В италианския регион Кампания е разположен неголямо населено място с

...
В италианския регион Кампания е разположен неголямо населено място с
Коментари Харесай

Италианци откриха тайната на дълголетието

В италианския район Кампания е ситуиран неголямо обитаемо място с рекорден брой дълголетници – 20% от жителите му са отбелязали 110-годишнина и не се оплакват от здраве. Учените търсят тайната на този феномен.

Малкото градче Ачароли (Acciaroli), ситуирано на средиземноморското крайбрежие в италианската провинция Салерно, притегля туристите с чисти плажове – за своето качество те са удостоени с влиятелната премия „ Синьо знаме “.

Учените са озадачени от феномена на тяхното дългоденствие – 300 души от 1500, живеещи в Ачароли, са прекрачили 110-годишната граница. Това е необикновено висок индикатор. За съпоставяне в Съединени американски щати междинната дълготрайност на живота е 78 години и единствено 0,02% от популацията доживяват до 100 години.

Загадката наподобява изключително неразрешима, като се регистрира, че жителите на Ачароли не се явяват последователи на здравословния метод на живот – мнозина от тях пушат и имат наднормено тегло. Заниманията със спорт тук не са изключително известни – вместо това локалните прекарват времето си в кафенето и си пийват и винце.

Рекордното дългоденствие не може да се припише единствено на отличната екология или географското разположение на градчето – свежият морски въздух и зеленина са присъщи за доста италиански райони. Същото може да се каже и за средиземноморската кухня – нейните последователи живеят освен в Ачароли.

От доста години към този момент медиците вземат кръвни проби и организират ДНК проби на жителите на невероятното градче, само че прецизен отговор на поставения въпрос към момента няма.

  • Отказала цигарите чак на 118 години
  • Учен глътна антична бактерия, с цел да живее постоянно
  • Искате ли да живеете 150 години? Възможно е!

Впрочем учените са разкрили неголяма разлика в храненето на италианските дълголетници – при подготвяне на храна те щедро употребяват розмарин, а вторият по известност артикул е аншоата.

Но не трябва да се мисли, че всеки, който включи тези съставки в своето меню, автоматизирано ще надживее 100 години. Специалистите от ден на ден клонят към версията за гените, които се предават от потомство на потомство.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР