В Канада предложиха да се изпращат астронавти на Марс с

...
В Канада предложиха да се изпращат астронавти на Марс с
Коментари Харесай

Учени измислиха лазерен катапулт за полети до Марс

В Канада предложиха да се изпращат астронавти на Марс с лазерен " катапулт ". Местни учени считат, че благодарение на революционната концепция могат да понижат времето за пътешестване до 45 дни.

Това в пъти превъзхожда индикаторите, които реализират съществуващите в този момент технологии – ровърът на НАСА Perseverance пътува до Червената планета малко повече от 7 месеца.

Според ScenceAlert концепцията е да се построи лазерно-термична задвижваща система на Земята от група инфрачервени лазери с диаметър 10 метра и мощ 100 мегавата.

Приблизително толкоз употребяват 80 000 американски семейства.

На орбитален транспортен съд ще има рефлектор, който ще насочва лъчите от повърхността на планетата в нагревателна камера, цялостна с атомна плазма. Когато температурата се увеличи, тя ще бъде изхвърлена през дюзи, създавайки по този метод мощна двигателна сила. Както се възнамерява, когато излъчването затихне, корабът ще се форсира до 17 km/s.

Това обаче е и главната спънка – откривателите към момента нямат визия по какъв начин да забавят скоростта при идване. Явно ще...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР