В късните часове в пленарната зала депутатите приеха промени на

...
В късните часове в пленарната зала депутатите приеха промени на
Коментари Харесай

В късните часове депутатите приеха промени на първо чете в няколко закона

В късните часове в пленарната зала депутатите одобриха промени на първо чете в няколко закона. 

Една от е в Закона за отбрана на потребителите със 128 гласа " за ", без срещу и въздържал се.

В отчета на комисията по икономическа политика се показва, че са планувани самостоятелни средства за отбрана на потребителите , претърпели вреди от използването на нелоялни търговски практики от търговци, като се дава опция на потребителите да претендират за понижаване на цената или за обезщетение. Допълват се критериите, по които Комисията за отбрана на потребителите ще прави преценка, по кое време дадена комерсиална процедура е нелоялна.

Със законопроекта се планува увеличение на размера на санкциите и имуществените наказания за нарушавания на наредбите на Закона за отбрана на потребителите , изключително във връзка с " необятно публикуваните нарушавания " и на " необятно публикуваните нарушавания със съюзно измерение ", които са предмет на ограничения за координирани действия по използване на законодателството за отбрана на потребителите по Регламент на Европейски Съюз, се показва в отчета.

Разширява се приложното поле на Закона за отбрана на потребителите, тъй че да обхване и даването на " гратис " цифрово наличие и на цифрови услуги, с цел да се обезпечи отбрана на потребителите. Регламентират се условията към онлайн местата за търговия и се плануват характерни условия за даване на информация на потребителите, написа в отчета на комисията.

Парламентът одобри на първо четене и промени в Закона за пазарите на финансови принадлежности със 123 гласа " за ", без " срещу " и въздържали се. Измененията целят възстановяване на регулаторния режим за капиталовите медиатори и цялостно вземане предвид на законодателството с правото на Европейския съюз. Основната смяна по отношение на настоящата пруденциална рамка се състои в метода на пресмятане на финансовите условия за капиталовите медиатори според от рисковете, които поемат. С въвеждането на режим, който е по-опростен и симетричен на рисковете, които поемат капиталовите медиатори с активността си, се чака да се реализира понижаване на настоящите разноски на медиаторите за съблюдаване на регулаторните изисквани я, се показва в отчета на парламентарната комисия по икономическа политика и нововъведения.

Със законопроекта се вкарва обвързване за систематичните капиталови медиатори да подадат заявление до Българската национална банка за издаване на лиценз за кредитна институция по Закона за кредитните институции при прекосяване на обща стойност на активите над 30 милиарда евро. Също по този начин е очакван и ред за наново издаване на лиценз за капиталов медиатор от Комисията за финансов контрол в случаите, когато тези сдружения към този момент не дават отговор на условията за кредитна институция и активите им спаднат под прага от 30 милиарда евро.

Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за водите (ЗВ), импортиран от Министерския съвет (МС). " За " гласоподаваха 128, осем се въздържаха, " срещу " нямаше. С тях се актуализират Плановете за ръководство на речните басейни (ПУРБ) и тези за ръководство на риска от наводнения. В претекстовете към законопроекта е записано, че това ще разреши да има настоящи стратегически документи, като по този метод ще се обезпечи опция за реализиране на дейностите по ръководство на водите и водните обекти. В претекстовете към законопроекта се показва, че според Закон за водите ръководството на водите, водните обекти и водностопанските системи и уреди се реализира на основата на ПУРБ.

Плановете за ръководство на речните басейни се създават за период шест години в сходство с условията на Директива 2000/60/ЕО на Eвропейския парламент и на Съвета от 23 октомври 2000 година за определяне на рамка за дейностите на Общността в региона на политиката за водите - Рамкова инструкция за водите (РДВ), която напълно е транспонирана в Закон за водите, показват вносителите. Като резултат за интервала до актуализиране на ПУРБ и ПУРН по реда на Закон за водите ще има настоящи стратегически документи, като по този метод ще се обезпечи опция за реализиране на дейностите по ръководство на водите и водните обекти, се споделя още в претекстовете.

Гласуването на законопроекта се случи часове след началото на днешното пленарно съвещание, на което на първо четене бе признат проектобюджетът за 2022 година Опозицията изрази неодобрение за какво се одобряват измененията в Закон за водите без представител на Министерски съвет. От ГЕРБ-СДС настояха макар късния час да се извика представител на вносителите. Това обаче беше отказано от ръководителя на Народното събрание Никола Минчев. Николай Дренчев от " Възраждане " пък имаше забележки към целия закон. След като е влезнал в пленарна зала законът, не мисля, че би трябвало да разясняваме единствено тези членове, които са ни подадени от Министерски съвет, разяснява той. Заради огромната поддръжка за законопроекта, ръководителят на водещата комисия по околна среда и водите Манол Генов изиска срокът за оферти сред първо и второ четене да бъде единствено три дни.

Малко по-рано депутатите  приеха на две четения в един ден промени в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние , оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година, и за превъзмогване на последствията. Вносител е Министерският съвет.

На първо гласоподаване беше отритнат еднакъв законопроект на Николина Ангелкова и Десислава Атанасова от ПГ ГЕРБ-СДС.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР