В края на февруари Украйна обяви, че създава Чуждестранен легион

...
В края на февруари Украйна обяви, че създава Чуждестранен легион
Коментари Харесай

Какво знаем за мъжете, които заминават като доброволци в Украйна

В края на февруари Украйна разгласи, че основава Чуждестранен легион за отбрана от съветската експанзия

Подобно присъединяване в непознати военни спорове е неразрешено в доста страни. Конвенцията на Организация на обединените нации за наемниците от 2001 година също не разрешава набирането, потреблението, финансирането и образованието на наемници, написа Генка Шикерова в.

Още с оповестяването на самодейността в обществените мрежи се появиха информации за хора, които се провеждат и отпътуват за Украйна. Голяма част от тези изказвания не могат да бъдат доказани.

Много мъже приказват намерено за желанията си да се включат в борбата на страната на Украйна и застават с имената и лицата си. Официална информация за доброволците обаче няма, а в България за тях се приказва скрито.

За основаването на интернационалния легион се заприказва още на 27 февруари, три дни откакто Русия нахлу в Украйна.

Първи за това заяви външният министър на Украйна Дмитро Кулеба и прикани искащите да се свържат с дипломатическите задачи на Украйна в съответната страна за информация.

"На всички чужденци, които желаят да се причислят към съпротивата против съветските окупатори и към отбраната на международната сигурност, управлението на Украйна предлага да дойдат и да попълнят редовете на Силите за териториална защита ", сподели по-късно и президентът Володимир Зеленски.

На 5 март държавното управление на Украйна откри обособен, който да помогне за набирането на задгранични доброволци в поддръжка на украинската войска.

В същия ден посолството на Украйна в България разгласява е-поща, на която българите, искащи да се включат в легиона, могат да аплайват.

Какво разгласи Украйна

Генералният щаб на въоръжените сили в Киев популяризира указания за искащите да се включат в Чуждестранния легион за отбрана на Украйна.

Първата стъпка е контакт с посолството в съответната страна. Кандидатства се документално, а след осъществяване на изявление, утвърдените получават указания за маршрута, по който да се придвижат до Украйна. Договорът за присъединение към украинските въоръжени сили се подписва при идване в страната.

Според данните от специфичния уебсайт, който украинското държавно управление сътвори, с цел да набира доброволци, междинната възраст на хората, които търсят информация за легиона, е 32 години. Дневно към 26 хиляди души посещават уеб страницата.

Най-много са посетителите от Съединени американски щати – над 3500. От европейските страна най-сериозна интензивност е регистрирана от Полша – близо 2500 визити. За България данните демонстрират 50 души, към вторник заран. Прави усещане, че данните за Русия се регистрират като минус 13 хиляди души.

Сражават ли се българи за Украйна

Няма публична информация за българи, които да са част от Чуждестранния легион за отбрана на Украйна. Свободна Европа попита посолството на Украйна в България какъв брой българи са кандидатствали, утвърдени и отпътували. Отговорът на посолството е в две думи: "Няма информация ". От Министерството на външните работи също споделиха, че при тях няма такива данни.

Според източници, с които медията е разговаряла, броят на българите, които сега се намират в Украйна като част от отряда доброволци, е сред 10 и 100 души, само че тази информация не може да бъде доказана. Мъже, които към този момент се намират на територията на Украйна, споделят, че „ записването “ става в посолството на Украйна в София. Пътува се проведено или независимо и на влизане в страната се получава оръжие.

Единственият, който разгласи обществено, че отпътува като доброволец в Украйна, е Иван Калчев, който е деятел на „ Зелено придвижване “.

„ Не е казано, че отиваме навръх фронта, можем да сме потребни повече по разнообразни способи “, сподели Калчев в изявление за и изясни, че отива там „ повече по политическата част “. В телефонен диалог със Свободна Европа, ден по-рано, Калчев отхвърли да отпътува за Украйна. Той е известен с прякора си Глиги.

В понеделник " " разгласява "Първия текст на Глиги от Украйна ".

"В задграничния легион съм. Условията са по-добри от доста от хотелите, в които съм отсядал ", написа Калчев. Той добавя, че е дружно с мъже от "славянски нации, западноевропейци и американци, до австралийците ".

Причините да не се приказва публично за тръгване на българи като доброволци в Украйна са няколко.

"На първо място са правните проблеми. Това, до каква степен е законно да го направиш ", разяснява за Свободна Европа специалистът по сигурност Краси Панчев. Обикновено наемните бойци работят по контракти с интернационалните контракторски компании, които имат лиценз за такава активност, а казусът с Чуждестранния легион на Украйна не е подобен.

Друга причина за пазенето на загадка е разделянето в обществото. "Хората са разграничени на два лагера и това би могло да е проблем, както за персоналната сигурност, по този начин и за сигурността на фамилията на заминаващия ", сподели Панчев.

Доброволци от целия свят

В интернационалните издания могат да се прочетат и видят историите на доста мъже, които отпътуват, с цел да се бият на страната на Украйна.

Един от тях е Повилас Лимонтас. Той е 24-годишен барман от Литва. Разказва, че след половинчасово изявление в украинското посолство във Вилнюс към този момент има QR код и указания за мястото на полско-украинската граница, където би трябвало да се яви.

„ Подготвен съм физически, млад съм и имам нужната подготовка. Би било егоистично от моя страна да не употребявам всичко това “, споделя той пред публицисти от.

„ Ако ракетите се насочат към мен, вместо против деца, ще приема тази договорка когато и да е “, споделя мъжът.

Украинското посолство във Вашингтон оповестява за „ хиляди оферти от доброволци “, които желаят да се бият за Украйна.

„ Те в действителност считат, че тази война е несправедлива и непредизвикана. Хората усещат, че би трябвало да отидат и да оказват помощ “, споделя пред Асошиейтед прес военният аташе на Украйна в Съединени американски щати Борис Кременецки.

Той изяснява, че запитвания е имало от към 6000 души, само че половината от тях бързо са били отхвърлени и даже не се е стигнало до онлайн изявление.

„ Липсваше им нужният боен опит, имаха престъпно минало или не бяха подобаващи по други аргументи, в това число и като възраст “, споделя Кременцки.

Какъв е законовият проблем

Създаването на легион от доброволци, които да се бият на страната на Украйна, се приема спорно. Въпросът беше коментиран от представители на разнообразни страни, като някои от тях оповестиха, че няма да попречат на свои жители да вземат присъединяване във войната.

Правителството на Съединени американски щати не предизвиква американски жители да се бият в Украйна, поради правните проблеми и заплахите за националната сигурност, които биха могли да зародят около сходно присъединяване.

Англия също предизвести жителите си, че тези, които подхващат пътувания до Източна Украйна за "да се бият или да подкрепят други, участващи в спора ", могат да подлежат на правосъдно гонене след завръщането си назад.

В същото време представител на вътрешното министерство на Германия сподели, че немски жители могат да се включат в спора, както на украинска, по този начин и на съветска страна и няма да подлежат на наказателно гонене.

Русия отговори със закани като разгласи, че „ присъединяващите се към украинските въоръжени сили са бандити, нарушители и наемници и ще бъдат надлежно осъдени “. Говорителят на Министерството на защитата Игор Конашенков сподели, че всеки задграничен доброволец, хванат в Украйна, няма да получи статут на военнопленник, а ще бъде третиран като извършител, виновен за дейностите си.

Украинското държавно управление твърди, че към 20 000 чужденци от разнообразни народи към този момент са се включили към Чуждестранния легион за отбрана на Украйна.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР