В иракския автономен район Иракски Кюрдистан започна гласуването на спорния

...
В иракския автономен район Иракски Кюрдистан започна гласуването на спорния
Коментари Харесай

Иракски Кюрдистан гласува в референдум

В иракския самостоятелен регион Иракски Кюрдистан стартира гласуването на противоречивия референдум за самостоятелност.

Право на глас имат над 5 милиона души. Те би трябвало да отговорят на въпроса: Искате ли регионът Кюрдистан и кюрдските зони към него да станат самостоятелна страна? Гласуване е планувано освен в Иракски Кюрдистан, обхващащ трите иракски провинции Ербил, Сулеймания и Дахук, само че и в няколко противоречиви региона, включително и богатата на нефт провинция Киркук.

Правителствата на Ирак, Турция и Иран не признават референдума. Анкара даже заплаши да прибегне до " всички ограничения " в сходство с интернационалното право, в случай че допитването сътвори закани за националната сигурност на страната.Кюрдите са най-голямата етническа група в света без лична страна. Според оценките те наброяват към 35-40 млн. души и живеят главно на териториите на страните Иран, Ирак, Сирия и Турция.

Местните демонстрират документ за идентичност от Ирак и получават бюлетина за гласуването, с която отиват в тъмните стаички. След това потапят пръст в мастило и имат право да пуснат гласа си в урната.Преди ден министър председателят на Ирак съобщи, че Багдад в никакъв случай няма да признае резултатите от вота, а президентът на северната провинция на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани заяви, че оттук насетне връзките с Ирак стават като със прилежаща страна.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР