В края на 40-те Уилям Джон Клифтън Хейли-младши създава групата

...
В края на 40-те Уилям Джон Клифтън Хейли-младши създава групата
Коментари Харесай

„Музикална история“, еп.2 „Rock Around The Clock“

В края на 40-те Уилям Джон Клифтън Хейли-младши основава групата „ Bill Haley and the Saddlemen “. Роденият в Мичиган артист неслучайно е музикален. Майка му е класическа пианистка, а татко му подрънква за наслаждение на банджо и мандолина. Като дете Бил ослепява с лявото си око след интервенция на слуха, при която е обиден и зрителния му нерв.

До началото на 50-те Хейли е йодлер каубой (Изпълнител на обичайни песни с присъщи внезапни прекосявания на гласа от ниски към високи регистри.).

Името Bill Haley and His Comets е подсказано на Бил от шефа на радиостанцията, в която тогава работи. Играта на думи е с Халеевата комета.

През 1951 година Хейли основава кавър на „ Rocket 88 “, който също е рокендрол. Но надалеч не е първи. Луис Джордан към този момент е пуснал „ Saturday Night Fish Fry “ две години по-рано.

Рокендролът става при разбъркване на кънтри енд уестърн с темп енд блус и суинг. Вече е прочут стила Уестърн суинг. Кънтрито е музиката на белите, а темп енд блуса – на цветнокожите. Бил минава през всяко от тези въздействия. Така през 1953 година се появява и „ Crazy Man Crazy “. Тя ще заинтригува и Милт Гейблър, продуцента на Луис Джордан, и той ще предложи на Хейли да запишат две песни за нов мини албум. Едната е „ Thirteen Women (and Only One Man in Town) “. А другата е с начално заглавие „ (We’re Gonna) Rock Around The Clock Tonight “ и е писана предната година от Max Freedman и James Myers с псевдоним Jimmy De Knight. Всеки от тях е претендирал за главното авторство. Но ето по какъв начин стоят нещата в същото време на кънтри и блус фолклор. „ Rock Around The Clock “ поразително наподобява на „ Move It On Over “ на Hank Williams от 1947 година. Тя пък много прилича на „ Little Red Wagon “ от 1937 година на Georgia White, която пък е взела от „ Going To Move To Alabama “ на Charley Patton от 1929 година, а тя пък от своя страна наподобява на „ Kansas City Blues “ на Jim Jackson от 1927 година И по този начин допреди времената на звукозаписа, където следите се губят.

Напук на мнението, че рокът се основава от младежи, през 1952 година Джими е на 33, а Макс - на цели 59. Самият Бил Хейли е на 28 години, когато записва песента. „ Rock Around The Clock “ още първоначално е писана за него, само че продуцентите му не позволяват запис. Хейли два пъти носи нотите на тогавашния си продуцент Dave Miller, само че той къса и хвърля листата, тъй като не харесва Джими Де Найт и не желае да продуцира песните му. Чак откакто Бил подписва контракт с новия лейбъл „ American Decca “ и в него е контрактувано да запише песни на Де Найт, нещата потръгват. Първият вид на песента е от групата Sonny Dae & His Knights от 1953 година.

Бил Хейли и групата му записват сред два и шест следобяд на 12 април 1954 година в „ Pythian Temple Studios “, преустроен масонски храм в центъра на Ню Йорк. Освен Бил Хейли - вокал и темп китара, в записа вземат участие китаристите Franny Beecher, Billy Williamson и Danny Cedrone, Johny Grande - пиано, Joey Ambrose - саксофон, Billy Gussak - барабани и Marshall Lytle - бас. Всички пътуват от Честър, Пенсилвания, до Ню Йорк през река Делауеър, само че ферибота им засяда в плитчините и те закъсняват. Когато изтощени и гладни идват в студиото, им остават три часа и половина за двете песни. Тъй като „ Thirteen Women “ е непозната за тях, лишава им три часа да я разучат и запишат. За „ Rock Around The Clock “ имат половин час, което е малко за тях, тъй като не са в титулярен състав, и те рискуват, записвайки единствено два дубъла. В първия дубъл свирят мощно и гласът на Бил се губи. Затова при втория опит Бил пее единствено върху барабаните. Това се случва преди ерата на многоканалния запис и всички принадлежности се записват по едно и също време и без право на неточност. След двата дубъла задачата на звукоинженера Лари Макинтайър е да ги смеси по този начин, че да изравни гласа с инструментите. И той съумява, което е малко знамение за времето си. Студийното време е толкоз малко, че Седроне няма по кое време да мисли по ново китарно соло и по съвет на Хейли употребява това от записаната две години по-рано „ Rock The Joint “. Той умира три месеца след записите, падайки тежко от стълби, и не доживява славата.

На 20 май 1954 година дребната плоча е на пазара. Гейблър упорства „ Thirteen Women “ да е главният сингъл, а „ Rock Around The Clock “ да е от страна „ Б “. А „ Б “ страните нормално са заряд и даже в радиото не ги пускат.

„ Rock Around The Clock “ доближава до 23-то място в „ Billboard Hot 100 “ и няколко седмици е в класацията. Продадени са 75 хиляди копия, само че това не е сериозен триумф. Тогава публично няма род рокендрол и песента е избрана като фокстрот. А публиката няма визия това кънтри или блус тайфа е. През същата година Хейли прави и кавър на „ Shake, Rattle and Roll “. „ Имахме шанс да попаднем във време, когато нищо ново не се случваше в музиката - споделя Хейли по-късно. Пазарът беше отворен за нас… Времето на вокалистите и биг бендовете бе отминало и може би единственото нещо, което правеше усещане, бе джазът, само че той беше оттатък разбиранията на елементарния слушател. Чувствах, че в случай че употребявам темп, на който мога да шляпам с ръце и да танцувам, това ще е вярното нещо... “

През 1955 година продуцентите на кино лентата „ Blackboard Jungle “ (Училищна джунгла), основан на едноименния бестселър, търсят ария, отразяваща младежката сила. Филмът споделя за престъпността измежду младежите и за несполучливите опити на един преподавател да откри общ език с младите. Glenn Ford играе основната роля. Синът му Питър е меломан и артистът взима от него една от обичаните му плочи, с цел да я предложи на режисьора Richard Brooks. И песента става шлагер, макар че звучи единствено при надписите и постоянно е заглушавана. Младежите по този начин се екзалтират на прожекциите, че подскачат върху столовете и постоянно ги чупят. А в зала за прожекции в Мемфис, той отприщва съвсем протест и по тази причина е неразрешен там. Някои критици там виждат началото на дългата връзка на рокендрола с антисоциалното държание. С триумфа на кино лентата, пуснат на 19 март, песента е преиздадена през май, на девети юли е на първото място в „ Билборд “ и престоява там два месеца. В Англия и Германия продава милион копия. Само в Съединени американски щати за малко съумява да продаде към 25 милиона. Следват участия в шоу стратегии и първото европейско турне на американски рок артист в историята.

Стартиралата рокендрол вълна засенчва Франк Синатра и настоящите артисти на поп и джаз стандарти. Но славата на Хейли не е за дълго. Засенчен е от младия и сексапилен Елвис Пресли, а също и от Little Richard и Jerry Lee Lewis.

„ Rock Around The Clock “ става първото рок парче, включено в холивудски филм, а Бил Хейли – първият рок артист, участващ в подобен филм. През 1974 година е включена и в „ American Graffiti “ на George Lukas, а малко по-късно и в телевизионния ситком „ Щастливи дни “. Всяко присъединяване в киното рестартира триумфа на песента. Бил взе участие още в два кино лентата. Само до 2011 година песента е включена в 36 кино лентата.

През 50-те малкия екран още не е по този начин налична и младежите в Лондон си показват Бил като млад бунтовник, когато той отива да пее там през 1957 година. А Хейли се оказва стабилен, заоблен чичо, облечен в сив костюм с вратовръзка и с непокорна къдрица на челото.

След години Хейли и групата му вършат продължение на „ Rock Around The Clock “ - „ Dance Around The Clock “. Даже имат две песни с такова име.

В превод „ Rock Around The Clock “ е също и „ Правене на обич когато и да е “. И Бил Хейли май също се вписва в това. Той се дами три пъти и има най-малко 10 деца. Днес те са музиканти, фотографи, публицисти, а един от синовете му е негов биограф. В края на 70-те Бил е дотолкоз подвластен от алкохола, че възмущава критиците с неприятно показване. Тогава той моли своя приближен доктор да заяви, че Бил стопира с концертите поради израстък в мозъка. Но никакъв израстък не е имал и това удостоверяват негови другари и последната му брачна половинка. Умира през 1981 година заради сърдечна непълнота.

Докато е жив, през над 30-годишната история на групата на Бил минават над 100 музиканти и всички извършват „ Rock Around The Clock “ и по-късно. Тя е класирана измежду стоте най-влиятелни мелодии от киното, измежду 500-те най-велики песни за всички времена, а е включена и в регистъра с национално значими културни постижения на Библиотеката на Конгреса на Съединени американски щати.

„ Rock Around The Clock “ е вторият най-продаван винилов сингъл и петият най-продаван сингъл на физически притежател в музикалната история. „ Бийтълс “, китаристът Дейвид Гилмор и други авторитетни музиканти я показват като ентусиазъм. Песента се загатва в текста на „ Crocodile Rock “ на Elton John и в този на „ We Didn`t Start The Fire “ на Billy Joel. „ Rock Around The Clock “ е в класациите и при започване на 90-те. Посетителите на нощните заведения помнят версията на Jive Bunny & The Mastermixers, от микса им „ Swing The Mood “. Песента има и стотици кавъри - на John Legend, Paul Rodgers, Harry Nilson, Ringo Starr, „ Sex Pistols “ и доста други. Голям звезден състав я изсвирва в памет на Бил Хейли през 1982 година Има и българска версия – „ Времето на тесни панталони “ от 1981 година на Николай Белев и оркестър „ София “. А през 1960 година, в разгара на Студената война, в която Съюз на съветските социалистически републики е зложелател номер едно на Съединени американски щати, тя се пее и в съветска версия - „ Зиганшин рок, Зиганшин буги “. Младши сержант Зиганшин е един от четирима морски военни, намиращи се в самоходна баржа, която се откъсва от котвите си по време на стихия и се изгубва в Тихия океан. След като 49 дни съветските военни не получават помощ и едвам оцеляват, американски водачи ги избавят. И с цел да се покаже на света какъв брой съпричастни са американците, руснаците са почетени и наред върнати в родината си. А с цел да им покажат руснаците още по-голяма съпричастност, афишират ги за герои и ги награждават с ордени. Тази преживелица въодушевява съветския фолклор за локалната версия на американския шлагер.

И по този начин, „ Rock Around The Clock “ става легенда за рок музиката, а на всеки 10 години от записа на Бил Хейли на разнообразни места по света се вършат юбилейни церемонии и концерти. В тях вземат участие и някои от все по-малкото някогашни членове на групата, оставила тази ария в историята.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР