В Израел случайно е открита уникална непокътната гробницана възраст около

...
В Израел случайно е открита уникална непокътната гробницана възраст около
Коментари Харесай

Откриха уникална гробница от времето на Рамзес Втори в Израел

В Израел инцидентно е открита " неповторима " непокътната гробница на възраст към 3300 години, оповестяват ДПА и Франс прес, базирайки се на израелската Служба за антики.

Погребалната пещера, датираща от времето на египетския фараон Рамзес Втори, съдържа десетки антични артефакти - керамични съдове, някои от които боядисани в алено, а други съдържащи кости, бронзови предмети, върхове на стрели и копия. 

Гробницата е открита инцидентно на 13 септември в Националния парк Палмахим, южно от Тел Авив, когато машина за изкопни работи се натъква на парче камък, което се оказа покривът й.
 

— News Prensa Latina (@NewsLatinPress)

Във видео, оповестено от израелската Служба за антики, изумени археолози демонстрират десетки керамични съдове с разнообразни форми и размери, датиращи от времето на египетския фараон, умрял през 1213 година пр.н.е.

" Пещерата, открита по време на строителни работи, е налична за първи път, откогато е запечатана по времето на Рамзес Втори ", споделят от службата.
Учените са се спуснали в това " удивително пространство, което като че ли е застинало във времето ", натъквайки се на изсечена пещера с квадратна форма и централна опорна колона.

На пода ѝ са открити десетки непокътнати керамични и бронзови артефакти , запазили се по този начин, както са били подредени по време на античната погребалната гала.

" Тези съдове съставляват погребални блага, предопределени да съпровождат умрелия с вярата, че ще му служат в задгробния живот ", допълват от службата.

В единия ъгъл на погребалната камера е открит най-малко един релативно недокоснат скелет , отбелязва Франс прес.

Археолозите разказват находката като " изобретение, което се случва един път в живота, сравнявайки прекарването с това да се " намираш на снимачната площадка на филм за Индиана Джоунс ". 

По думите на учените пещерата може да даде цялостна визия за погребалните традиции през късната бронзова ера .
Произходът на керамиката - Кипър, Ливан, Северна Сирия, Газа, Яфа - свидетелства и за " интензивна комерсиална активност по крайбрежието.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР