В Косово бе подменен политическия елит. Въпреки убедителната победа на

...
В Косово бе подменен политическия елит. Въпреки убедителната победа на
Коментари Харесай

Любомир Кючуков: Балканите и Черноморието ще останат региони на противоборство

В Косово бе сменен политическия хайлайф. Въпреки безапелационната победа на партията на Албин Курти нещата за него няма да бъдат безоблачни, а проблемите сред Прищина и Белград няма да бъдат решени скоростно. Балканите и Черноморският район, ще продължат да бъдат от позиция на политиката на Съединени американски щати, район на противоборство.

Това съобщи за Dir.bg някогашният зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков, шеф на Института за стопанска система и интернационалните връзки. Той предвижда, че връзките Китай - Съединени американски щати ще продължат да дефинират динамичността на интернационалните връзки в идващите десетилетия, а тези на Съединени американски щати с Русия няма да се подобрят.

Кючуков приказва и за резултатите от изборите в Каталуния и чака ли се там нов референдум за самостоятелност, както и за консумирането на негативите от Брекзит.

- Изборите в Косово се организираха през почивните дни. Последваха апелите на Съединени американски щати и Европейски Съюз за разговор със Сърбия. Какво следва?

- Изборите в Косово бяха избрани от някои коментатори като политическо земетресение. И то не толкоз поради самата победа на Албин Курти, т.е. на Движението за самоопределяне, в много забавна коалиция с самостоятелния претендент Вльора Османи, изпълняващ ролята на президент на Косово, колкото в убедителността на тази победа. С близо 50% от гласовете " Самоопределение " имат в пъти по-голяма поддръжка от идващите две до неотдавна водещи партии, които са на равнище 15-16% - Демократическата лига на Косово и Демократическата партия на Косово.

Основният извод е, че това на процедура е промяна на политическия хайлайф. Вместо военните командири на напред във времето излиза ново по-младо потомство, което не е обвързвано с войната за самостоятелност. Тук несъмнено, има и един абсурд: Курти, водачът на " Самоопределение ", може да стане още веднъж министър председател, само че той няма право да бъде народен представител, тъй като има присъда за потребление на сълзотворен газ в Народното събрание преди пет години. Казвам това, тъй като то има отношение към политическите позиции на Курти. Той и неговата партия одобряват независимостта на Косово за неотменима даденост, т.е. тя не предстои на договаряния, респективно не се постановат взаимни отстъпки и отстъпки от косовска страна по отношение на Сърбия. Иначе казано национализмът ще бъде една от водещите политически линии на вероятно негово държавно управление. Но макар успеха нещата не наподобяват безоблачни за него, тъй като в идващите два месеца би трябвало да се избере и нов президент на мястото на подалия оставка и обвиняем в Хага Хашим Тачи, а президент се избира от Народното събрание с 2/3 болшинство, което " Самоопределение " няма. И поради избора за президент на Курти може би ще се наложи да прави отстъпки при образуването на държавно управление, да търси поддръжка от другите партии за държавно управление, с цел да може по-късно да се образува и нужното болшинство от 2/3 за избора на президент.

- Този избор предопределя ли промени на Балканите?

- Не, само че той не дава особени очаквания за скоростно решение на проблемите сред Прищина и Белград, тъй като както към този момент стана дума този въпрос за независимостта на Косово за Курти не предстои на подозрение. Той неслучайно сподели, че договарянията със Сърбия при вероятно негово държавно управление, ще бъдат 5-и или 6-и приоритет. И това усложнява напъните и на Брюксел и на Вашингтон в опитите им да спомагат за реализиране на договореност сред Сърбия и Косово, макар че те изхождат от разнообразни позиции. Трябва да се регистрира, че в геополитически проект Курти ще разчита доста на поддръжката на Байдън. Той беше единственият косовски политик, който прикани албанската диаспора в Съединени американски щати да гласоподава за Байдън, обвинявайки Тръмп и неговия специфичен делегат за Косово Гренел, че са провокирали вота на съмнение, с който падна първото държавно управление на Курти, несъгласно с американския проект за замяна на територии сред Сърбия и Косово. А въпреки това би трябвало да се има поради, че Курти бе един от косовските политици, които публично поддържа публично вероятно обединяването с Албания, което пък е другата проблематична линия на Балканите, обвързвана с Косово.

- Заговорихте за президента Байдън. Отключиха ли се горещи точки по света след неговия избори, какво се промени?

- Не бих споделил, че са се отключили. Това, по което явно ще има последователност, са задачите на американската външна политика. Това, което ще се промени, са методите за реализирането на тези цели. Целите постоянно са били американско водачество на света. Байдън неведнъж съобщи и преди изборите в своята програмна публикация в списание " Форин аферърс " и в първата си тирада по интернационалните връзки преди десетина дни, че Америка се завърна, подготвена да води света. Тук има, несъмнено, два съществени въпроса след четири години ръководство на Тръмп: дали Америка може и дали светът желае.

По отношение на смяната в методите на Съединени американски щати - те ще се върнат към многостранната дипломация, към интернационалните институции в границите на Организация на обединените нации, към част от интернационалните контракти, от които Тръмп ги извади. Но не може да се чака смяна в връзките Китай - Съединени американски щати, които ще продължат да дефинират динамичността на интернационалните връзки в идващите десетилетия и то на основа ескалиране на борбата доколкото става дума за водачество на света. И противоборството не е единствено в областта на стопанската система и търговията, само че то е всеобхватно - и в политиката и в сигурността и в интернационалните организации, в новите технологии, на всички места.

Не може да се чака и възстановяване на връзките с Русия. Нещо повече, тук, както и в връзките с Китай, върви развой на реиделогизация, този път по доста по-опростена скица " положителни против неприятни ", като Съединени американски щати оповестиха за цел основаването на съюз на " свободния свят " против властническите режими. Най-видимата смяна ще бъде във връзка с Трансатлантическата връзка (включително и в границите на НАТО), където ще сме очевидци на демонстративно наново доближаване.

- Какво трансформира този избор за България?

- В двустранен проект нищо, тъй като връзките ще останат на равнище стратегическо партньорство, както и до момента. Но в подтекста на тези геополитически процеси, за които говорихме, това значи, че Балканите и Черноморският район ще продължат да бъдат район на геополитическо противоборство. Иначе казано, поле за въздържане: политическо на Русия, икономическо на Китай. От тази позиция мъчно може да се чака положителна динамичност в района, в смисъл на понижаване на геополитическото напрежение.

- В същият ден, в който се организираха изборите в Косово, се състояха такива и в Каталуния, там какво се случи?

- Твърде симптоматично е това съвпадане на избори. Неслучайно Испания е една от петте страни членки в Европейски Съюз, които не са признали независимостта на Косово, тъй като това би направило мъчно защитима позицията на Мадрид против независимостта на Каталуния. И главният въпрос след всеки избор в Каталуния през последното десетилетие е: по-близо ли е региона до самостоятелност. Отговорът още веднъж е не. Но не поради самите резултати от изборите, а поради твърдият отвод на Мадрид да допусне сходна опция. Иначе казано казусът остава, излаз към този момент не се обрисува, само че и внезапна ескалация не се чака. Защото измежду партиите, подкрепящи независимостта, а те завоюваха тези избори и болшинство в каталунския парламент, на първо време излезе Републиканската левица на Каталуния, която търси решение в разговора с Мадрид и е против едностранни дейности за обособяване от Испания. Ефектът от изборите ще бъде най-малко в два проекта - районно и национално. Първо, доста мъчно ще бъде основано държавно управление в Каталуния. Трите сепаратистки партии получиха болшинство в локалния парламент, само че там първа партия стана Социалистическата партия на Каталуния, която е част от Испанската социалистическа работническа партия, която ръководи Испания.

- Да, само че те печелят с доста дребна преднина...

- Те надали ще могат да създадат държавно управление, макар че не се изключва разновидността за основаване на ляво каталунско държавно управление. Но казусът е, че държавното управление на Педро Санчес в Мадрид се крепи точно на поддръжката на Републиканската левица на Каталуния. Те си сътрудничат на национално равнище, само че противоборстват на локално равнище, в Каталуния. И проблемите при сформиране на държавно управление в Каталуния, в случай че връзките се изострят, могат да доведат до отдръпване на поддръжката на Републиканската левица на Каталуния на общоиспанско равнище, което води пък до политическа рецесия в цяла Испания. Това ужасно доста усложнява в допълнение обстановката. В обобщение: политическият пъзел след изборите е извънредно комплициран, само че нов едностранен референдум за самостоятелност на Каталуния не може да се чака.

- Коментарите към Брекзит сякаш замлъкнаха към пандемията, само че ние се вълнуваме, защото доста наши сънародници живеят там. Какво следва за Англия, а и за жителите на страните от Европейски Съюз?

- Брекзит е реалност и стартира потреблението на негативите. В момента главният политически инструмент на държавното управление в Лондон е стремежът да разтвори тези негативи в следствията от пандемията, с цел да не се свързват толкоз остро като резултат точно от напускането на Европейски Съюз. В момента текат няколко паралелни процеса. Първо, използването на договореностите с Европейски Съюз и всички произлизащи от това последици. Второ, опити за адаптиране към новите условия за търговия и бизнес - в в някои случаи това значи преориентиране към работа на територията на Европейски Съюз на хора и структури. И трето, което не е маловажно - въвеждане на заместващо законодателство в Обединеното кралство, защото към този момент там не важат разпоредбите на Европейския съюз. Процес дълъг, развой едностранен и развой, който от тук нататък ще провокира съществени проблеми. Защото към този момент Европейски Съюз и Обединеното кралство ще бъдат в друга регулаторна среда. Това най към този момент ще се отрази на Северна Ирландия. Защото в Северна Ирландия работят разпоредбите на Европейски Съюз, а в същото време тя е част от Обединеното кралство. И както видяхме към този момент изникна напрежение при съблюдаване на протокола за Северна Ирландия - къде да се ревизират стоките, по какъв начин да се правят инспекциите и така нататък

Що се отнася до жителите на Европейски Съюз, на всички тези, които бяха в Обединеното кралство до края на предходната година и получиха статут на уседналост или краткотраен статут на уседналост, правата са обезпечени, а за всички, които занапред биха желали да отидат и да работят или да учат в Обединеното кралство разпоредбите се усложняват прекалено много - и като процедура, и като достъп, и като финансови разноски.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР