В края на февруари един български моден бранд представи творенията

...
В края на февруари един български моден бранд представи творенията
Коментари Харесай

София, Токио, Милано - пътят на един български бранд до световната модна сцена

В края на февруари един български фешън бранд показа творенията си на Mad Mood Milano Fashion Week - събитие, което тече редом със Седмицата на модата в Милано. За да стигнат до италианската фешън столица, Lenecra завоюваха първо състезанието " Mad Mood Milano Fashion Week търси български гении ", проведен от International Fashion Connection (IFC).

По думите на Мария Попова и Гергана Димова - създателките и движещата мощ на Lenécra, това се оказва опция освен да излязат извън границите на България и да показват марката си пред международната фешън общественост в Милано, само че и да споделят творчеството си с ценители на стилното изкуство, да се срещнат с други актьори, да изградят партньорства и да се утвърдят в стилната промишленост.

А Мария и Гергана несъмнено заслужават да бъдат там поради другата и авангардна мода, която основават. Вдъхновени от изкуството, природата и азиатската просвета, те работят главно с естествени материали, с цел да основат модели, които могат да бъдат носени и от дами, и от мъже.

Преди да комбинират креативните си импулси, двете имат поредност от " инцидентно неслучайни срещи ", които са като знак, че би трябвало да работят дружно. Така се появява Lenécra - името идва от френски и е огледален прочит на arc-en-ciel, което значи " дъга ".

" Тъй като се въодушевяваме от природата и естествените детайли, взехме решение името да бъде обвързвано с магично естествено събитие - дъгата, която символизира моста сред божествения и земния свят, единение, както и ентусиазъм да се стремим към баланс, естетика и обич в самите себе си и към себе си, и по-късно към света ", споделя Гергана.

Да, името е толкоз извънредно, колкото и моделите на Lenécra. Но двете дизайнерки са уверени, че това е методът да бъде показана уникалността на всеки човек - " посредством пробни и въодушевени от природата дизайни ". Точно това ги свързва и с японската просвета, дефинирана значително от връзката с природата и нейното запазване.

" Невъзможно е да се приказва за японската просвета настрана от будизма. Философията на марката ни е обвързвана с дзен будизма, който ни направлява да стигнем до едно вътрешно прекарване, което се случва в недрата на нашето създание, наречено на японски сатори. Да преживееш сатори значи да осъзнаеш несъзнаваното ", изяснява Гергана. И добавя, че в дизайните на Lenécra можем да открием и друга японска идея - уаби-саби или търсенето на хубостта в несъвършенствата.

Мария добавя, че стилът на Lenécra е несъответстващ със симетричност и верни форми. " Така облеклата получават уникалност и носят собствен смисъл и история. Уаби-саби ни разрешава да бъдем себе си и да прегърнем несъвършенствата си. "
 Десислава Тошева от Caviar Couture: Българската дизайнерка, която облече майката на Илон Мъск
Българката, която облече майката на Илон Мъск

Какво стои зад триумфа на Caviar Couture

Затова не е изненадващо, че измежду главните правила на марката е устойчивостта. " Изработваме продуктите си съгласно постъпила поръчка. Стремим се и към минимални боклуци. Не хвърляме остатъците от платове, а сътворяваме с тях истински текстилни торби, които служат за предпазване на дрехата и са част от нашата брандирана опаковка ", обяснява Гергана. Мария пък добавя, че главните материали, които употребяват за шиене на облеклата, са от устойчиви материали като памук, лен, вълна, коприна, бананово дърво.

Коя съгласно вас ще е водещата наклонност в модата в околните години?

Гергана: Виждаме, че светът става все по-осъзнат и повече хора стартират да построяват схващане за бавната и. Искрено се надявам през идващите години тази наклонност да продължи да се развива и да се стремим да избираме етично направеното облекло, щадящо околната среда.

Ние се стремим да сътворяваме висококачествени облекла в контрастност с огромното ползване на евтини и нетрайни продукти. Насърчаваме и нашите клиенти да избират подобен тип облекло, тъй като устойчивата и концептуална мода носи доста повече стойност.

Мария: Устойчивите материали и дизайн ще продължат да вземат превес, уповавам се на повече разсъдливост в обществото ни в тази посока, където се сливат екологичната осъзнатост и нововъведенията в материалите.

Как тъкмо протича креативният развой, когато стартирате работа по нова сбирка?

Мария: Творческия развой включва изпробване с форми и материали, следвано от основаване на прототипи и персонализация на дизайните. Рисуваме ги или моделираме, като използваме софтуерни принадлежности за основаване на образни показа за всеки детайл от сбирката.

Как бихте описали Lenécra на чужд?

Гергана: Lenécra е широко пространство вътре в самите нас. Тя е умно дете с доста разнообразни отличителни качества, с огромни фантазии и упоритости. Тя е обществена - посредством връзката си с всеки един клиент, колаборация с актьори.

В същността си обаче има едно безшумно пространство и спокойна вътрешна бодрост - мястото, където се ражда вдъхновението и творчеството. Lenécra обича да се показва на открито посредством пробните си и авангардни дизайни - част от изразяването на характерността.

Какво следва пред марката ви през 2024 година?

Мария: През 2024 г.  ще продължи да демонстрира своя артистичен жанр посредством нови сбирки на границата сред модата и изкуството. Брандът продължава да се развива в разнообразни направления, свързани с изкуството, и да построява своя отпечатък в дизайна, като резервира своите полезности и жанр.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР