В категорията пълнометражен документален филм Оскар беше присъден на филма

...
В категорията пълнометражен документален филм Оскар беше присъден на филма
Коментари Харесай

За пръв път в историята: Българин с Оскар - "Навални" с Христо Грозев е №1 при документалните филми

В категорията пълнометражен документален филм " Оскар " беше присъден на кино лентата " Навални ", в чието основаване взе участие българският проверяващ публицист Христо Грозев. Българинът се качи на сцената за приемането на най-високата премия в киното и обра овациите.

" Ние изискуем толкоз доста на Христо Грозев - нашият българин. Христо, ти рискува всичко, с цел да разкажеш тази история ", сподели режисьорът на кино лентата Даниел Роър. Роър благодари за куража на фамилията на съветския опозиционер Алексей Навални.

" Благодаря на всички! Съпругът ми е в пандиза, просто тъй като е споделил истината. Съпругът ми е затворен, единствено тъй като пази демокрацията. Алексей, бленувам си за деня, в който ще си свободен и нашата страна ще е свободна. Бъди мощен, обич моя! ", сподели брачната половинка на Алексей Навални - Юлия Навални.

Самият документален филм едвам не умъртви последния жив огромен съветски опозиционер - той и сега се намира в пандиза, задържан още на летището при завръщането си в Москва през 2021 година след лекуване в Германия след отравяне с новичок.

В документалния филм Навални работи с проверяващата група Bellingcat, с която работи Грозев.

Грозев се намира в Съединени американски щати, само че не особено за церемонията по връчването на Оскарите, а поради нараснала опасност за живота му. Христо Грозев живееше в Австрия, само че преди 2 месеца Руската федерация го разгласи за федерално търсене - на уеб страницата на Министерството на вътрешните работи, въпреки и да не бе оповестено тъкмо за какво и в какъв режим, в това число и след публично питане от българска страна. След предизвестия от няколко служби, в това число и тези в Австрия, за интерес от страна на сътрудници към персоналните данни на Христо Грозев той напусна Австрия.

Дейността на изданието Bellingcat, което се опита да откри събитията по отравянето на Навални и обхвана редица други нашумели произшествия, в това число отравянето на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал и щерка му в Солсбъри, Англия. Именно Bellingcat обвързаха отравянето на българския предприемач Емилиян Гебрев и детонацията в чешкия оръжеен склад във Врбетице.

Във " Facebook " Теодор Ушев писа, че моментът е исторически, тъй като за първи път българин печели " Оскар ". Има и ощо доста мнения - от нашия дипломат в Съединени американски щати, да вземем за пример, както и от самият Алексей Навални - на страницата му във Фейса, която се поддържа от негови близки.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР