В Калифорния днес ще бъде гласувано щатско законодателство, което си

...
В Калифорния днес ще бъде гласувано щатско законодателство, което си
Коментари Харесай

Калифорния ще въвежда закон за изкуствения интелект

В Калифорния през днешния ден ще бъде гласувано щатско законодателство, което си слага за цел да ограничи рисковете, свързани с изкуствения разсъдък.

Компаниите, занимаващи се с новаторската технология, ще бъдат задължени да тестват системите си и да интегрират ограничения за сигурност, с цел да избегнат маниулация за, да вземем за пример, заличаване на щатската електрическа мрежа или основаването на химически оръжия. Според специалисти това са сюжети, които биха могли да се случат в бъдеще, защото технологиите се развиват с мълниеносна скорост, изяснява Асошиейтед прес.

Срещу законопроекта остро се опълчват софтуерните компании, включително Meta, притежателят на Фейсбук и Instagram, както и Гугъл. Според тях регулациите са ориентирани против разработчиците, вместо да се концентрират върху хората, които употребяват системите на ИИ за нанасяне на щета.

Противниците на законодателството желаят да се изчака за повече насоки от федералното държавно управление. Поддръжниците му споделят, че Калифорния не може да чака, акцентирайки тежките уроци, научени поради неналичието на бързи дейности при налагането на правила за фирмите, опериращи обществени медии.

Авторът на законопроекта Скот Винер, сенатор от Демократическата партия, разяснява, че предлагането ще обезпечи рационални стандарти за сигурност, предотвратявайки " пагубни вреди " от извънредно мощните модели на ИИ, които могат да се появят в бъдеще. Изискванията ще бъдат прилагани само по отношение на системи, чието образование коства над 100 млн. щатски $ за изчислителна мощ. В момента нито един действителен модел на ИИ не е стигнал до сходен предел, отбелязва АП.

На чуване Винер акцентира, че " не става въпрос за по-малките модели на ИИ.

" Става въпрос за необикновено огромни и мощни модели, които доколкото знаем, не съществуват през днешния ден, само че ще съществуват в близко бъдеще. "

Губернаторът от Демократическата партия Гавин Нюсъм разгласи, че скоро щатът може да употребява генеративни принадлежности на ИИ за справяне с казуса със тапите по автомагистралите, за повишение на сигурността по пътищата, както и за даване на данъчни препоръки. Администрацията му обмисля и нови правила против дискриминирането от страна на ИИ при наемането на работа. Нюсъм въпреки всичко предизвести, че свръхрегулацията може да сложи щата в " рискова обстановка ".

Законовото предложение, което е подкрепено от някои от най-известните откриватели на изкуствения разсъдък, ще докара до основаването на нова щатска организация, която ще контролира разработчиците и ще показва положителните практики. Главният прокурор на Калифорния също ще може да подхваща законови дейности при случаи на нарушавания.

Все по-многобройно обединяване от софтуерни компании твърди, че условията ще демотивират фирмите да създават огромни системи за ИИ или да поддържат технологиите си с отворен код.

" Законопроектът ще направи екосистемата на ИИ по-малко безвредна, ще заплаши моделите с отворен код, на които започващите компании и дребните предприятия разчитат, ще се опре на стандарти, които не съществуват, и ще вкара регулаторна фрагментация ", написа вицепрезидентът на Meta и зам. основен шеф по отбрана на персоналните данни Роб Шърман в писмо до законодателите.

Предложението може и накара фирмите да изоставен Калифорния, с цел да избегнат регулациите, предизвестиха от щатската Търговска камара.

Във вторник щатските законодатели ще преглеждат и друга амбициозна мярка за битка с автоматизираната дискриминация, проявяваща се, когато фирмите употребяват изкуствен интелект, с цел да ревизират автобиографии за работни места и заявки за наемане на жилища.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР