В края на годината ще стане ясно кои държавни и

...
В края на годината ще стане ясно кои държавни и
Коментари Харесай

​Държавата и бизнесът се обединяват срещу киберзаплахите​

В края на годината ще стане ясно кои държавни и обществени администрации са най-уязвими против хакерски офанзиви. Това стана ясно от думите на вицепремиера Мариана Николова, която взе участие в кръгла маса за публично-частното партньорство в областта на киберсигурността.


Все още се разискват разнообразни разновидности за отбрана на сериозната държавна осведомителна инфраструктура - посредством ангажиране на частни компании или посредством държавната " Информационно обслужване ", съобщи вицепремиерът.
Мариана Николова, вицепремиер: Аз организирам доста срещи с бизнеса, с представители на IT компании. Има и писмени оферти, които са постъпили и които ще бъдат докладвани на Съвета по киберсигурност. Правим инспекции в обществения бранш, във всички държавни администрации, с цел да забележим къде са рисковете и в края на годината ще обявим и съответните резултати от инспекциите.
Според генералния секретар на Европейската организация по киберсигурност Луиджи Ребуфи, ефикасната отбрана против хакери може да се реализира единствено посредством съдействие сред страната и частния бранш.
Луиджи Ребуфи, общоприет секретар на Европейската организация по киберсигурност: Ние целим да улесним този развой. Поради високите активи, които се намират в частния бранш и които би трябвало страната да опазва, такова партньорство е неотложно.
Много постоянно частните компании разпознават по-добре компютърните закани, заради което могат по-добре да реагират на такива офанзиви.
Бизнесът съобщи подготвеност да окаже поддръжка на страната в региона на киберсигурността.
Гълъбин Гълъбов, ръководителят на Съюза за стопанска самодейност: Публично-частното партньорство е работещ модел, който разрешава на страната да употребява потенциала и капацитета на частния бранш. Модели за взаимоотношение и ориентирани към предотвратяването на киберпрестъпления са приложени и работят в Съединени американски щати, Полша, Франция, Англия и Израел.
От Военната академия желаеха поради зачестилите киберзаплахи към военната инфраструктура да се сътвори ново подзарделение във въоръжените сили

Доц. полковник Иван Христозов, учител във ВА " Г.С. Раковски ": Киберзаплахите са доста рискови за нас. Почти всички огромни страни построяват кибервойски, киберкомандавния. При нас имаме Център по киберсигурност, който се грижи вероятно да заобикаляме тези закани.
Във форума участваха представители на ДАНС, ГДБОП и на Държавната организация " Електронно ръководство ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР