В колективния трудов договор трябва да се разпише ясно какъв

...
В колективния трудов договор трябва да се разпише ясно какъв
Коментари Харесай

Грипната ваканция създала напрежение около неприсъствените дни на учителите

В груповия трудов контракт би трябвало да се разпише ясно какъв отпуск се употребява при положение на грипна или дървена почивка, с цел да няма опълчване и спекулации, сподели пред БНР Диян Стаматов – шеф на столичното 119-о учебно заведение и ръководител на Съюза на работодателите в образованието. Според него е редно при сходни обстановки тези дни да се употребяват от платения годишен отпуск.

Синдикатите упорстват обаче това да бъде спомагателен ексклузивен отпуск над полагаемия. Въпросът е обаче кой ще заплаща тези спомагателни дни, сподели Стаматов и добави, че следва да се види дали Министерството на образованието ще има опция да поеме този разход.

„ Проблемът поражда от груповия трудов контракт, който беше написан през лятото на 2018 година В него за първи път се появява един текст, обвързван с това, че когато има рискови обстановки, в които има наложително наставление от някоя институция, каквато да вземем за пример е здравната ревизия, учителите би трябвало да бъдат в задочен ден във връзка с образователните заведения. Думата задочен сътвори прочут дискомфорт в тълкуването и несъгласия, свързани с това дали учителите са в отпуск, или друго. Това напрежение би трябвало да се почисти “, изясни Стаматов в предаването „ Преди всички “. Той напомни, че предходни години, когато е имало грипни или дървени ваканции, учителите или са излизали в заплатен годишен отпуск, или са били на работа, или са били в болничен. Това обаче не е написано ясно и правилно. По думите му объркването тази година е зародило от това, че другите здравни инспекции са издали разнообразни документи – при едни е било наложителна грипна почивка, а при други - рекомендация за почивка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР