В края на годината Дневник спази традицията си и се

...
В края на годината Дневник спази традицията си и се
Коментари Харесай

Ако ГЕРБ продължават така, ще обърнат дебата на "демокрация - недемокрация"

В края на годината " Дневник " съблюдава традицията си и се обърна към философи, политолози и социолози за оценка на процесите, събитията и личностите на 2017 година Днес публикуваме мнението на Първан Симеонов - изпълнителен шеф на " Галъпинтернешънъл болкан ". Още отзиви четете в специфичната тематика " Годината ".

С какво ще запомните българската политическа 2017 година?

- Усети се известно възкръсване в стопанската система. България е и по-активна на интернационалната сцена. Случиха се хубави неща за дружбата ни с Македония.

Коя е думата на тази година в България /Жана Попова предложи в " Култура " да е " постцензура " /?

- Да, нещо, обвързвано с цензура е.

Защо в края на 2017 година ръководещите се заеха да търсят отговорни за " незаконната приватизация "?

- Защото си вършат ПР. И тъй като се връщат към това, поради което ги избраха през 2009-а – да отмъщават за резултатите от прехода. Така елементарно могат да удрят и обичайна десница, и левицата – силите на отминалия преход.

Това е един от изводите на годината – ГЕРБ се върна в 2009 година Тогава те бяха определени точно да мъстят за прехода – и на сини, и на червени. Нищо не отмъстиха, несъмнено, няма да отмъстят изключително и в този момент.

Какво обаче се случи в действителност през 2009 – 2013 година – те потеглиха да ревизират прехода, а съперниците им споделиха " вие ревизирате демокрацията ". И помните, че на изборите в 2013 година имаше нещо като фронт на всевъзможни против ГЕРБ. Тогава Българска социалистическа партия имаше сред 100 и 200 хиляди гласа от прозападни, демократични, сини хора, единствено и единствено да не е ГЕРБ.

Та в случай че ГЕРБ не престават да удрят по едно и също време сини и червени, най-вече да задълбочат наклонността, която виждаме от последния един месец - на няколко пъти обичайна десница и левицата зазвучаха в един глас. В момента това устройва Нинова, тъй като може скоро в нейно лице даже политически съперници да привидят по-малкото зло спрямо ГЕРБ.

Ако ГЕРБ не престават по този начин, ще извърнат дебата на " народна власт - недемокрация " и може да се натъкнат на общи фронтове против себе си. Не безусловно, а мрежово, несъмнено.

Какъв е приносът на Обединените патриоти в ръководещата коалиция?

- Оказа се, че за Европа и за обществото ни няма проблеми с наличието на националисти във властта. А първоначално мнозина мислеха по този начин. В този смисъл главният им принос е, че се държат редовно. С изключение на Валери Симеонов, несъмнено, само че пък нещата, които той прави, евентуално се и харесват на някаква част от българите. Каракачанов незабелязано се трансформира в един от министрите със относително високо доверие в този кабинет. Сидеров пък държи значимата за Борисов отворена врата към Русия.

Как оценявате Бойко Борисов в новата му роля на " посланик и геополитик " /по израз в медиите/? Изненадва ли с нещо министър-председателят в третия си мандат?

- Дават се положителни знаци. Но знаци, още не резултати. Това, което става с толкоз близката ни Македония, е хубаво. Въобще векторът на Балканите е заменен – сякаш Западът стартира да работи много интензивно тук. И България се вписва добре в това.

Мнозинството или опозицията задава тона в Народното събрание?

- По-често е опозицията. Но с тематиката за приватизацията ГЕРБ ненапълно си върна самодейността.

Чия партия е ГЕРБ?

- На всеобщия градски българин. Нещо като национална партия. Прилича на център-дясно, в действителност. В момента обаче се пробва да попие всичко по терена – от национализъм до... Симеон Сакскобургготски. От обществени послания до " проверка на приватизацията ". А и стартира да наподобява на партия-държава. Определението не е мое.

Чия партия е Българска социалистическа партия?

- На популацията с по-неблагоприятна вероятност. Наистина наподобява на ляво.

Чия партия е Движение за права и свободи?

- Очевидно, главен представител на турската етническа група у нас.

Как оценявате първата /почти цяла/ година на президента Радев?

- Не направи неточности в трудите неща – като да вземем за пример служебния кабинет. Ако има неточности, бяха по лесните неща – информационни. В момента е най-одобряваната фигура в страната – обикновено. Може би най-трайно мощен откъм доверие президентски старт, след този на Петър Стоянов.

Има ли фактически разделяне на управляващите?

- Не съм уверен, само че не съм и експерт.

Европейска страна ли е България 10 години след влизането в Европейския съюз?

- Парадоксално, получаваме шанса да изглеждаме по-европейски, тъй като вишеградци започнаха да не наподобяват толкоз европейски и на техния декор сме напряко Германия на Балканите.

Сега съществено. Ние, българите, сме измежду проевропейските нации. Не единствено тъй като от Брюксел идват пари.

Но и Вишеград споделя относително консистентен роман, който не опонира коренно на Европа, замислете се. По собствен метод те също са проевропейци. Разказват просто различна Европа. Дано единствено външни за Европа сили не се възползват доста от това.

Като че ли в последно време Западният роман за Европа среща безапелационна конкуренция от източния. Последният дори е някак позволен, законен. Заговори се дори, че една от опциите за оцеляване на Запада е да се пропие с повечко консерватизъм и да го опитоми, вместо да го отхвърля. Мнозина мислят, че това се случва единствено на изток. Напротив: десницата в западния вид прави тъкмо това в последно време – осиновява доста от дневния ред на радикалите.

В този смисъл България е в комфортната позиция да умее да слуша и схваща западния език и добре да приказва на източния.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Годината (678)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР