В известен смисъл вече учените вече разполагат с инструмент с

...
В известен смисъл вече учените вече разполагат с инструмент с
Коментари Харесай

11 изчезнали животински вида, които чакат ред за връщане към живот

В прочут смисъл към този момент учените към този момент разполагат с инструмент с връщане времето обратно. Те интензивно търсят точния способ, който да върне към живот изчезнали скотски типове. Неправителствената организация The Long Now Foundation разгласява къс лист на животни, които дават отговор на критериите за „ връщане към живот “.

КАСПИЙСКИ ТИГЪР

Този тигър в миналото е населявал обширни територи в Турция и Централна Азия. Видът изчезва през 60-те години на предишния век, поради бракониерство и загуба на хабитат. Учените, участващи в плана, желаят за върнат тигъра, употребявайки генетично сходния тип Сибирски тигър.

ЗУБЪР

Зубрите в миналото са се срещали в цяла Европа, Азия, Северна Африка. Достигали са височина над 2 метра. Учените желаят да ги върнат посредством деликатно селектиране на типове наедрял рогат добитък, някои от които носят ДНК на зубър.

ДОДО

Прословутото Додо, разказано в Алиса в страната на чудесата в миналото се е срещало на Мавриций, само че е изтребено от човешката лакомия. Откритият през 2007 година скелет на додо може да съдържа скъпи ДНК проби, които учените да употребяват, с цел да възкресят птицата.

ВЪЛНИСТ МАМУТ

Тези големи, сходни на слон същества са населявали последно остров Врангел ( Русия ), преди да изчезнат изцяло преди към 4 хиляди години. За благополучие има съхранени в ледовете някои спесимени, посредством които учените да стигнат до ДНК.

George?Rinaldino? Teichmann Art Collection Photo Documentation

ТАСМАНИЙСКИ ВЪЛК

Този торбест бозайник е прочут също и с името тасманийски тигър. Населявал е Австралия, Тасмания и Нова Гвинея до изтребването на типа през 60-те. Учените имат вяра, че част от тяхната ДНК се среща в тасманийските дяволи, което може да помогне за връщането на животното.

Това единствено 5 типа от животните в листата, надолу има още, които учените се надяват да съумеят да върнат.

КУБИНСКО МАКАУ

ВЪЛНИСТИ НОСОРОЗИ

Artist’s impression of Coelodonta antiquitatis ‘Woolly rhinoceros’ which roamed the tundra of Palaeartica during the Pleistocene 1.8 million to 10,000 years ago. Illustration by Michael Long.

ПАТИЦА ЛАБРАДОР

МОА

БАЙДЖИ (речен делфин)

ПТИЦЕЧОВКОВА ЖАБА ( Rheobatrachus )

„ ТРЯБВА ЛИ ДА ПРАВИМ ТОВА? “

Това е златният въпрос, който се задава, когато стане дума за възкресяване на изчезнали типове. Някои считат, че фокуса върху обособените типове е загуба на време, изключително в случай че темповете на изгубване не понижават. Други виждат връщането на обособени типове като опция за ревитализация на естествения хабитат и надлежно допринасяне възобновяване на флората и фауната като цяло. Напредъкът на технологиите обаче разрешава в този момент да се зададе и въпросът „ за какво не ? “

Всяко животно на планетата има своя характерна функционалност в екосистемата. Загубата на един тип може да докара до верижна реакция – дребна или катастрофична. Ако учените желаят върнат салдото в екосистемата на Земята, би трябвало да следват непоколебим протокол в избора на най-подходящите претенденти. Дъглас МакКоули, еколог в UCSB слага три съществени критерия, които би трябвало да са налице: целевият тип да има неповторими функционалности, фокус върху изчезнали неотдавна типове, работа единствено с типове, които могат да бъдат възобновени до равнища на обилие.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР