В Киргизия се провежда спецоперация за задържане на бившия президент

...
В Киргизия се провежда спецоперация за задържане на бившия президент
Коментари Харесай

В Киргизия е страшно, спецчасти щурмуват резиденцията на бившия президент ВИДЕО

В Киргизия се организира спецоперация за задържане на някогашния президент Алмазбек Атамбаев. Според управляващите той е арестуван. От централата на Атамбаев настояват, че продължава да се чува стрелбата в резиденцията, оповестяват международните медии.

По предварителни данни към 10 души са ранени по време на спецоперацията. Настоящият президент на Киргизия Соронбай Женбеков прекъсна ваканцията си и се насочи към Бишкек.

Мобилизиран е целият разполагаем състав на киргизкото Министерство на вътрешните работи.

"Привържениците на Атамбаев отблъснаха офанзивата против къщата на експрезидента и заловиха специфични елементи. Те ги изведоха на улицата ", съобщи представител на централата.

Според него се изземват и оръжията на командосите. Според него, подразделения на органите на реда не престават да се насочват към село Кой-Таш.

"Баща ми не е избягал, никой не го е задържал и фактът, че той е бил в сигурност, е груба неистина. Той към момента е в Кой-Таш ", написа щерка му Шагиева.

По-рано бе обявено, че "бойци на специфичните елементи задържаха Атамбаев и го откараха до незнайна дестинация ".

"По време на интервенцията бойците на специфичните елементи не са употребявали бойно оръжие. Те са били оборудвани единствено с гумени патрони. В момента интервенцията по задържането продължава ", оповестяват управляващите.



По време на интервенцията в село Кой-Таш в дома на експрезидента са ранени към 10 души, в това число публицист и народен представител от националния парламент.

"Привържениците му не престават да се събират в къщата на Атамбаев, в този момент има до 500 души. Хората построяват барикади и се пробват да пробият в къщата ", разяснява източник.

Според обкръжението на някогашния президент, по време на нападението специфичните сили употребявали гумени патрони и звукови гранати, както и хеликоптери са видени над резиденцията.

Според други източници, някогашният президент продължава да се съпротивлявана специфичните сили.

Според представител на щаба към момента няма цялостна картина за протичащото се, защото спецчастите не пускат никого наоколо до къщата, където се намира Атамбаев, откъдето не престават да се чуват изстрели.



Парламентът на Киргизстан на 27 юни гласоподава за лишаване на имунитета на Атамбаев и статута на някогашния президент, което дава опция да бъде изправен пред съда.

Той е обвинен в подпомагане за смяна на поземлени имоти, корупция при реконструкцията на топлоелектрическите централи в Бишкек, нелегално освобождение от местата за задържане на наказателна власт на Батукаев, както и нелегално доставяне с въглища към топлоелектрическите централи на столицата и нелегално приемане на имот за построяването на къща в село Кой-Таш, област Чуй.

Атамбаев смята, че е подложен на политическо гонене от настоящето управление на републиката и назовава всички обвинявания против него "глупости ". Адвокатът на някогашния президент дефинира решението на депутатите в несъгласие с конституцията на страната.

Атамбаев управлява Киргизстан от 2011 до 2017 година и става първият президент, който непринудено подава оставка след цялостен първи мандат.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР