В края на 20 и началото на 21 век, се

...
В края на 20 и началото на 21 век, се
Коментари Харесай

Във Франция са разрешени със закон еднополовите бракове

В края на 20 и началото на 21 век, се оформя една възходяща наклонност за признание на правото на цивилен брак и на еднополовите двойки. Това законово признание им дава необятен набор от права, като тези на взаимно обществено обезпечаване, заместничество, данъчно тъждество и прочие, недостъпни за небрачните двойки. Ограничаването на правото на брак единствено върху разнополовите двойки, лишава еднополовите двойки от такива пълномощия, и в случай че първите могат сами да избират дали да сключат брак и да ги придобият, на вторите тази опция им е отнета от закона. И въпреки че някои от горепосочените права, могат да бъдат подсигурени посредством други правни средства (пр. посредством договори), еднополовите двойки не престават да се сблъскват с компликации в региона на наследяването, болничните визити и имиграцията. Липсата на законово признание също лишава еднополовите двойки и от правото на осиновяване.
Понастоящем, цялостна брачна равнопоставеност има единствено в няколко страни: Испания, Белгия, Нидерландия, Норвегия, Швеция, Канада, ЮАР, Португалия, Исландия, Аржентина, Дания и Франция, а от 2017 година публично влиза в действие закон за узаконяване на еднополовите бракове и във Финландия.
В Съединени американски щати, към май 2009 година, щатите Айова, Кънетикът и Масачузетс признават еднополовите бракове за законно равнопоставени. Върмонт и Мейн са приели законови промени, изцяло узаконяващи еднополовите бракове от септември 2009 година. Законодателният орган на Ню Хампшър също одобри сходни промени на 6 май 2009 година, само че губернаторът на щата Джон Линч още не е подписал закона. В Калифорния, след правосъдното легализиране през май 2008 година и последвалата повторна възбрана посредством конституционна корекция (известна като „ Proposition 8 “) от ноември 2008 година, правосъдните борби не престават. Очаква се през юни 2009 година Върховният съд на Калифорния да вземе решение по делото против законността на поправката (Конституцията на щата планува характерна процедура за сходни ремонти, която не е спазена), както и по отношение на законовия статут на десетките хиляди еднополови бракове, подписани в щата през 2008 година.
Любопитен казус съставлява методът на щата Ню Йорк, където еднополови двойки не могат да сключат брак, само че се признава валидността на еднополовите бракове, подписани в други щати или страни, съгласно чиито локални законодателства тези бракове са законни.
На федерално равнище еднополовите бракове са неразрешени от така наречен „ Закон за отбрана на брака “ (Defense of Marriage Act), признат през септември 1996 година. Поради тази причина даже жителите на щати с равнопоставеност на браковете нямат достъп до избрани фамилни права и привилегии, които попадат под юрисдикцията на федералните управляващи (напр. пенсионно обезпечаване, имиграционни въпроси и други).
На 26 юни 2015 година Върховният съд в Съединени американски щати афишира еднополовите бракове за законно право във всичките 50 щата.
Законово отнасяне на хомосексуалността по света
В края на 2004 година английският парламент одобри закон за гражданските съюзи, който влезе в действие от 2005 година и позволява на еднополовите двойки да се записват публично като такива.
Дори и в страните, където еднополовите връзки не са легално приети, доста еднополови двойки си провеждат брачни церемонии (още наричани церемонии по обвързване), с цел да заявяват и отпразнуват своето обвързване пред обществото. Тези церемонии нямат законова годност и не водят до промени в законовия статут на двойките.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР