В Испания бе въведен т.нар. базов доход. Но не за

...
В Испания бе въведен т.нар. базов доход. Но не за
Коментари Харесай

Между 462 и 1015 евро месечно: кой има право на базов доход в Испания?


В Испания бе въведен така наречен базов приход. Но не за всички. На месец семействата ще получават сред 462 и 1015 евро от страната. Какви са изискванията и кой има право да го получава?

На 1 юни 2020 Испания вкара така наречен базов приход. Той обаче няма да бъде изплащан на всички. А единствено на хората в потребност. И по-конкретно - предопределен е за испанците, които печелят под 230 евро месечно. Размерът на така наречен базов приход ще се дефинира съгласно потребностите на семействата и ще бъде сред 462 и 1015 евро на месец. Той ще бъде изплащан на хора сред 23 и 65 години. Право на така наречен базов приход имат и чужденци - стига да са обитавали най-малко една година легално в Испания. Изплащането на новата помощ стартира на 15 юни.
Редакцията предлага
Това не е " категоричен базов приход "

Германските медии прецизират, че тук не става дума за категоричен базов приход, защото мярката няма да обхване всички жители на страната. Те съпоставят испанския базов приход с немските обществени помощи Харц 4 - до този миг в Испания не съществуваше сходна обществена стратегия. Някои обособени райони подкрепяха финансово по-бедните си жители, само че единствено краткотрайно. Този тип помощи ще продължат да бъдат изплащани и ще могат да се комбинират с базовия приход.

Испанският обществен министър Луис Ескрива разгласи: " Базовият приход пристигна, с цел да остане ". Той няма да бъде отстранен откакто рецесията от ковид отмине. Факт е, че така наречен базов приход бе част от съдружното съглашение. Актуалната рецесия от ковид обаче накара ръководещите да го одобряват по-бързо.

Пандемията и бедността

Испания е тежко наранена от пандемията от ковид. В страната са регистрирани над 238 000 случая на болест и над 27 000 жертви на Ковид-19. Над 1 милион души изгубиха работните си места. В над 1,1 милион домакинства поне един от членовете към този момент няма никакви доходи.

Правителството допуска, че базовият приход ще обхване 850 000 семейства в цялага страна. Това дава отговор на към 2,3 милиона от общо 50-те милиона жители на Испания.

*****

Вижте и това видео за Испания от края на май 2020:
Невиждан срив: Коронавирусът хвърли Испания в отчаяние
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР