В Истанбул се състоя Четвъртата пленарна сесия на смесения българо-турски

...
В Истанбул се състоя Четвъртата пленарна сесия на смесения българо-турски
Коментари Харесай

България и Турция: нови възможности за разширяване на сътрудничеството в туризма и популяризиране на по-малко известни дестинации

В Истанбул се състоя Четвъртата пленарна сесия на смесения българо-турски Комитет по туризъм. Сесията е първата след няколкогодишно спиране поради пандемията от КОВИД-19. Събитието бе намерено от министъра на туризма и от турския ѝ сътрудник Мехмет Нури Ерсой. 

“Съществува сериозен капацитет за развиване на обмена туристи сред България и Турция, като за задачата следва да се разпространяват по-малко известните дестинации на двете страни на взаимен принцип, " уточни министър Денкова в словото си при откриването на сесията, наблягайки, че е належащо да се употребяват логистичните благоприятни условия на център като Истанбул, на което разчита и България. По думите й България е все по-популярна дестинация за зимен туризъм, а през предишния зимен сезон гостите от Турция са били близо 50 000. 

Турският министър Мехмет Нури Ерсой на собствен ред открои голямото нарастване на взаимните пътувания сред Турция и България.

“Българските жители към този момент могат да пътуват до страната ни с персоналната си карта, без да имат потребност от паспорт. Тази разпоредба оказа огромно въздействие върху увеличението на визитите. Тази обстановка доста ни зарадва и пролича какъв брой вярно е било решението. Бих желал да предложа различен метод, по който взаимно да подобрим увеличението на броя на нашите туристи. Смятам, че увеличението на полетите на българските самолетни компании ще даде огромен принос за увеличението на взаимния туристически размер ”, сподели той.

В Четвъртата сесия на българо-турския Комитет по туризма участваха делегации на двете страни. Сесията се председателстваше от Ирена Георгиева, зам. министър на туризма, и от Надир Алпаслан, заместник-министър на културата и туризма на Турция. Участниците от двете страни разискаха необятен кръг от въпроси на съдействието в границите на интернационалните организации в туризма, разработване и показване на взаимни артикули за консуматори, вложения, поощряване на връзките сред неправителствените организации, продан на фрагменти, увеличение на опциите за пътувания по въздух, суша и море.

Предложено бе и основаването на подкомисии в двете страни, както във връзка с другите браншове, по този начин и във връзка с тематиките, които се вземат решение в региона на туризма.

От българска страна се акцентира на визията за популяризирането на България като целогодишна дестинация измежду турските туристически консуматори. От турска страна настоятелно бе подложен въпросът за отпадане или улеснение издаването на визи за турските жители за пътуванията в България, най-много през дейния зимен сезон.

Обсъжданите въпроси и оферти залегнаха в протокола, който бе подписан от двамата заместител министри, председателстващи сесията.

Ето какво споделиха някои от участниците в сесията особено за Българска телеграфна агенция:

Ирена Георгиева, заместник-министър на туризма на България: Ако запитат къде е най-вече позната България, бих споделила, че е най-вече позната в Турция, което е здрава основа за двустранното ни съдействие. Това пролича в взаимната работа на сесията, а точно, че и от двете страни има доста и стимулирано предпочитание за работа, за интензивност, да се уголемяват връзките сред България и Турция в областта на туризма. Приоритетите на България са увеличение на туристопотока от страна на Турция към България и турските туристи да употребяват един диверсифициран туристически артикул. Това значи да се употребяват опциите на България като страна за зимен и морски ваканционен туризъм, в морския туризъм надали можем да се конкурираме с Турция, само че в секторите кулинарен туризъм, винен туризъм, културен туризъм, в областта на здравния (балнеолечебен) туризъм има доста какво да създадем като общ артикул, с който да привличаме туристи от по-далечни дестинации.

Надир Алпаслан, зам. министър на културата и туризма на Турция: С България, която е нашата най-близка съседка, имаме дългогодишно съдействие в областта на туризма. Проведохме доста ефикасна и сполучлива работна среща. Има огромен капацитет и в двете страни. Важна задача, която стои пред нас, е какво и по какъв начин да създадем по този начин, че на туристите, които отиват в България, и тези, които идват в нашата страна, да им сътворяваме по-комфортни условия. Обсъдихме въпроса за визите, който е изключително значим за турските туристи, от неговото разрешаване зависи в огромна степен и увеличението на туристопотока към България. Смятаме,че би трябвало да насочим повече внимание към нашарване на маршрутите за пътешестване - с трен, да вземем за пример, или по море. Ние имаме към този момент опит в организирането на експресни влакове до разнообразни точки на Турция. Бихме могли да използван този опит и за пътувания в България. Договорихме се следващата година да проведем следващото съвещание на смесения Комитет по туризъм. Благодаря на българските сътрудници отпред с министър Денкова за дейното присъединяване.

Мюберра Ересин, ръководител на Асоциацията на хотелиерите: Дълги години работя в областта на турско-българското съдействие в туризма. Смятам, че можем да реализираме продан на фрагменти от младото потомство (работещи или учащи в бранша на туризма) в натоварените сезони. Имаме концепция да разработим подобен един план. Също по този начин доста е значимо да развиваме круизен туризъм сред Турция и България, да разпространяваме круизите в други страни, граничещи с Черно море. Убедена съм, че може да увеличим доста туристопотока, в случай че се разнообразят маршрутите за пътешестване (по въздух или море) до разнообразни области на Турция или на България. Миналата година (2022) постигнахме връх в визитите, тази година са по-малко, само че аз имам вяра, че като развиваме взаимните си връзки, можем да увеличим тези числа, тъй че в света да се заприказва за турско-българското туристическо съдействие.

Хасан Екер, заместник-председател на Турската асоциация за туризъм (ТУРСАБ): Ние бихме могли да се обединим и към концепцията да развиваме балкански туризъм. Имам поради да предлагаме общи туристически пакети, сред България, Гърция и Турция, които да предлагаме в страни от Далечния изток. Това може да бъде една ефикасна крачка за откриване на нови дестинации на съдействие. ТУРСАБ откри офис за контакти в пограничния град Одрин. Целта е да спомага за посрещане потребностите на българските туристи, които посещават града, разрешаване на зародили проблеми при пътешестване, при прекосяването през общите граници и така нататък

Димитър Биков, шеф маркетинг и бизнес развиване на летище София: Към момента летище София извършва полети до няколко летища в Турция - главно до Истанбул и летище Анталия. До Истанбул полетите се извършват от " Търкиш еърлайнс ", до Анталия летят голям брой чартърни компании, както и постоянни турски самолетни компании - " Пегасус " и " Сун експрес ". Конкретното ни предложение към турската страна е за реализиране на полети до второто летище на Истанбул - " Сабиха Гьокчен ". Като имаме уверението на " Пегасус ", че в случай че бъдат назначени за авиопревозвач, са подготвени да стартират такива полети. Турция е в първата топ петица на страните по трафик и е с най-голям растеж от 30 % по отношение на 2019 година. Така че за този пазар приказваме освен за възобновяване, само че и за един по-голям растеж по отношение на предходните години. Затова считаме, че полетите ща бъдат сполучливи.

В работата на сесията от българска страна взеха присъединяване представители на българския туристически бизнес - Съюз на туристически бизнес-Банско, " Пампорово " АД, " Албена " АД, " Сънтурс БГ ", Обединение " Бъдеще за туризма ", както и представители на генералното консулство на България в Истанбул отпред с генералния консул Васил Вълчев. А от турска страна участваха представители на департамента за Европейски Съюз и външни връзки, ТУРСАБ, Агенцията за туризъм и пътувания, представители на Турските държавни железници, на самолетната компания " Пегасус ", на частния туристически бранш.

Посещението на министъра на туризма Зарица Денкова в Истанбул продължава. Днес тя ще взе участие в откриването на новата образователна година в българското неделно учебно заведение " Свети свети Кирил и Методий ".  

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР