В края на февруари в София се проведе форум за

...
В края на февруари в София се проведе форум за
Коментари Харесай

Зам.-министър Мариела Модева: България има потенциал да бъде целогодишна дестинация за китайските туристи

В края на февруари в София се организира конгрес за културен туризъм, на който бяха показани опциите за пътешестване в Китай. Зам.-министърът на туризма проф. доктор Мариела Модева съобщи пред участниците, че министерството ѝ ще ускори разговора с Пекин и ще разшири взаимните начинания, с оглед по-нататъшното възстановяване на туристическия продан и вложения.

След няколкогодишно спиране на присъствените събития, в българската столица се организира интернационален конгрес за бизнес и туризъм. Домакини на събитието бяха Посолството на КНР и Китайския културен център в София, с поддръжката на Министерството на туризма на България, Столична община, регионални и общински администрации. Форумът показа ресурсите и опциите на китайската столица Пекин и на град Нинбо, провинция Джъдзян.

Събитието бе под егидата на Министерството на културата и туризма на КНР, а уредници са общините на двата китайски града – Пекин и Нинбо. „ Значението на Морския път на коприната и на Великия китайски канал “ бяха главните тематики по време на форума. Показани бяха документални фрагменти и показване на забележителности и нови благоприятни условия за туризъм в китайските провинции, както и благоприятни условия за безвизово пътешестване до двата града, при избрани условия.

Представителите на Пекин и Нинбо и сътрудниците им са първата китайска делегация, която посещава България след облекчение на противоепидемичните ограничения. Ръководител на делегацията от Пекин беше шефът на Дирекция „ Култура и туризъм “ господин Шъ Анпин, който е и зам.-кмет на столичния регион „ Чаоян “. В делегацията бяха включени представители на туристически организации.

Ръководител на делегацията от град Нинбо бе зам.-директорът на общинската Дирекция „ Култура, телевизия, радио и туризъм “ господин Сю Сяошъ, като в нея са включени още и зам.-директора на „ Връзки с обществеността и реклама “ към същата дирекция, както и други представители на локалната администрация и туристическия бизнес в най-големия пристанищен град на Китай.

По време на форума бяха показани разнообразни благоприятни условия, забележителности, елементи от културното и историческо завещание, както и от актуалното развиване на китайските общини в подтекста на Морския път на коприната, и бяха дискутирани, дружно с българските им сътрудници новите благоприятни условия за туристически пътувания в Китай.

Специално одобрение към участниците в събитието произнесе зам.-министърът на туризма на Република България проф. доктор Мариела Модева. Тя съобщи: „ Щастлива съм, че имаме опцията да посрещнем в София първата китайска делегация, която идва след началото на пандемията. Във време, когато пред нас стоят съществени световни провокации, партньорството сред България и Китай е от извънредно значение. Позволете ми да подчертая отличните двустранни връзки във всички сфери, на които се радваме с Китай от установяването на дипломатическите ни връзки. Силно имам вяра, че нови и взаимноизгодни политики и начинания ще допринесат за задълбочаването на нашето съдействие и съгласие, като по този метод ще укрепят обичайно другарските връзки сред нашите нации.



Сътрудничеството сред нашите две страни в региона на туризма се развива интензивно и до 2020 година броят на китайските туристи, посещаващи България бележеше резистентен растеж. България има капацитет да бъде целогодишна дестинация с известни зимни и морски курорти, прелестни пясъчни плажове, минерални извори, уреди за СПА и голф стадиони. Страната ни е правоприемник на антични цивилизации – траки, римляни, византийци и прабългари, са оставили по тези земи над 40 000 исторически обекта, класифицирани като културни полезности. България е трета в Европа по културно завещание. Освен тези благосъстояния, страната ни се гордее с красивата си природа и необикновено биоразнообразие. Ние привличаме хора от целия свят посредством гостолюбие и висококачествено обслужване.

Министерството на туризма се ангажира да ускори разговора с Китай в региона на туризма и да разшири взаимните начинания предвид на по-нататъшното възстановяване на туристическия продан и вложения. Както знаете, това в действителност са времена на провокации за световното развиване на туристическата промишленост, само че и времена на огромни благоприятни условия. Възможност да се оправим по-добре и дружно. Ето за какво, чакам с неспокойствие да работим в тясно съдействие за посрещане както на провокациите, по този начин и на опциите в бъдеще “.



От своя страна Н. Пр. Дун Сяодзюн, дипломат на КНР в България, приветства участниците в събитието с думите: „ Неотдавна Китай усъвършенства противоепидемичните си ограничения, а опциите за входящ и произлязъл туризъм се разпростират по проведен метод. Това е първият по рода си конгрес след гореспоменатите промени, и е ясна проява за желанието и увереността на Китай да ускори съдействието си с България. Вярвам, че студената зима отминава, а бъдещето е слънчево и цялостно с вяра. Както се споделя в една остаряла китайска сентенция: „ Взаимното схващане не зависи от това дали сме близо или надалеч едни от други, даже посред ни да има десетки хиляди километри, отново можем да се усещаме близки като съседи “. Както всички знаем, България е втората страна в света, която открива дипломатически връзки с Китай. Въпреки двете страни в географско отношение са надалеч една от друга и имат разнообразни по мащаб територии, разнообразни публични системи и култури, само че постоянно се уважавали и поддържали равноправни връзки, обичайното другарство и политическото взаимно доверие не престават да се задълбочават. Благодарение на туристически и културни продан, двустранните контакти стават все по-активни, а двете нации все по-близки и другарски. Преди епидемията, взаимните старания на двете страни трансфораха България в привлекателна туристическа дестинация на Китай, а броят на китайските туристи които посетиха България се усилваше всяка година, демонстрирайки големия капацитет за двустранно съдействие. Културата е мостът, който укрепва другарството и спомага за двустранната връзка, а туризмът е прозорецът, през който хората се допират до непозната просвета и опознават света. Подобно на България, Китай е богат на планини и реки, красиви естествени забележителности и има хилядолетно културно завещание. В България Стара планина пресича страната от изток на запад и приютява безчет неповторими естествени благосъстояния. Тя е и очевидец на голям брой исторически промени и е наричана „ гръбнакът “ на целия Балкански полуостров. В Китай, Големият канал се простира на хиляди километри от север на юг. Той е значим воден транспортен канал в античен Китай и е като „ основната артерия “, която подхранва икономическото развиване и културния разцвет на крайбрежните региони. Столицата на Китай – град Пекин, е най-северната насочна точка на канала и насочна точка на самодейността „ Един пояс, веднъж “. Град Нинбо е устието на канала и източната насочна точка на Морския път на коприната. Той също е град-доайен в насърчаването на съдействието сред Китай и страните от Централна и Източна Европа. Вярвам, че този конгрес ще отвори нов прозорец пред българите, през който те да почувстват Китай по един още по-жив и по-истински метод “.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР