В козунаците тази година не са открити синтетични багрила, но

...
В козунаците тази година не са открити синтетични багрила, но
Коментари Харесай

„Активни потребители“: Индустриално произведени козунаци с ниско качество, изобилстват от Е-номера и заместители

В козунаците тази година не са открити синтетични багрила, само че изобилстват от Е-номера и заместители. Това демонстрира изследване на „ Активни консуматори ”, което проучва състава на индустриално приготвени козунаци. Информацията е извлечена от етикетите, т.е. от това, което самите производители са заявили. Отделно е извършен и лабораторен тест за съществуване на оцветителя Е102 (тартразин). В изследването са включени 16 марки козунаци, закупени от търговски вериги и “женския” пазар в София през месец март 2018 година

От 16 марки козунаци, при една изцяло отсъства наложителната хранителна информация на етикетите. Такова нарушаване се следи доста постоянно при предлагането на непакетирани авансово храни като приготвяните на място във веригите хлебни произведения и подготвени топли и студени храни.

Резултатите също по този начин демонстрират, че в 11 от 16 марки липсва краве мляко, а при една марка са спестени и яйцата или различен техен сурогат.

Пестенето от типичен съставки води до прибавяне в козунаците на „ съвременни “, индустриално създадени първични материали. Усреднено във всяка марка са вложени 2 нетрадиционни съставки – сред 1 и 3 за всеки артикул. Това са изсъхнал глутен, яйчен меланж, суроватка и палмова лой, споделят от „ Активни консуматори “. Усреднено във всяка комерсиална марка се съдържат 6 добавени Е-номера. Те са най-вече емулгатори, ензими, антиоксиданти, консерванти, киселинни регулатори, оцветители и други.

В множеството търговски марки козунаци отсъства краве мляко, а в една даже и яйца или техни заместители, допълват от асоциацията.

Продаваните индустриални козунаци са нискокачествен сурогат на оригинала, декларират от „ Активни консуматори “. Вложените суровини/заместители/добавки и технология на произвеждане са тотално разнообразни от обичайна рецепта, като от асоциацията приканват тази наклонност де се обърне.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР