В женския месец, ден преди 8 март, обръщаме поглед към

...
В женския месец, ден преди 8 март, обръщаме поглед към
Коментари Харесай

Жените в България получават средно с 12,6% по-ниско възнаграждение от това на мъжете

В женския месец, ден преди 8 март, обръщаме взор към наличието на дамите в политиката и бизнеса, написа БНР.

В момента две дами управляват институциите на Европейски Съюз – Роберта Мецола е ръководител на Екологичен потенциал, а Урсула фон дер Лайен на Европейска комисия. Кристин Лагард стана ръководител на Европейската централна банка, подкрепена от Европейския парламент, който призоваваше за повече дами на високи постове в региона на стопанската система и паричната политика.

Вземането на стопански решения продължава да бъде региона, в която Европейски Съюз има най-ниски резултати във връзка с равенството сред половете и представителството на дамите.

У нас за огромна част от позициите желаните претенденти са мъже, сподели пред Радио София Екатерина Анчева – член на Съвета на дамите в бизнеса в България.

„ Това е поради упованието, че в огромна степен ще могат да се концентрират повече върху работата си, до момента в който дамите в по-голяма степен би трябвало да поемат натоварването за грижата за децата и фамилията, както и обвързваните с това отсъствия. Въпросът е по-скоро дали това дава отражение при оценката на професионалните качества на дамите или те в действителност имат шанса да бъдат оценени наедно с мъжете “, изясни Анчева.

Тя добави, че съгласно данните на Националния статистически институт, дамите в България получават приблизително с 12,6% по-ниско заплащане от това на мъжете.

„ Тази разлика нараства по отношение на предходното такова премерване през 2021 година Тогава разликата във възнагражденията е била близо 12%, до момента в който в този момент клони по-скоро към 13% “, посочи Екатерина Анчева.

По думите й, най-голяма е разликата сред заплащането на мъжете и дамите в бранш финанси и обезпечаване, където процентът е 30%.

Тя добави, че има и много образци на дами, които заемат управителни позиции, макар статистиката.

Съветът на дамите в бизнеса в България работи по няколко стратегии в поддръжка на дамите. Една от тях е Лидерска академия, в границите на която към този момент 10 години, 40 дами годишно получават безвъзмездна опция да бъдат обучавани на разнообразни умения, които да развият лидерските им качества.

„ Смятаме, че наличието на дамите в бизнеса е освен потребно, а е належащо, тъй като те внасят неповторими умения, вероятности и опит на работното място “, сподели Екатерина Анчева.

По думите й, повече дами на управителни постове биха били от изгода за стопанската система.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР