В ж.к.“Меден рудник“ и ж.к.“Изгрев“ все още се намират по-евтини

...
В ж.к.“Меден рудник“ и ж.к.“Изгрев“ все още се намират по-евтини
Коментари Харесай

Наемите в Бургас полудяха, забравете за добър апартамент, ако не сте готови да плащате по 800 лева

В ж.к. “Меден рудник “ и ж.к. “Изгрев “ към момента се намират по-евтини квартири, само че и те са двойно поскъпнали от предходната година

Пазарът на наемите на жилища в доближи пиковата си точка , проучват брокери, профилирани в този пазарен сегмент. Те са безапелационни, че в никакъв случай до момента квартирите в града не са били толкоз скъпи. Жилище чартърен в Бургас е по-скъпо от еднакъв парцел във Варна или Пловдив . В доста от случаите се приближава до софийските цени.

Към този миг, в случай че желаете да наемете порядъчен двустаен апартамент в централните квартали – ЦГЧ, ж.к. “Възраждане “, ж.к. “Братя Миладинови “ или крайморския ж.к. “Лазур “ ще би трябвало да подготвите най-малко 800 лв.. Рядко в тази цена е обезпечено паркомясто.

Единствено в ж.к. “Меден рудник “ и ж.к. “Изгрев “ е по-евтино – може умерено да си наемеш жилище за 450-500 лв., само че и там не липсват по-скъпи предложение. Например тристаен в ж.к. " Меден рудник " до " Билла " за 950 лв..

Ако държите да живеете в малко по-луксозно жилище заложете в месечния си бюджет 1000-1200 лв. за двустаен. На пазара се оферират и няколко добре обзаведени тристайни жилища, които доближават оптималния ценови диапазон от 1500 евро на месец!  Едно от тях се намира на последния етаж в нова постройка до хотел „ България “, фактически е добре обзаведено, с повърхност от 120 кв.м. Брокери настояват, че колкото и необикновено да наподобява това и други сходни жилища ще бъдат отдадени скоро чартърен.

В Бургас не престават да идват украински фамилии. Обикновено те идват от вътрешността на страната или от прилежащите морски общини, тъй като там не намирали задоволително благоприятни условия за образованието на децата си. Профилът им бил на мечтаните наематели – фамилии, които са подготвени да останат много дълго и да заплащат огромен наем, без да се пазарят .

Повишаването на наемите в Бургас стартира преди близо две години точно поради украинските бежанци, които през лятото на 2020 бяха подготвени да наемат всяко свободно жилище, без значение от цената и положението.

Инфлацията и повишаването на жилищата, като цяло, доведоха до втора вълна в края на предходната година , когато мъчно се намираше нещо качествено за под 500-600 лв.. Голяма част от наемодателите използваха момента, с цел да индексират наемите си, които в множеството случаи бяха замръзнали от години. 

В началото на 2023 година Флагман.бг писа, че в Бургас до момента е работил непазарен принцип, при който наемите са фрапантно по-ниски от цената на жилищата. В София, да вземем за пример, един апартамент може да се изплати най-вече за 15 години, до момента в който в Бургас този индикатор гонеше 30 години.

Местният пазар, несъмнено, има специфичност – постоянно жилищата се купуват с капиталова цел и се отдават чартърен . Т.е. – пазарът би трябвало да е пренаситен от парцели, които са предостатъчни за 200 хил.град.  Заради това всеки хазяин се опитваше да си отдаде жилището даже и на по-ниска цена, само че да има доход от него. Ситуацията се промени с идването на огромните украински групи в Бургас.

Прогнозите на брокерите обаче са, че след достигането на пиковите цени следва спад.Дори и да няма отдръпване на украинците цените ще стартират да падат. Прогнозира се, че към края на годината наемите ще са с 10 % по-ниски от актуалните.

От началото на 2023 година обаче те така и така са скочили задоволително – над 30 %, демонстрират анализите на една от огромните брокерски къщи в Бургас.

Повишили са се и наемите за паркоместа. Предлагането така и така е малко, само че това, което е на пазара сега, е за най-малко 170-180 лв. на месец, а гаражите минават 200 лв..

Даже и в ж.к. " Меден рудник ", намерено паркомясто, се отдава за 80 лв. на месец. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР