В какво се състои стратегическата важност на града, под каква

...
В какво се състои стратегическата важност на града, под каква
Коментари Харесай

Градът на раздора: Защо САЩ и Франция изпратиха подкрепления в сирийския град Манбидж

В какво се състои стратегическата значимост на града, под каква опасност са неговите поданици и на кого залагат във Вашингтон, Париж и Анкара – в материала на съветската организация ТАСС , показан без редакторска интервенция от Агенция „ Фокус “

Разположеният в северозападна Сирия град Манбидж беше освободен от „ Ислямска страна “ (ИД) от силите на въоръжената коалиция „ Сирийски демократични сили “ (СДС) още през 2016 година. Но опасността от обновяване на военните дейности виси над града и над неговите поданици всекидневно.

Защитници или терористи

Към средата на март град Манбидж остана единственото огромно обитаемо място на запад от река Ефрат, което не се намира под контрола на Турция. През февруари 2017-а в хода на интервенция „ Щита на Ефрат “ турските Въоръжени сили, взаимно с групировката „ Свободна сирийска войска “ (ССА) изгониха ИД от град Ал Баб, а през март 2018-а година – в хода на интервенция „ Маслинова клонка “ – лишиха град Африн от кюрдските „ Отряди за национална самозащита “ (ОНС)
Днес Манбидж е под контрола на Съюз на демократичните сили. Най-голямата мощ в Съюз на демократичните сили са Общински народен съвет – въоръженото крило на лявата партия на сирийските кюрди – „ Демократически съюз “ Държавна сигурност.
А в очите на Анкара, Държавна сигурност е терористична организация, както и настоящата в самата Турция Работническа партия на Кюрдистан (ПКК). И в случай че ПКК се счита за терористическа в Съединени американски щати и доста европейски страни, то Държавна сигурност се счита за такава единствено в Турция.
Тази разлика може да бъде обяснена с това, че в хода на гражданската война в Сирия и Ирак, поддържаните от всички страни съумяха да завземат от ИД обширни територии, обхващащи съвсем цялата граница с Турция. Което, на собствен ред, докара до повишаване на сепаратистките настроения измежду кюрдското население.
За Анкара съществуването даже на една самостоятелна кюрдска страна в Близкия Изток, а още повече на самата граница с Турция, е неприемливо. Защото това може да сътвори казус за турските кюрди, които обитават плътно югоизточната част на страната и сформират към 20% от популацията й.
Имайки поради горепосоченото, незабавно след завладяването на Африн министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу съобщи, че Анкара е подготвена да организира „ интервенция срещу терористите “ в Манбидж.

Стари ангажименти

Чавушоглу направи една спогодба. Операцията ще бъде извършена единствено в случай че не съумеят да се договорят със Съединени американски щати за изтеглянето на кюрдските формирования от града.
Още през 2016-а година някогашният вицепрезидент на Съединени американски щати Джоузеф Байдън даде обещание, че всички кюрдски бойци ще изоставен Манбидж и ще преминат на източния бряг на река Ефрат след освобождението на града от ИД. Но това по този начин и не се случи.
А през февруари някогашният Държавен секретар на Съединени американски щати Рекс Тилърсън даде обещание на Анкара, че Вашингтон ще съблюдава „ дадените на Турция обещания за Манбидж “. Договориха се да подхващат старания за „ разрешаването на проблемите “ и държавните глави – Доналд Тръмп и Реджеп Таийп Ердоган.
На фона на тези сделки и обещания, както заяви на 2 април телевизионният канал Al Arabiya, базирайки се на свои локални източници, Съединени американски щати са насочиха в Манбидж „ спомагателни отряди от сухопътната армия (300 души), в това число огромен брой бронетранспортьори и тежка военна техника “.
В същия ден турския вестник Yeni Safak заяви, че Франция е изпратила в Манбидж 50 офицера. Решението на Париж, където наскоро френският президент Еманюел Макрон одобри представители на Съюз на демократичните сили, бе несъмнено като „ погрешно “ от турския водач.

Бъдещето на Манбидж

Според мнението на началника на Отдела за проучване на близкоизточните спорове към Института за иновационно развиване Антон Мардасов, прехвърлянето на спомагателен контингент в Манбидж опонира на ползите на Съединени американски щати.
„ На американците им беше преференциално да излязат тихомълком от спора сред Турция и ПКК и да съобщи териториите на запад от река Ефрат под юрисдикцията на Анкара “, описа Мардасов, като добави, че сходен маньовър би могъл да докара до стопляне на връзките на Анкара и Вашингтон.
Освен това специалистът означи, че Съединени американски щати залагат и на своите съдружници. „ Не е загадка, че французите имат задоволително огромно наличие в няколко точки (в Сирия), сдържайки евентуален спор сред кюрдите и турците “, съобщи Мардасов.
Отчитайки предходния интервал в Държавния департамент на Съединени американски щати и назначението на нов началник на дипломатическото ведомство – Майк Помпео – осъществяването на договорката за Манбидж може и да не се състои. Това съобщи представител на Турския президент още в средата на март.
Именно по тази причина, както разясни специалистът, на Съединени американски щати „ им е належащо да обезпечат някакъв тип миротворческа задача и да стабилизират линията на прикосновение “ сред Съюз на демократичните сили и турските Водоснабдителна система в региона на Манбидж. С други думи, да подсигурят статуквото.
А Анкара, след хипотетичното евакуиране на кюрдските бойци от Манбидж, няма да спрат на Ефрат. В проектите на Анакра влиза, съгласно мнението на специалиста, „ основаването на буфер по продължение на цялата сирийска граница “. Именно по тази причина Турция ще залага от ден на ден на другите играчи в района – арабите и туркоманите.

Превод и редакция: Иван Христов

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести "
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР