В качеството си на председател на парламентарната комисия, която разглежда

...
В качеството си на председател на парламентарната комисия, която разглежда
Коментари Харесай

Комисията за ЧЕЗ прати писмо до чешката държава, пита какви са били изискванията към купувачите

В качеството си на ръководител на парламентарната комисия, която преглежда събитията към договорката за ЧЕЗ, Жельо Бойчев е изпратил писма до чешката страна и до службите, с цел да разбере какви са били критериите към кандидат-купувачите на сдружението. Това разгласи самият той по време на днешното съвещание на комисията, оповестява Канал 3.

„ Изпратили сме писмо до чешката страна за това какви са били условията към купувачите на ЧЕЗ. Изпратил съм писма до службите да бъде разширена информацията по отношение на участниците и финансирането на договорката, в това число и по линията на партньорските служби “, изясни Жельо Бойчев.

Той посочи, че в писмо до Комисията министър председателят Бойко Борисов декларира: „ Не мога да разясня елементи по договорката за ЧЕЗ, тъй като изказванията ми биха могли да окажат въздействие на арбитражното дело, водено от ЧЕЗ против България. В Комисията ще участва министър Владислав Горанов “.

Именно министър председателят Борисов бе поканен също да приказва пред комисията през днешния ден.

„ Очаквах министър председателят Бойко Борисов да пристигна, отговорите на огромна част от въпросите, които стоят пред Комисията, ми се коства, че могат да бъдат дадени от него ”, сподели още Бойчев.

В тази връзка различен депутат от Българска социалистическа партия Таско Ерменков посочи, че службите са изпращали отчети до Министерството на енергетиката и от тях е ставало ясно кои са кандидат-купувачите за ЧЕЗ. Затова той попита дали министър председателят Борисов не се е тормозил, че точно „ Инерком ” печели договорката.

„ Надявам се, че министър председателят чете тези отчети. Когато е излязло името на евентуалните купувачи, не се ли притеснихте, че една компания, която не дава отговор на 1% от първичните критерии е заложена като печеливш. Защо нямаше реакция на държавното управление, а изчакахте публичната реакция и се пробвате да внушите, че това е разиграване с политически дивиденти? “, попита риторично Таско Ерменков. 

От друга страна единият от зам.-председателите на парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България ” Крум Зарков повдигна въпроса дали е била обсъждана договорката по време на посещеението на чешкия министър председател Андрей Бабиш в България.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР