В края на август, за изненада на мнозина, прилепите влизат

...
В края на август, за изненада на мнозина, прилепите влизат
Коментари Харесай

Това не е Батман, а най-големият прилеп в света – веган

В края на август, за изненада на мнозина, прилепите влизат в своя размножителен интервал и някои от дребните към този момент са подготвени да летят. Следователно не се изненадвайте в случай че в този интервал, до момента в който сте отворили прозорците за малко повече хладина, заблудената летяща мишка реши да се нанесе вкъщи. За ваше утешение, той не придвижва ковид и има доста елементарен метод да се разправите с него, отворете необятно прозорците, изгасите лампите, евакуирайте се най-малко за половин час и нахалникът самичък ще напусне парцела. Приемете го от положителната страна, тъй като това е най-честия резултат в границите на 90% от случаите, в останалите ще се наложи да употребявате забрадка за го хванете и освободите.

И още веднъж подсещаме, това е по-добрият резултат, тъй като съществува една порода, която никога не желаете да виждате. Запознайте се жълтошапчестата летяща лисица – публично най-големият прилеп, който в миналото може да срещнете в природата. Едва ли има обожател, който може да си показа, че нещо с размерите на малко дете умерено може да се носи във въздуха, само че за жал има някои територии на света, които към този момент са привикнали с типа на прилепи от този диаметър. Обикновено тези представители се срещат във Филипините и Австралия и сме извънредно признателни на природата, че са вегани.

Лошата вест е, че една тяхна колония наброява към 10 000 екземпляра. Въпреки уверението на множеството биолози, че тъкмо тези прилепи са извънредно безвредни и в никакъв случай няма да наранят човек, подозираме, че най-вероятно не се доверявате и сте подготвени когато и да е просто да избягате със скоростта на светлината. Въпреки леките си размери – едвам 1.6 кг – този прилеп има обсег на крилата сред 1.5-1.7 метра и във въздуха в действителност е впечатляващ. Добрата вест обаче е, че избира джунглите на Филипините и въобще не се интересува от хора. Впрочем неговият индийски братовчед тежи към два кг, само че няма толкоз огромни крила.

Поради ниските килограми и не толкова  впечатляващата конструкция на захапката, това животно би трябвало да има друга заложба и друга диета. Няма по какъв начин да отнесе животно в придвижване, тази чест продължава да се дава на гларусите, които не стопират да показват своето безсрамие. Като множеството прилепи, златната лисица потегля на разходка по време на здрачаване и избира да търси най-различни плодове. За вечер изяжда към 1/3 от личното си тегло, като от самото начало се придвижва най-вече към дърветата. През деня идва време за отмора и се търсят по-тъмни и високи места, където няма да се безпокоят от останалите хищници. Не се тормозете, не се храни с кръв, както към този момент сме чували. Справка демонстрира, че от 1300 типа прилепи – като че ли този не беше задоволителен – едвам 3 избират този способ за хранене, като техният избор постоянно е към добитъка и по-малко към хората.

Учените настояват, че този тип прилепи са доста по-интелигентни от кучето. При провеждането на опит, като този с кучето на Павлов, прилепите дърпали ръчката, с цел да получат храна и помнили това в продължение 3 години и половина. За разлика от останалите радарни системи на този бозайник, не би трябвало да забравяме, че тази порода употребява обонянието и зрението си, с цел да вижда покрайнината и да се ориентира по този метод. Въпреки не толкоз приятният им тип, тези животни са известни с редица помощи за природата. Приемете ги за доста огромни и не толкоз лицеприятни пчели, които обичат да се хранят с плодове и откакто приключат с вечерята, летят и хвърлят семената на разнообразни растения – употребявайки отделителната си система – като усъвършенстват флората в местността, в която живеят.

Да не приказваме, че изпражненията им са извънреден тор, който разрешава на природата бързо да сътвори нови растения. Истината е, че огромна част от природата се резервира точно с тяхна помощ, само че до момента в който те не стопират да летят и да оказват помощ, има и съперници, които се стремят да ги редуцират. Има към 79 породи прилепи във Филипините – запомнете го, в случай че решите да ходите на отмора и не забравяйте, че към 26 породи влизат в класа на огромните летящи птици. Както може да се досетите, унищожаването на горите, както и избиването им за най-различни декорации, стартира доста съществено да унищожава покрайнините. Ето тук идва и една не толкоз добра вест, в случай че се страхувате от тях – те обичат хората и въобще не се тормозят от тях. Летящата златна лисица е предпазена със закон и когато се озове в градовете, локалните поданици са задължени да ги пазят.

Разрешени са фотоси, само че без мълния. Освен това ще откриете, че обичат да бъдат галени, в случай че има смелчаци, които да се пробват. За страдание животните се отхвърлят от териториите, в които има засилена човешка интензивност и умерено се изтеглят на висотите, които към момента не могат да бъдат налични за строителство. Всичко щеше да е прелестно, в случай че локалните също не се бяха присъединили в спорт по лов на прилепи, въпреки и да не вадят някаква по-специална облага. Някои държавни организации публично работят с държавното управление и санкциите стават все по-солени, до момента в който разнообразни доброволци ги пазят, изключително в случай че се появят в градовете. Проблемът тук е, че въпреки и да не атакуват хора, те могат да бъдат преносители на заболявания, както си спомняме с историята към ковид, която още не е отшумяла.

Ако обаче хората не ги преследват, възможностите да се придвижи една болест е изцяло минимална и съвсем невъзможна. За страдание сред 1986 до 2016 година се пресмята, че тяхната популация е понижена до 50%. Също по този начин не би трябвало да забравяме, че бедността в тази страна е извънредно огромна, затова не би трябвало да се изненадваме от обстоятелството, че този субект се преследва и лови, което може да се окаже още едно главоболие. Филипинците се хранят с това  създание, затова идващият огромен вирус умерено може да пристигна точно от тях. Според някои специалисти е допустимо, само че по-лошото е, че в случай че това се случи, този път ще имаме особени главоболия, тъй като това животно има редица забавни прилики на генетично равнище с индивида.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР