В конституцията няма срок за третия мандат. Конституционният съд обаче

...
В конституцията няма срок за третия мандат. Конституционният съд обаче
Коментари Харесай

Конституцията не предвижда срок за третия мандат


В конституцията няма период за третия мандат. Конституционният съд обаче вкарва условие от 7 дни. Срокът е със същата дълготрайност като при номинираните за министър председател при първия и втория мандат.

„ Витиевато е казано, че има опция самата парламентарна група да си направи съвещания, с цел да потърси поддръжка. Кандидатът, който парламентарната група, трета подред, посочена към този момент от президента, също има 7 дни и заради тази причина в обществото се е наложило, че има 7 дни за групата и 7 дни за претендента, който тя ще уточни “, изясни доцент Наталия Киселова.

Така, съгласно конституционалиста, крайният период за третия мандат е две седмици и изтича в деня, в който Народното събрание по устав към този момент би трябвало да е излязло във почивка.

„ Тези 14 дни ще изтекат на 1 август, в случай че приемем, че в понеделник парламентарната група на Българска социалистическа партия предложи претендент за министър-председател. Разбира се и решат, че няма бъдат във почивка, както всички ние жителите чакаме “, добави доцент Киселова.

Депутатите имат пълномощия да насрочат на която и да е дата след 1 август дебатите и гласуването на новото държавно управление.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР