В края на една година, която беше изпълнена с предизвикателства

...
В края на една година, която беше изпълнена с предизвикателства
Коментари Харесай

Кога да летите евтино по празниците

В края на една година, която беше изпълнена с провокации за авиоиндустрията, бизнесът в бранша на самолетните пътнически транспорти чака 2023 година с повече оптимизъм. 

Международната асоциация за въздушен превоз (IATA - ИАТА) предвижда предходната седмица, че през 2023 година самолетните компании ще отчетат чистата облага от 4,7 милиарда $ макар опасенията за икономическа криза в световен мащаб. Ако тази прогноза се оправдае, то международният авиосектор ще излезе на плюс за първи път от четири години, написа Българска телеграфна агенция. Плановете за постигането на този стопански триумф обаче включват и следващото нарастване на цените на самолетните билети. 

По-скъпи полети по празниците
 
Авиоиндустрията е на загуба, откогато беше оповестена пандемията от КОВИД-19. Когато тя избухна, пасажерите внезапно понижиха, което докара до ограничение на броя на полетите и до съкращения на чиновници в бранша на самолетните транспорти.
 
Сега търсенето се усилва внезапно, само че самолетните компании мъчно съумяват да поемат целия поток от пасажери поради дефицит на личен състав. 
 
Водещи въздушни превозвачи в Съединени американски щати изясняват решението си да спрат полетите до редица районни летища с дефицита на водачи. Някои от тези самолетни компании чакат решаването на казуса с неналичието на личен състав да отнеме години. На този декор през идния празничен сезон не се обрисува усъвършенстване на обстановката, обвързвана с ограничавания на полети и с проблеми при редица услуги на летищата, на които бяха подложени пътуващите със аероплан през лятото. На този декор по празниците доста пасажери евентуално ще заплащат повече, с цел да пътуват в по-препълнени самолети и то през препълнени аерогари, отбелязва Ен Би Си.
 
Сезонът на празничните пътувания в края на годината наближава бързо и специалисти предвиждат, че цените на самолетните билети се чака да скочат до небето.
 
" Да пътувате със аероплан през трите седмици към Коледа и Нова година нормално излиза най-скъпо спрямо всички други интервали на годината ", показва Кейти Настро, представител на компанията, която ръководи онлайн платформата за сравняване на цените на самолетните билети " Скотс чийп флайтс " (Scott's Cheap Flights).
 
" Учениците са във почивка. Много хора желаят да летят до родните си места, с цел да са със фамилиите си (по празниците - бел. ред.). Този внезапен скок в търсенето за къс интервал води до доста по-високи цени на билетите ", добавя Настро, представена от изданието " Инсайдър ".
 
Тя обаче акцентира, че скъпите самолетни полети по празниците не са причина да се откажете изцяло да пътувате със аероплан. 
 
В началото на януари, когато децата потеглят още веднъж на учебно заведение, а родителите им се връщат на работа, се вижда по какъв начин цените на самолетните билети " поемат в противоположна посока ", отбелязва представителят на " Скотс чийп флайтс ". Според нея най-евтино е да се пътува със аероплан през януари и февруари.
Изобилие от евтини полети
 
" Ако пътувате сред втората седмица на януари и началото на март, можете да откриете обилие от евтини полети. През този интервал постоянно цените на билетите са с 80 на 100 по-ниски от тези по време на коледните и новогодишните празници ", споделя Кейти Настро пред " Инсайдър ".
 
По данни на онлайн платформата за самолетни билети " Скотс чийп флайтс ", полет от Сиатъл до Хонолулу сред 23 и 30 декември коства малко над 1000 $, до момента в който в случай че летите по същата дестинация сред 16 и 23 януари, ще ви коства единствено 198 $. 
 
 istock istock
Ако пътувате със аероплан над цялата територия на Съединени американски щати, от Лос Анджелис до Бостън, сред 22 и 29 декември, ще се наложи да платите близо 900 $, до момента в който същият полет сред 11 и 18 януари излиза единствено 140 $. 
 
Трябва да бъде маркирано, че онлайн офертите за цените на самолетните билети са доста динамични. Те се трансформират постоянно, като може както да нарастнат, по този начин и да поевтинеят.
 
По-високите разноски за гориво на самолетите се отразяват на цените 
 
Цената на самолетните билети зависи от интервала на пътешестване, само че повишаването им се дължи и на други фактори. Генералният шеф на ИАТА Уили Уолш предизвести в края на септември, че високите цени на горивата се отразяват на цените на самолетните билети, които нарастват. 

Ще подвигат ли още цените на самолетните билети

Уолш сподели, че производителите на нефт осъществят големи облаги и е време тези изключителни доходи да бъдат вложени в производството на устойчиви авиационни горива. Цените на самолетните билети към този момент се покачиха през тази година вследствие на повишаването на стандартното гориво, основано на изкопаеми горива, напомня Ройтерс.
 
Самолетните билети нарастват и поради въглеродните излъчвания
 
Самолетните билети ще нарастват още, защото авиосекторът подхваща дейности за осъществяване на задачата за понижаване до нулево ниво на излъчванията от нездравословни газове към 2050 година, разгласи генералният шеф на ИАТА предходната седмица. Уолш прикани Европа към по-бързи дейности, с цел да бъде увеличено производството на по-екологично стабилно авиогориво (SAF). " Нарастващите цени на излъчванията на въглероден диоксид би трябвало да бъдат отразени в цената на самолетните билети. Авиокомпаниите не могат сами да поемат увеличените разноски ", съобщи Уолш пред публицисти.
 
Авиоиндустрията се смята за един от секторите, в които е най-трудно да бъде реализирано нулево ниво на излъчванията от нездравословни газове, защото самолетното гориво не може елементарно да бъде сменено с различен тип сила, отбелязва Ройтерс.
 
 iStock iStock
На фона на галопиращата инфлация, нараствания поток от пасажери с утихването на пандемията и последвалия безпорядък на някои от огромните летища в Европа и Съединени американски щати през лятото заради дефицита на личен състав, самолетните билети не престават да нарастват. Темпът на повишаване на цените им обаче може да се забави и е допустимо полетите до някои дестинации даже да поевтинеят доста, в случай че се оправдаят опасенията за настъпване на икономическа криза в световен мащаб.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР