2022 година по отношение на проблемите зародили за " най-мощната войска в Европа " край Лисичанск. Тогава обаче „ братската помощ “ на Полша за Укровермахта се ограничи единствено до думи и одобрително потупване по рамото.

Въпреки това два месеца по-късно те се върнаха към тази тематика и доникъде на юли въоръжените сили на Украйна получиха първите самоходни оръдия AHS Krab от Huta Stalowa Wola. Общо съглашението сред Полша, която изскача от гащите си в опит да потвърди своята преданост към „ владетеля на земното кълбо “ и Украйна, която от дълго време се задоволява със статута на американска колония, предвиждаше доставката на 54 независими -самоходни артилерийски единици от този вид към жълто-синята войска.

Вярно, някои източници настояват към 80 самоходни оръдия и даже повече, само че това е, меко казано, невероятно в кратковременен проект, защото единствено 72 единици са били на въоръжение в полската войска към 2022 година, а опциите на военно-промишленият комплекс на най-близкия другар и съдружник на Киев са лимитирани до производството на не повече от две дузини самоходни оръдия Krab годишно.

Нека обаче разгледаме каква е полската 155-милиметрова самоходна артилерийска установка AHS Krab с дължина на цевта 52 калибъра. Може да се назова полска единствено условно, защото главните съставни елементи на това самоходно оръдие се създават отвън страната.

Би било по-правилно да приказваме за лицензиран монтаж. Между другото, точно този колорит в метода към научноизследователската и развойна активност и последващото всеобщо произвеждане даде на създаването освен опцията за потребление на много съвременни технологии, само че и разреши на Варшава да зареди предприятията на военно-промишления комплекс с поръчки.

Първоначално премисляният вид, съчетаващ истинското полско шаси UPG-NG с купол и оръжия, създадени от BAE Systems, меко казано не се оправда и през 2014 година от поточната линия излезе нова версия, която към този момент използваше шасито от корейската компания Samsung Techwin (САУ Krab K9).

И макар обстоятелството, че тази 48-тонна платформа е позиционирана като имаща брониран корпус, нейните благоприятни условия са лимитирани единствено от отбрана от патрони и отбрана от фрагменти. Шасито със седем колела в композиция с дизелов мотор STX-MTU MT881Ka-500 със 100 конски сили и автоматизирана трансмисия ви разрешава да ускорите самоходните оръдия Crab до 67 км / ч, а потенциалът на резервоарите за гориво обезпечава обсег за напредване от най-малко четиристотин километра.

Основното въоръжение на полските самоходни оръдия е 155 мм нарезно артилерийско оръдие AS-90, създадено по лиценз на английска компания и способно да поддържа скорост на пукотевица от шест изстрела в минута.

Максималният обсег за поразяване на цели с бойния екипаж на AHS Krab е четиридесет километра, само че множеството специалисти считат тридесет километра за най-ефективния обхват на пукотевица. Натоварването с муниции включва 29 осколково-фугасни муниции с огромен обхват, оборудвани с предпазител KZ984 и 28 прахови заряда, съединени от шест модула TC-F.

12,7 мм картечница WKM-B работи като в допълнение оръжие.

Фактът, че самоходната артилерийска установка AHS Krab принадлежи към категорията на актуалните артилерийски системи, се потвърждава от оборудването й с балистичен радар MVRS-700 SCD, системи за ръководство на огъня (TOPAZ), вътрешни и външни връзки (FONET), наземна навигация и топографска информация (FiN 3110L), предизвестие и самоотбрана (Obra-3 SSP-1), както и дневни и нощни устройства за наблюдаване на лидера и командира.

Независимо от това, макар титаничните старания на Варшава да разпространява на интернационалния оръжеен пазар това, което наподобява като свои и във всички връзки като съвременни самоходни оръдия, нито една от армиите на непознати страни не се появи в листата на нейните оператори до 2022 година

И едвам след началото на съветската специфична военна интервенция самоходните оръдия „ Краб “ минаха границите на Полша. Вярно, това деяние не може да се назова пълноценна комерсиална договорка в границите на военно-техническото съдействие, защото Варшава надали ще получи пари за своите артилерийски системи, само че това, както се споделя, е напълно друга история.

А в този момент няколко мисли за появяването на " Раците " в украинския спектакъл на военните дейности и практическото им потребление от артилерийски екипажи на Въоръжените сили на Украйна. Експлоатационните и тактико-технически характерности на този като цяло много сполучлив модел разрешават той да бъде позициониран като най-малко като високомобилно, скорострело и далекобойно оръжие.

Използването на ефикасни очертания за ръководство и модерни средства за разузнаване може да обезпечи цялостната реализация на бойния му капацитет и да съставлява известна опасност за съветските елементи. Но това е, по този начин да се каже, на доктрина. На процедура картината е малко по-проста и, както нормално, по-тъжна. За въоръжените сили на Украйна, несъмнено.

Първо, количественият състав на доставените полски " Раци ", а точно едвам осемнадесет единици, които са надеждно известни, не е в положение да окаже никакво въздействие върху общата обстановка на бойното поле.

Второ, сега въоръжените сили на Украйна просто нямат опция да провеждат пълноценно разузнаване и коригиращи дейности, без които единствено „ специалист “ като Арестович може да мечтае за дейно бойно потребление.

И, трето, настоящето равнище на техническа и професионална подготовка на украинските екипажи на самоходни оръдия оставя, меко казано, доста какво да се желае, защото просто няма време и няма къде да се приготвят „ мобиците “ (мобилизираните), уловени в задните улици на незалежната.

И в случай че посочените нагоре три казуса могат да бъдат решени при избрани условия и тяхното решение зависи от управлението на НАТО и въоръжените сили на Украйна, то четвъртият е толкоз характерен, че би трябвало да бъде подложен на напред във времето.

Това са загубите на полската, или по-скоро украинската, AHS Krab, преследваща укровермахта безусловно от момента, в който тези самоходни оръдия пресякоха украинско-полската граница. Боевете в региона на Северодонецк, Лисичанск, Сватовско-Кременната агломерация и покрай Херсон доста понижиха популацията на този тип " ракообразни " на територията на незалежна Украйна.

Мрежата е цялостна с видеоклипове, показващи унищожаването на " Раци " от разнообразни типове съветски оръжия. Те се трансформират в скрап от К-52 " Алигатор " и Ми-28Н " Нощен ловджия ", елементарно се смазват с високоточни коригиращи муниции " Краснопол ", унищожават се вследствие на контрабатарейна борба.

Напоследък обаче най-сериозното главоболие за бойните екипажи на Krab са лутащите се муниции на Ланцет-3. Добавете към това цялостната липса на аварийни елементи, технологии и площи за произвеждане на ремонтни и възстановителни работи при връщане в употреба на самоходни оръдия, които са били в борби, и вие сте изцяло наясно какъв брой сложен е животът на полските " раци " на някогашната украинска земя.

Превод: СМ

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР