В кафене в украинския пристанищен град Одеса местен контрабандист пуши,

...
В кафене в украинския пристанищен град Одеса местен контрабандист пуши,
Коментари Харесай

Войната прекъсна връзката между украинската и руската мафия

В кафене в украинския пристанищен град Одеса локален контрабандист пуши, до момента в който изяснява по какъв начин войната е разрушила от дълго време откритите връзки сред подземния свят на Русия и Украйна.

„ Огромното болшинство от украинските нарушители застанаха на страната на Украйна “, сподели 59-годишният Кирим, който приказва при изискване да му бъде даден този псевдоним.

„ Но има и такива, които не престават да си сътрудничат с Русия “, означи той, започвайки описа си едвам откакто сервитьорът е донесъл кафетата и се е отдалечил от масата.

Трансграничната мрежа за трафик на опиати, оръжие и хора, която се разви сред Украйна и Русия от руините на Съветския съюз, се смяташе за една от най-силните в света.

Тези връзки са смутени, само че не престават да съществуват.

Когато войските на Москва нападнаха Украйна през февруари 2022 година, това докара до спиране на един контрабанден канал. Той се простираше на стотици километри на запад към Европа от границата с Русия.

Операциите на проведената престъпност сред двете страни – споделящи културни, езикови и исторически връзки – процъфтяват от 90-те години на предишния век насам дружно с голямата корупция.

„ Това беше една от най-здравите престъпни екосистеми в Европа. Те бяха едно и също “, сподели Тюсдей Рейтано, заместник-директор на неправителствената организация „ Глобална самодейност против транснационалната проведена престъпност “.
„ Патриотични “ нарушители
Войната издигна физически бариери под формата на фронтови борби и контролно-пропускателни пунктове, а също породи и яд поради големите опустошения и премеждия, които аргументи съветското навлизане в Украйна.

„ Настроенията „ ние против тях “ са мощни в Украйна, тъй че даже нарушителите се усещат патриоти “, сподели Рейтано.

Кирим дефинира себе си като родолюбец. Твърди, че е прекъснал всичките си контрабандни връзки с руснаци. Същевременно отбелязва, че някои нарушители са отделили пари за войната или за благотворителни действия.

Според известията някои от тях също по този начин са се включили към сраженията на фронта, само че Рейтано отбелязва, че нарушителите могат да употребяват войната, с цел да се опитат да се преквалифицират или да завоюват състрадание от управляващите в подмяна на поддръжка.

Друг представител на подземния свят в Одеса също съобщи, че е родолюбец, който отхвърля да работи с руснаци.

Въпреки това 40-годишният събирач на задължения Александър, употребяващ също псевдоним, съобщи, че кодексът на нарушителите не разрешава всякакво съдействие с страната, която той дефинира като фундаментално корумпирана.

„ Не желая да се удрям за тях (б.р. армията), само че ще се удрям за моя град “, добави той, отпивайки от втората си бира преди обяд, скрил взор зад авиаторски слънчеви очила.

И двамата, които се самоопределиха като сътрудници на подземния свят в Одеса, обявиха, че
украинските служби за сигурност са споделили
на нарушителите да преустановят своята активност, когато Русия нахлу, и приветстваха даването на информации по отношение на руснаците.

Някои от тях явно не са последвали този съвет.

Службата за сигурност на Украйна съобщи, че напролет на 2022 година е „ обезвредила “ мощна незаконна група в Одеса. Тя е сътрудничила на врага и е „ тероризирала и сплашвала локалните поданици “.
„ Одеса си е Одеса “
С експлоадирането на войната високопоставени фигури и интернационалните проведени незаконни групи напуснаха Русия и Украйна и се насочиха към Централна Азия, страните от Персийския залив и други страни.

„ Знаем, че към момента има доста съдействие сред подземния свят на Русия и подземния свят на отвън Украйна “, сподели Рейтано.

Европол също по този начин уточни, че има доста огромна възможност гангстерите от двете страни да не престават да работят дружно.

Европейската полицейска работа означи, че в никакъв случай не съществува един единствен контрабанден маршрут. Затварянето на един от тях не стопира дефинитивно потока на контрабандата, а интернационалните незаконни групи са разнородни и гъвкави по същността си.

„ Те гледат на облагите и даже при война не престават незаконния си бизнес. Търсят най-хубавата опция “, сподели изпълнителният шеф на Европол Катрин де Бол.

„ В момента не виждаме разединение сред съветската и украинската мафия “, добави тя.

Независимо дали с руснаци или не, и макар наложените от войната спънки пред рекетьорската им активност. Престъпниците не престават да работят по улиците на пристанищния град.

„ Въпреки това всичко продължава. Одеса си е Одеса “, сподели контрабандистът Кирим, вдигайки леко плещи.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР