В Китай днес официално беше открит най-дългият морски мост в

...
В Китай днес официално беше открит най-дългият морски мост в
Коментари Харесай

Използваха 400 000 тона стомана за най-дългия мост в света

В Китай през днешния ден публично беше открит най-дългият морски мост в света. Той свързва Китай и Хонконг, а построяването му лиши на строителите повече от 10 години. Кой ще има право да го употребява и за какво локални медии го назовават " моста на гибелта "?

 © Българска телеграфна агенция
55 километра, които включват трилентова автомагистрала, виадукти, подводен тунел и даже два изкуствени острова. Първата копка на този упорит план на китайските управляващи е през 2006 година, а цената - цели 6 милиарда и 400 млн. евро. На церемонията по откриването китайският президент Си Цзинпин беше сбит.
Си Цзинпин, президент на Китай: Обявявам моста Хонког-Чжухай-Макао за публично открит.
За изработката му са употребявани 400 000 тона стомана - задоволително за 60 Айфелови кули. 30 км пресичат делтата на Перлената река, има и 7-километров подводен тунел, с цел да не пречи на корабоплаването. Досега дистанцията от Джухай до Хонконг отнемаше 4 часа, които в този момент са сведени до 30 минути. Да карат по моста ще могат единствено хората, които получат особено позволение. Няма да има градски превоз, както и влакове.

Червен рейс е първият тествал новия мост. От на следващия ден се чака всеки ден най-малко 7 000 транспортни средства да минават по него. Камери ще наблюдават за физическото положение на водачите, като тези, които се прозяват повече от три пъти за 20 секунди, ще бъдат спирани за инспекция.

Някои локални медии подлагаха на критика новата облага и я нарекоха " моста на гибелта ", поради 18-те починали по време на градежа служащи. Природозащитници пък сигнализират, че 40 % от застрашения китайски бял делфин - един от знаците на Хонконг - са изчезнали поради мегапроекта.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР