В коментар на санкциите по закона "Магнитски", наложени от САЩ

...
В коментар на санкциите по закона "Магнитски", наложени от САЩ
Коментари Харесай

Иван Костов за санкциите на САЩ: Защо БНБ бездейства и кой предупреди Пеевски?

В коментар на глобите по закона "Магнитски ", наложени от Съединени американски щати на Делян Пеевски, Васил Божков, Илко Желязков и още физически и юридически лица в България, някогашният министър председател Иван Костов разяснява, че кардиналната цел на тези ограничения е унищожаването на корпуционните мрежи на нарушителите на човешки права посредством спиране на интервенциите им в щатски долари и активи в Съединени американски щати, без значение от породените съпътстващи вреди на стопанската система и бизнеса.
"Смисълът на глобите е да се спре кръвоносната система, т.е. паричните интервенции на корупционните мрежи. Това не е нуклеарен гърмеж, това е изсушаване на тези мрежи, с цел да не могат да действат ", разяснява Костов в четвъртък пред БНР.
Той сложи въпрос пред Управителния съвет на Българска народна банка по какъв начин пази българските банки от риск да не попаднат под наказания.
Ако не престават да обслужват левовите сметки на глобените лица, самите банки ще подлежат на наказания от страна на Съединени американски щати, означи Костов и добави, че следователно Българска народна банка не пази ползите на вложителите в банките.
Според него Българска народна банка би трябвало да излезе с документ, с който да предизвести банките за рисковете, които поемат и да изиска от тях проекти по какъв начин ръководят тези опасности.
"Дават ли си сметка, че те не пазят ползите на вложителите в рискови банки? Изпълнява ли си (БНБ) дълга пред обществото, или отново ще стане като с КТБ ", запита риторично Костов.
Според него банките би трябвало да бъдат предизвестени за рисковете, които поемат, тъй като има банки, които са дали заеми, държат активи на глобените лица:
"Ако Българска народна банка не направи това, ги лишава от съображение те да подхващат ограниченията, които би трябвало да бъдат осъществени, с цел да бъдат предпазени банките и техните инвеститори, което е по-важно ".
Ако не направи това, Българска народна банка ги лишава от съображение да подхващат ограниченията, които са нужни, посочи Иван Костов.
Той разяснява, че не може да си изясни за какво Българска народна банка не прави това. Имал едно пояснение, което се надява да не е правилно и не го показа обществено.

Кой предизвести Пеевски
Иван Костов зададе още един въпрос, който съгласно него "никой не се осмелява " да сложи:
"Администрацията на президента Байдън дължи отговор по какъв начин, по кое време и от кого е бил предизвестен Пеевски, с цел да се опита да прикрие собствеността си с подправени продажби на свои активи и участия. Всички видяхме, че той извърши голям брой маневри, с цел да изчезне от собствеността на доста компании. Знаеше ли някой в България, че тъкмо той ще бъде глобен? Откъде е схванал? Това е значителен въпрос. От този въпрос зависи ефикасността на глобите - могат ли да реализират задачите си, в случай че авансово са били предизвестени някои от тези, против които са ориентирани ".

Няма "черни описи ", а ръководство на рецесия
Помолен да разяснява мненията на адвокати и конституционалисти, че изготвяните от държавно управление така наречен "черни описи " на лица и компании, свързани със глобените, са на ръба на закона и в нарушаване на конституцията, Иван Костов съобщи:
"Това не са черни описи. Това са описи, дадени на държавните компании, с цел да се предпазят при присъединяване в интервенции със глобените лица. Правителството ги предизвестява, че това значи да поемат огромен риск. Това не са черни описи, това е ръководство на рецесия, тъй че да не доближи до държавните активи и държавните предприятия. "
Според него държавното управление взема тези ограничения, очаквайки да се разгърне целият потенциал на глобите.

Наглост е да се приказва за реваншизъм
По мотив рецензиите към служебния кабинет за кадровите смени и обвиняванията в реваншизъм, Иван Костов изрази учудване, че "тези реакции идват от хора, за които се допуска, че знаят по какъв начин се носи обществена отговорност ".
Публичната отговорност е за целия екип, за всички негови дейности, посочи той. Логиката на промените Костов изясни по този начин:
"Ако министър -председателят няма доверие на човек от екипа на основно място, той не може да го остави на мястото му, тъй като той не може да носи своята отговорност ".
Ако някой има друго мнение, в случай че по различен метод вижда нещата, самичък би трябвало да си отиде, счита той.
Иван Костов акцентира, че рецесията с ковид не е била ръководена добре, което е причина за многото жертви, по тази причина изрече противоречие с изказванията, че дейностите на служебния министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров са реваншистки.
"Сега, когато слушам, че антикризисната здравна политика е била сполучлива, ще припомня един отблъскващ факт: България е втора след Перу по загуба на население в резултат на изключително нараснала смъртност в този интервал. Не споделям, че тези хора, които са били отпред, не са дали всичко от себе си. Но техните благоприятни условия са били малко по-големи от тези на Перу и по-малки спрямо останалите. Наглост е, безсрамие е пред хората, които изгубиха околните си и тези, които са инвалидизирани, да се твърди, че си управлявал най-добре рецесията ", разяснява Иван Костов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР