В колониална Америка половите роли бяха ясни: мъжете обработваха нивите,

...
В колониална Америка половите роли бяха ясни: мъжете обработваха нивите,
Коментари Харесай

Първият безполов свещеник – Общественият универсален приятел

В колониална Америка половите функции бяха ясни: мъжете обработваха нивите, до момента в който дамите поддържаха домовете, мъжете преследваха кариера, до момента в който дамите отглеждаха деца. Но една фигура оспори тези плови правила като изцяло отхвърли пола.

„ Общественият повсеместен другар “ не беше нито мъж, нито жена и отхвърли всички местоимения на пол. И за това Приятелят търпи ненавист. Той беше определян като „ арогантна и самонадеяна жена “, само че Приятелят упорства и съумява да основе религиозно общество, което събира стотици почитатели.

През 1776 година 23-годишна жена от Роуд Айлънд на име Джемима Уилкинсън хваща съвсем съдбовна тресчица. Уилкинсън е само дете, на 12 години, от работливо земеделско семейство. Тя се образова малко сама посредством книги – чете от творбите на квакерите, религиозна група, към която принадлежи фамилията й – и в никакъв случай не се се омъжва.

Докато Уилкинсън лежи болна, Ню Инглънд изпитва бурно религиозно въодушевление, известно като Първото огромно събуждане. Това е придвижване, което въодушевява колонистите да намерят нови способи за поклонение и дава опция на дамите да имат по-силен глас в църквата. На религиозните срещи дамите съставляват по-голямата част от публиката, а от време на време те даже са канени да проповядват.

Семейството на Уилкинсън е сърдечно и патриотично, само че е срещу убежденията на квакерите да се включат във войната. Когато членовете на семейство Уилкинсън въпреки всичко се включват във военните старания, доста от тях са изгонени от сектата.

Малко преди заболяването си Уилкинсън е заинтригувана от „ Баптистите на новата светлина “ – религиозно придвижване, което увлече общността й със своите буйни и радикални проповеди. Баптистите на новата светлина също по този начин споделят, че елементарните хора като Уилкинсън могат да поддържат връзка непосредствено с Бога, което покачва персоналната връзка с божественото.

 Seal of the Universal Friend

Печатът на Универсалния другар

След няколко дни на ръба на гибелта, Уилкинсън се възвърне и обявqwa, че е умряла – единствено с цел да се възобнови като Божи оракул.

Жената, известна преди като Джемима Уилкинсън, в този момент се твърди, че е Обществен повсеместен другар – дух, който не е нито мъж, нито жена, изпратен от Бог, с цел да предизвести хората за идната им крах. Само няколко дни след напускането на болничното си легло, Общественият повсеместен другар надява невиждан тоалет от женски и мъжки облекла и потегля на своята задача.

Докато бушува американската гражданска война, Приятелят посещава няколко щата в Ню Инглънд, проповядвайки обръщение за смирение и предизвестия за апокалипсиса. Той е хладнокръвен съперник на оръжията и приканва за правата на дамите. Приятелят също лекува ранени бойци и от двете страни на революцията. Според него дамите би трябвало да се подчиняват единствено на Бог – а не мъжете – и предизвиква безбрачието. Тъй като дамите стават все по-силни от това огромно събуждане, доста от тях също виждат задачата на приятеля като опция да упражнят своята самостоятелност.

До началото на 80-те години на 18 век Приятелят към този момент е привлякъл общественост от почитатели, които са назовават Обществото на универсалните другари и яздят на конете си през средноатлантическия район, проповядвайки своята задачата. Приятелят държи трагични проповеди, по време на които почитателите от време на време припадали.

Пророкът отхвърля да се разпознава с пол. На въпроса непосредствено за пола му, Приятелят декларира: „ Аз съм това, което съм. “ Отхвърлянето на пола на Приятеля се разгръща и върху персоналната му осанка. Той носи мъжки облекла с фусти изпод и вратовръзки с поли. Дори прическата му, подстригана в горната част с парченца откъм гърба, прави категоризирането на пола му мъчно.

Приятелят цитира свещените писанията, с цел да оправдае, че не е нито мъж, нито жена. По-конкретно, се базира на библейския стих Галатяни 3:28: „ Няма към този момент юдеин, нито грък, няма плебей, нито свободен, няма мъжки пол, нито женски; тъй като вие всички сте едно в Христос Исус. “ По време на проповедите пророкът също цитира Йеремия 31:22: „ До по кое време ще се скиташ насам натам, дъщерьо отстъпнице? Защото Господ направи ново нещо на земята, – Жена ще окръжи мъж. “

Мнозина отхвърлят Обществения повсеместен другар. Във Филаделфия пророкът провокира протест. Разярена навалица хвърля тухли по резиденцията на Приятеля. Критиците го назовават подправен оракул и отхвърлят посланието на Обществото. В отговор Общественият повсеместен другар води Обществото на универсалните другари в пустинята в настоящия щата Ню Йорк с вярата да основе свое лично утопично населено място. Те основават град Йерусалим, където за известно време могат да практикуват своите вярвания без опълчване. Но разногласията вътре в Обществото заплашваха да унищожат утопичната общественост. Съдия Уилям Потър и Джеймс Паркър, двама от най-ранните почитатели на Приятеля, се опълчват на концепцията за изцяло комунално общество. Потър и Паркър, които са вложили повече пари в общността от всеки различен, желаят преразпределение на собствеността. Приятелят се опита да потуши разногласието, само че безуспешно.

Така почитателите се разделят. Заможните мъже се откъсват от Обществото, оставяйки след себе си бедните мъже, самотните дами и болните хора. Но тези някогашни почитатели вършат и освен това – през 90-те години на 18 век те обвинят Приятеля в осквернение.

Здравето на Приятелят се утежнява след края на века и той умира на 66 година през 1819 година А с него и Обществото.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР