„В качеството си на министър смятам, че имам правомощията да

...
„В качеството си на министър смятам, че имам правомощията да
Коментари Харесай

Правосъдният министър: Ще поискам оставката на Гешев, чакам решение на КС по въпроса

„ В качеството си на министър считам, че имам пълномощията да желая оставката на Иван Гешев. Чакаме решение на Конституционния съд по въпроса има ли пълномощие министърът за поискването на тази оставка. След това ще внеса искане за оставката му,”, съобщи министърът на правораздаването Иван Демерджиев, който дава отговор на въпроси на жители и медии в рубриката „ Властта приказва! Открито “.

Готов ли сте да влезете в спор с Гешев и да поискате оставката му?

„ Отдавна сме в спор с него, само че не в личностен спор. Начинът, по който той беше назначен, посланията, които излъчи, предизвикаха реакция от страна на Пловдивска адвокатска гилдия, чийто ръководител бях аз. Отговорът му беше персонално засягане. Оттогава сме в спор. В качеството си на министър считам, че имам пълномощията да желая оставката му. Чакаме решение на Конституционен съд по въпроса има ли пълномощие министърът за поискването на тази оставка. След това ще внеса искане за оставката му. Поводът са разнообразни досъдебни производства, които водят до вреди за българските жители и до подозрения, че основният прокурор работи по отношение на върховенството на закона”, сподели министърът.

Според него, когато хиляди хора стачкуват, скандират името ти и желаят оставката ти, би трябвало самичък да се замислиш дали да не предприемеш тази стъпка. Демерджиев изясни, че всички досъдебни производства, които смята за странни, ще бъдат посочени в настояването му за оставката на Гешев.

Какво би трябвало да се направи, с цел да има надзор над основния прокурор?

„ Проблемът не е в личността, а в модела. Тук доста остро се засегнаха правата на жителите, по тази причина имаше подобен отговор. Проблемът е институционален. Но когато персона, която няма качества, се добави към институционален проблем, става по-сложно. Решението на този проблем съгласно мен е да се съблюдава правилото, че прокуратурата би трябвало да следва организацията на съдилищата. Дори нямаме основен арбитър. Имаме ръководител на другите съдилища. Те даже имат административна функционалност. В прокуратурата правилото не е подобен. В дълготраен проект това е решението. В кратковременен проект – решението сме го показали в Плана за възвръщаме и развиване, то е в границите на Конституционната уредба. Въпросът е подложен и от Европейска комисия и е значим за отпущането на средства ", изясни министърът.

Трябва ли да отпадне длъжността основен прокурор?

„ Структурата на прокуратурата би трябвало да следва структурата на съдилищата. Ако я следва, такава фигура не би трябвало да има”, изясни Демерджиев. Той е на мнение, че парламентарната квота към Висш съдебен съвет не би трябвало да отпада, защото правосъдната власт ще се капсулова и ще се откъсне от обществото.

„ Искам добре работеща прокуратура. Конфликтът не е сред Гешев, който доста желае да работи, и хора, които не желаят Гешев да работи. Хората желаят прокуратурата да работи в полза на обществото - обективно, намерено и почтено, прилагайки закона еднообразно за всички. В момента ние не следим това. Това поражда недостиг на справделивост. А всеки недостиг на правдивост поражда най-различни отрицателни реакции, на които сме очевидци в последните години ", добави той.

Какво може да се направи, с цел да се спре практиката „ Автомагистрали”?

„ Работим по това интензивно. Разработва се план, който да ограничи сходни практики. Веднъж са се раздавали публични поръчки доста над лимита. А въпреки това - едно държавно сдружение превъзлага социална поръчка на други компании, без да се съблюдават правилата на закона за публичните поръчки. Тези хора не носят никаква отговорност за градежа на тези автомагистрали, които виждате, че се разпадат няколко години, откакто са издигнати. Не мисля, че концепцията на влагането на държавни пари е такава”, уточни правосъдният министър.

Кои са най-важните точки от правосъдната промяна?

"Аз бих заложил на бистрота и публичен надзор на работата на органите по правосъдие. Бих заложил на въвеждането на електронно правораздаване и увеличение до достъпа на правораздаване. Тези три аспекта бих показал като най-важни ", изясни Демерджиев.

Той добави, че състезанията в системата се организират доста постепенно и би трансформирал това. По този проблем правосъдното министерство към този момент е взело ограничения и ще предложи промени на идващото Народно заседание.

Дела се точат с години и изтичат по отминалост, какво може да се направи по въпроса?

„ В пълномощията на министерството е да постанова санкции на магистратите, които бавят делата си. От друга страна Инспекторатът е претрупан с тази функционалност, само че там нещата са по-сложни. Аз по-скоро бих се съсредоточил върху смяна в нашите действия, в сравнение с да разгадавам на други служби”, сподели правосъдният министър.

Демерджиев уточни, че счита съдействието с гражданските организации за потребно и приветства сходни хрумвания. Според него това би довело до повече бистрота и уместност.

Трябва ли спецсъдът и спецпрокуратурата да бъдат закрити?

„ Нашата позиция е, че профилираното правораздаване не би трябвало да бъде закрито, само че съдът и прокуратурата в този им тип са изчерпали лимита си. Тяхното закриване би трябвало да се случи допустимо най-бързо. Нашата позиция е, че би трябвало да се създадат 5 независими звена към апелативните региони и да се реализира една равна раздалеченост при магистратите, които ще отразяват профилираните каузи. Сметнахме, че подобен модел би бил балансирал и би имал триумф. Цялостното закриване на спецправосъдието би било сериозна стъпка обратно, само че преформатиране в основата му, с цел да работи и да дава нужните резултати, е необходимо”, изясни той.

Министърът даде образец с Румъния, където са наказани няколко министри. У нас наказани обществени персони няма, добави Демерджиев.

„ Искаме спецсъдът да оставя чувство за правдивост, а не за „ бухалка на избрани личности”. Когато приказваме за тази институция, си задаваме въпроса, за какво има интерес единствено към някои персони, а към други не? Това не са единствено мои въпроси, те са на доста български жители, само че аз ще ги задавам обществено ", уточни той.

От години се приказва за продажба на поданство, какво ще извършите, с цел да се спре това?

„ Недопустимо е да се продават български документи. Направихме законопроект и ще го внесем за разглеждане. Заради една група хора, които употребяват това като един тип бизнес, страдат останалите жители, които не могат да получат Шенгенско поданство. Това е повода и да има визов режим със Съединените щати”, изясни Демерджиев.

Обещан ли ви е пост?

„ Имам непокътнат пост на български юрист и ще се върна към него, когато завърши задължението ми на министър. Не ми е обещан никакъв пост и нямам желание да продължа да работя в държавната администрация. Не ми е детска фантазия да съм министър, само че поех поста с отговорност. Това е моят принос, уповавам се да бъде успешен”, показа министърът.

Кога полицията, прокуратура и съд ще проработят за хората?

„ Мисля, че полицията с дейностите си демонстрира ясна воля, че се пробва да работи за хората. Действията им могат да се проследят в медиите. Полицията демонстрира предпочитание да извършва функционалностите си и това дава резултати. Когато другите упоменати поемат функционалностите си, това ще се забележи от хората”, сподели правосъдният министър.

„ Главният прокурор има големи пълномощия – той може да направи всичко, тъй че тази система да работи в границите на закона, да работи законосъобразно и дейно. Той може, има всичките принадлежности да въздейства на процесите в страната и престъпността. За мен основният прокурор би трябвало да бъде справедлив, обективен и да се води от закона. Според мен Гешев не се вписва в това изложение. На въпроса дали може – да, стига да иска”, уточни Демерджиев.

Трудно ли е да влезете в обувките на Янаки Стоилов?

„ Имах невероятната опция за повторно да се изучавам от проф. Стоилов. Когато подобен човек излезе от един екип, методът да се замести е като се развива самият екип. Затова доста разгадавам и на двете заместник-министри”, сподели той.

Законен ли е зеленият документ?

"Вярвам, че сънародниците ни знаят, че зеленият документ се ползва и в цяла Европа. Много съдилища имаха опция да се произнесат по тематиката. Тук огромният въпрос, по който сме в контакт със здравния министър, е по какъв начин разпоредбите да бъдат сложени, с цел да не оставят възприятие на дискриминация в хората. Не мисля, че концепцията на зеления документ е такава. Според мен здравното министерство работи в тази посока ", изясни Демерджиев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР