В желанието си да бъдем господари на природата и да

...
В желанието си да бъдем господари на природата и да
Коментари Харесай

Защо на слоновете вече не им растат бивни

В желанието си да бъдем господари на природата и да се разпореждаме даже там, където не ни е работата, накарахме доста скотски типове да страдат. Други напряко избихме. А животните кардинално са много приспособими към околната среда - с цел да оцелеят, някои сменят козината, други разцветките си и в опит за бягство от заплахата, се сливат с околната среда. Но колкото и фрапантни да са ограниченията, очевидно са незадоволителни.

Слоновата кост е скъпа ценна стока от стотици години, тъй като се има вяра, че има лечебни свойства за редица болести. Но избиването на слоновете за търговия към този момент добива нови размери. Те се обстрелят от самолети и дребни хеликоптери, дебнат се отвисоко и нямат съвсем никакъв късмет да се скрият поради огромните си размери.

 Снимка 391003

И това изисква крайни ограничения в битката за оцеляване. Учени, работещи на терен в Мозамбик и изследващи генетиката на слоновете, са открили, че броят на огромните животни, които се раждат без бивни и остават по този начин цялостен живот, се усилва непрекъснато в последните години .

Явлението се вижда при женските човеци. Преди години едвам 2-4% от тях са без бивни. Сега броя се е нараснала до над 30% и ще продължава да пораства. Така се стига до извода, че бракониерството повлиява освен на популацията на африканските слонове, и на тяхната еволюция, написа Business Insider.

 Ракът при слоновете - каква е повода да не се разболяват
Защо слоновете не се разболяват от рак

Тайната, която се крие в гените

Тези слонове, които нямат бивни, не са привлекателни за ловците и съумяват да оцелеят във враждебната среда. А това е следващото доказателство, че животните няма да се дадат толкоз елементарно и колкото и да си мислим, че сме господари на природата, това изобщо не е по този начин.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР