В кампанията си за главен прокурор Гешев имаше възможност много

...
В кампанията си за главен прокурор Гешев имаше възможност много
Коментари Харесай

Експерт: След СРС-та с президента може да има основания Иван Гешев да бъде отстранен

В акцията си за основен прокурор Гешев имаше опция доста пъти да пояснява разделянето на управляващите, само че явно не го е схванал, тъй като президентската институция е особена - имунитетът и мандатът е необикновен. Не инцидентно конституционният законодател е планувал президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат разследвани по реда на наказателното произвеждане - точно поради такива случаи.
Това сподели пред БНР Теодор Славев от Института за правни начинания. Той разяснява, че има съображение по член 175, алинея 5 от Закона за правосъдната власт Висшият правосъден съвет да прегледа случая и би могло да се твърди, че има учредения Иван Гешев да бъде отхвърлен, тъй като има противозаконни дейности на прокуратурата, само че тъкмо прокуратурата пък би трябвало да каже, че тези дейности са противозаконни.

" Стана ясно, че записите са правени през април 2019 година, а тогава имаше различен основен прокурор. Означава ли, че господин Сотир Цацаров е разпъвал чадър над президентството и над други институции? Второ - на 31 юли 2019 КПКОНПИ излиза с решение, че по отношение на Румен Радев няма спор на ползи. Това значи ли, че върху комисията е оказван напън и надлежно би ли трябвало да бъде разследван предходният ѝ ръководител, а и сегашният, в случай че това е при положение на продължаващо закононарушение оказан напън ", изясни Теодор Славев.

Според него записите са противозаконни и са съшити с бели конци, а СРС-тата са предизвестие към президента да не предлага прекомерно радикални неща като промени в Конституцията, свързани с отчетността на основния прокурор. Славев посочи, че е станало ясно, че по самодейност на ДАНС е подслушван натовски военачалник (Цанко Стойков - пълководец на Военновъздушни сили, бел.ред.), а не по самодейност на КПКОНПИ, която е оправомощена да изиска потреблението на СРС. Бюрото за надзор на СРС би трябвало да бъде сезирано, с цел да се произнесе по какъв метод са събрани и има ли неправда, безапелационен е той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР