В Испания влезе в сила закон за сексуалното и репродуктивното

...
В Испания влезе в сила закон за сексуалното и репродуктивното
Коментари Харесай

В Испания влезе в сила закон, разрешаващ менструален отпуск

В Испания влезе в действие закон за половото и репродуктивното здраве, който планува дамите да имат право на отпуск, до момента в който са в менструален цикъл, заяви ДПА, представена от медиите.

Законопроектът на Министерството за равнопоставеността на половете, импортиран от лявото държавно управление, беше утвърден от Народното събрание през февруари, по-късно бяха признати промени.

След гласуването в Народното събрание през февруари министърът на равенството Ирене Монтеро съобщи, че това е " исторически ден за напредъка на правата на дамите ".

Отпускът за интервала на менструация не е постоянно срещан в законодателството на други страни. В немското законодателство няма сходна наредба, а в Тайван дамите могат да останат у дома единствено три дни в годината, като за тях получават единствено 50% от заплатата си, отбелязва ДПА.

В Южна Корея работодателите би трябвало да дават на служителките си един почивен ден месечно, в случай че те подадат молба, само че законът не регламентира кой заплаща заплатата.

За да вземат менструален отпуск, служителките в Испания се нуждаят от лекарска записка.

Продължителността на отпуска по принцип е неограничена, като съгласно закона тя зависи от това какъв брой мощни са менструалните болки и какъв брой дълго не престават. Разходите се поемат от страната.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР