В края на 2021 г. Върховният съд на Русия обяви

...
В края на 2021 г. Върховният съд на Русия обяви
Коментари Харесай

Какво има в архивите, заради които унищожиха "Мемориал"

В края на 2021 година Върховният съд на Русия разгласи за противозаконни двете труктури на центъра " Мемориал ", учредената от акад. Андрей Сахаров и съидейници най-стара неправителствена организация в страната. Изненадващо, прокуратурата се аргументира с това, че тя създавала лъжовен облик на Съюз на съветските социалистически републики като терористична страна.

" Мемориал " се занимаваше със събиране и издание на данни за всеобщите репресии на болшевишкия комунистически режим, в който бяха избити милиони хора. Според мнозина анализатори в Русия една от главните аргументи за този удар, е, че днешните спецслужби, които се гордеят, че са наследници на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), желаят да завладяват и скрият архивите на " Мемориал ", в които има милиони единици истински документи.

Ето какво има в базите данни на Международното историко-просветителско, благотворително и правозащитно общество " Мемориал ":

Жертви на политически гнет

- лист с жертвите на политически репресии


Това е сновната все още база данни от този вид, включваща над 3 милиона души. Имената им са събрани от районните Книги на паметта, авторски бази данни, материали от държавните архиви и архива на " Мемориал ". Предишната версия на този лист се намира на, има и като база данни на платформата.

- жертви на държавния гнет в Москва

Преподредена на основата на съответни адреси подборка данни от базата lists.memo.ru. Съществува и във формат MySQL.

- сталински описи за разстрел

База данни с опция да обзор по районни описи. Тя е учредена на 383 листата на наказани на разстрел с непосредствено решение на членовете на Политбюро през 1937-1938 година В нея са включени 44 500 имена. Съществува и в MySQL формат.

- справочник с биографии на репресираните

Фрагменти от неспециализирани издания, включващи данни за репресираните (списъци и биографии). Съставен е на учредена на хартиен списък от Държавната обществена историческа библиотека, " Мемориал " и Центъра " Сахаров ". Откъси от книги са в PDF формат.

Раздел " - книги и справочници за жертвите на политическия гнет в Съюз на съветските социалистически републики

База данни за история на терора

- кадрови състав на органите за държавна сигурност на Съюз на съветските социалистически републики (1935-1939)

Като база данни за историята на терора включва имена и биографии на над 41 хиляди чиновници на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР), събрали при разбора на заповедите за отсъждане на награди от този интервал. Позволява да се прегледат съответни хора съгласно това къде да служили, какви звания са имали и с какви награди са отличени. Отделно са разказани репресираните чиновници на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР). Базата е във формат MediaWiki, а необработени данни може да се получат като се написа на създателите на указателя.

- дигитален вид на плана " Топография на терора "

Справочник за местата, свързани с историята на политическите репресии в Москва и Московска област. Съдържа над 740 обекта, проведени по тематични групи.

Бази данни за остарбайтерите

- база със мемоари на остарбайтери

Данните са главно по плана " Та сторона ", съдържащ списък от устните разкази на военнопленници и остарбайтери (бел.ред. - по този начин назовават жители на страни от Източна Европа, най-вече от Полша и Украйн, репатрирани като плебеи в трудови лагери в нацистка Германия, след войната част от тях са трансферирани в СССР). Става дума за към 300 изявленията от Центъра на джука история " Мемориал ". Позволява сортиране тематично или географски, като по този начин се стига да съответни места от интервютата. Има справочник за упоменати хора.

- база данни за насилствения труд от руски жители в Германия

Обхваща сведения от повече от 320 хиляди писмо от някогашни остарбайтери, изпратени от оживели и близки до " Мемориал ". Ивформацията се ревизира от доброволци.

- план за събиран и издание на описи на остарбайтери " Списък на прогонените "

Задачата на праекта е да направи налични за онлайн изследване архивни документи за историята ан насилствения труд в Германия. Търсят се описи на изселените в съветски архиви, разгласяват се онлайн и се свързват с топоними на интерактивна карта.

Архивнии и музейни сбирки

- база на мемоарния фонд

В архива на " Мемориал " се пазят над хиляда загатна за ГУЛАГ, написани както от пандизчии, по този начин и от чиновници от системата. Голямото болшинство от записките още не са оповестени. В момента се работи над непублично разказване на мемоарната сбирка. Спомените са подредени по датите на написване, упоменатите в тях тематики и са отчасти анотирани. Работата с тази база данни е допустима след консултиране с пазителите на архива с истории за ГУЛАГ. Има електроне азбучник на фонда " Колекция записки и литературни творби ".

Фотобаза по история на държавния гнет, ГУЛАГ и съпротивата против режима в Съюз на съветските социалистически републики. Проектът " " сплотява сбирки фотографии от няголко районни структури на " Мемориал ". Цялата база съдържа към 800 фотографии с тематично изложение.

База данни с персонални каузи на репресираните. Съставена е на основата на над 30 хиляди персонални каузи, съхранявани в архива на " Мемориал ". Кто се вземат поради упоменатите в тях лица, става дума за ориста на към 180 хиляди души и голямо количество документи от най-различен вид, съдържащи се в делата. Базата разрешава да се прави подборка по голям брой критерии: мястото, където е излежавана присъдата, професионална активност, партийна принадлежност и други Използва се от чиновници на архива за консултиране на проучвания.

Музейна база. Обединява цялата музейна сбирка на " Мемориал " и включва фотографии и описания на предмети. Позволява подборка съгласно мястото на генезис и примерна дата на основаване, името на основателя, фонда, вид на предмета и под. Използва се от музейни служащи и се приготвя за издание на на музея на Международния " Мемориал ".

База данных на Училищния конкурс. Съдържа сведения за повече от 38 хиляди работи от Ученическия конкурс " Човекът в историята. Русия - ХХ век ", провеждан от " Мемориал " от 1999 година насам. Работите са разказани тематично, а към близо 2700 от тях има анотации. Използва се от сътрудници на състезанието.

Бази данни за история на инакомислието и самиздат

- информативен бюлетин " Хроника на настоящите събития ", излизал в интервала 1968-1983 г.; това е основен източник за историята на правозащитната и дисидетнтска интензивност в Съюз на съветските социалистически републики.

- азбучник на Самиздат, включващ 7134 записи за текстове, основани и импровизирано популяризирани в Съюз на съветските социалистически републики от края на 50-те години до 1990 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР