В жалбата си Късовска пише, че решението е взето изненадващо

...
В жалбата си Късовска пише, че решението е взето изненадващо
Коментари Харесай

Жалба до СЕМ: БНР закрива дирекцията, която следи за редакционните стандарти


В жалбата си Късовска написа, че решението е взето " изненадващо и незабавно ", без претекстове, а чиновниците на БНР не са осведомени за аргументите. Според Късовска това е " наказателна акция, поради решението на Програмния съвет, обвързвано с неизлъченото изявление с съветския дипломат Елеонора Митрофанова през декември ".

Дирекцията следи и алармира при нарушавания на Закона за радио и телевизия, публицистичните стандарти и упражняването на непрекъсната публицистична отговорност от ръководителите на стратегиите. Според Късовска със затварянето ѝ се отслабва вътрешният престиж.

Пред я изясни, че програмната дирекция се състои от шестима души и е друга от програмния съвет, който продължава да действа. В него влизат шефовете на стратегиите на БНР, а самият съвет се управлява от програмния шеф. 

" Със закриването на Програмна дирекция и на поста на програмния шеф се цели и намаляване на ролята на Програмния съвет като поръчител за публицистичната самостоятелност на БНР. Именно Програмният съвет се произнася по проблеми, свързани със съблюдаване на публицистичните стандарти, както в тази ситуация с изявлението с госпожа Митрофанова, по този начин и в други случаи, които през последните две години са документирани по съответния ред. Един от тях, придобил обществена популярност, е позицията на Програмния съвет по случая с непроверена информация за кораба " Царевна " при започване на април 2022 година, с ясна констатация, че са нарушени професионалните стандарти ", написа в писмото си доскоршният програмен шеф на БНР.

Как без Програмна дирекция и с активност на Програмния съвет сложена под доста въпросителни ще се подсигурява публицистичната самостоятелност на стратегиите и невмешателство на административните ръководители в програмното наличие, което е разказано като изискване в лицензията на БНР ", пита Късовска и слага следните въпроси: 
действало ли е управлението на БНР под външен напън и в случай че това е по този начин, чий е този натиск;  позволило ли е външна интервенция под формата на наказателна акция, поради решението на Програмния съвет, вследствие на което не беше излъчено записаното изявление с посланика на Руската федерация Елеонора Митрофанова; предприема ли репресивни дейности против програмния шеф и цялата Програмна дирекция за да бъде маргинализирана и унищожена саморегулацията на медията и по този начин да бъде затулен отхвърли от практикуване на публицистичен надзор в БНР и неспособността на управлението да се оправи с този проблем; представлява ли това деяние SLAPP и в случай че това е по този начин, какви дейности би подхванал Съвет за електронни медии като регулаторен орган по отношение на адресатите; и не на последно място, в случай че закриването е резултат от напън в интерес на непозната страна, оповестила нашата за неприятелска, то има ли риск за националната ни сигурност, в случай, че се касае за решение на директорски орган на публичната медия, която е част от системата за национална сигурност?
Пред " " генералният шеф на радиото Милен Митев разяснява, че решението " не е нито изненадващо, нито незабавно " и цели възстановяване на работата.

Милен Митев бе определен за общоприет шеф на БНР през 2021 година от Съвета за електронни медии, а претендентите бяха още двама Митко Димитров и Иво Тодоров. За Митев дадоха гласа си четирима от членовете на регулатора - тогавашната председателка Бетина Жотева, Галина Георгиева, Соня Момчилова и София Владимирова. Розита Еленова пък се въздържа. Основните причини на четиримата членове на Съвет за електронни медии, подкрепили Митев, бяха, че концепцията му е реалистична и че в най-голяма степен дава отговор на условията.

Решенията на УС на БНР не подлежат на надзор и не са обект на регулация от Съвет за електронни медии, поради гарантиране на публицистичната самостоятелност на публичната медия. Съвет за електронни медии обаче може да изслуша заинтригуваните страни, в случай че реши, че има опит за интервенция в работата на радиото, или пък да повдигне тематиката за публично разискване.

В края на предходната година БНР спря записано изявление на журналиста Петър Волгин с съветския дипломат Елеонора Митрофанова с претекста, че то не дава отговор на публицистичните стандарти, които не позволяват по мощно дискусионни тематики да се дава превес на едната страна. Решението бе взето от точно от Програмния съвет. Тогава Съвет за електронни медии изслуша генералния шеф на БНР, а ръководителят на съвета Соня Момчилова назова свалянето на изявлението невиждана цензура. 

" В изявлението с госпожа Митрофанова имаше директни закани към България ", съобщи тогава ръководителят на Програмния съвет на БНР Даниела Късовска.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР