В компанията работят над 100 човека, като през строителния сезон

...
В компанията работят над 100 човека, като през строителния сезон
Коментари Харесай

Производителят на водосточни системи "Деворекс" очаква 10% ръст на приходите

В компанията работят над 100 индивида, като през строителния сезон броят им се усилва с към 10%

© Михаил Ванчев Още по тематиката
" Чех слой " влага над 3.5 млн. лева в ново хале и машини

Част от средствата са по стратегия " Иновации и конкурентоспособност "
4 окт 2017
Бизнес климатът завива към есенен скептицизъм през септември

Единствено мениджърите в промишлеността резервират оптимистично въодушевление, сочи ежемесчната анкета на Национален статистически институт
29 сеп 2017
Расте търсенето на жилища в разрастващите се квартали на София

Купувачите със междинни приходи се преориентират към региони като " Витоша ", " Кръстова вада " и " Манастирски ливади-изток ", сочи разбор на BLD
26 сеп 2017 Производителят на водни системи " Деворекс " чака растежът на приходите му да продължи и през тази година. Откакто компанията беше закупена през 2013 година от полската компания Gamrat за 8.25 млн. евро растежът не е спирал.

" Преди договорката бяхме решили, че е по-изгодно да влагаме средства в добре работещо дружество, в сравнение с да строим личен нов цех за водосточни системи употребявани в строителството. Така получихме освен индустриални мощности, само че и създаден пазар.

По-рано Gamrat имаше на Балканите единствено дистрибутори ", разяснява пред " Капитал " Дариуш Шлезак, изпълнителен шеф на " Деворекс ", който преди да дойде в България на тази позиция той е бил търговски шеф на Gamrat S.A. Полската компания е част от групата на Lentex S.A., която е листвана на фондовата борса във Варшава.

През тази година чистите доходи от продажби ще бъдат към 10 млн. лева, предвижда изпълнителният шеф. От 2014 година насам приходите нарастват с годишен ритъм от 0.5-1 млн. лв. и през предходната са били 9.17 млн. лв., което онзачава, че растежът през тази ще е към 9-10%.

Структурата на продажбите на най-голямото дружество в България за PVC водосточни системи е почти 50% за вътрешния пазар и 50% за експорт. " Чрез компанията-майка Lentex S.A. излязохме на нови пазари, само че това става единствено тъй като качеството на нашата българска продукция е доста високо ", разяснява Дариуш Шлезак.

Основният външен пазар е Румъния, където компанията има лично посланичество и логистична платформа. След нея са Испания, Украйна, Русия и Португалия. " Предстои ни среща и договаряния с доста огромна компания от вида магазини " Направи си самичък ". Компанията идва на договаряния, откакто оцени качеството ни като задоволително високо за тях. ", сподели показа Дариуш Шлезак.

Инвестициите не престават

Икономическите резултати след покупката на " Деворекс " са положителни, компанията е печеливша и това разрешава вложенията да продължат. " През 2016 година завършихме с чиста облага от близо 1.5 млн. лв., като от 2013 година тя нараства непрекъснато. Не знаем по какъв начин ще бъде през 2017 година, само че още веднъж ще сме на облага. Резултатите за шестмесечието не се разграничават от съответния интервал на 2016 година " сподели изпълнителният шеф.

През 2016 година компанията вкара в употреба нови машини за ко-екструзия. От там изясняват, че преимуществото на новата технология е, че главният градивен пласт е доста благонадежден, а връхният прибавя по-високи качества на продукта. Общият размер на инвестицията в тази технология единствено за 2016 година е над 150 000 евро.

Още 5% от общия размер на вложенията са за развиването на професионалните качества на екипа на " Деворекс " - най-вече средства за образование и преквалификация и за отбрана на стндарти за качество. Най-голям условен дял в новите вложения през 2017 година е за развиването на пазарите. " Това значи, че отделяме средства за маркетинг в интерес на дистрибуторите, за образование на чиновниците, които ще работят с артикули на Деворекс. Подкрепихме сътрудниците си, като подобряваме обслужването и осигуряваме спомагателни услуги, с цел да развием техния пазар. ", сподели Шлезак.

Цикълът на суровините

" За да реализираме баланс сред качество и цена се наложи за първи път от 2012 година да повишим крайната цена с 3-4 %. Другите фактори, които въздействат върху облагата на компанията са локални. В България се усили цената на силата, на труда, на трансспорта. Досега всички промени, които влияеха върху себестойността бяха за наша сметка. Очакваме цикълът от 2018 година да стане низходящ и цените на суровините още веднъж да стартират да се намаляват. Тогава още веднъж ще можем да понижим цената на крайния артикул. ", предвижда Дариуш Шлезак.

В " Деворекс " работят приблизително 102 служащи като в през дейния строителен сезон - от началото на пролетта и до края на есента - компанията наема в допълнение още към 10%, а през зимата се постанова да понижава личния състав. През 2016 година компанията прави опит с организацията на работа, който се оказва сполучлив и съгласно Дариуш Шлезак това ще продължи и през 2017 година

Изгодно се оказва част от продукцията да се създаде през зимата като запас. По този метод компанията реализира по-голяма претовареност през студения, за сметка на по-малко нарастване на личния състав през мощния. " Стараем се да разпределим натоварването, с цел да реализираме по-добър баланс в работата си ", приключи изпълнителният шеф.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР