В интервю за телевизия Хабертюрк снощи Чавушоглу засегна различни теми,

...
В интервю за телевизия Хабертюрк снощи Чавушоглу засегна различни теми,
Коментари Харесай

На път към ЕС Турция приоритетно се надява на визова либерализация

В изявление за телевизия Хабертюрк нощес Чавушоглу засегна разнообразни тематики, свързани с външната политика на Турция.

" Искаме да продължим договарянията с Европейски Съюз. Но Европейски Съюз би трябвало да подходи откровено към това ", уточни турският външен министър.

Отбелязвайки, че Турция, която е страна претендент за участие в евросъюза, ще " продължи да прави стъпки в тази посока ", той също по този начин подсети, че Анкара " замрази съглашението за реадмисия, защото Европейски Съюз не извършва (обещанието за) либерализирането на визовия режим ".

Споразумения в региона на миграцията беше подписано на 18 март 2016 година на фона на продължаващата в Сирия революция, предиздвикала милиони хора да подхващат " пътешествието на вяра " за да стигнат до Европейски Съюз, напомня Анадолската организация.

Документът съдържа шест основни точки: възобновяване на процеса на присъединение на Анкара към Европейски Съюз, осъвременяване на митническия съюз, обновяване на разговора на високо ниво, либерализиране на визовия режим за турски жители, съдействие в ръководството на миграционните потоци и стъпки в битката с тероризма.​​ ​

Турция от дълго време акцентира, че въпреки да извършва своята част от договорката, Европейски Съюз не е спазил уговорките си, в това число либерализирането на визовия режим.

Чавушоглу сподели още, че различен приоритет на турската външна политика е " икономическата дипломация ", като посочи, че тя включва " здравен туризъм, търговия и експорт ".

Турският първи посланик даде обещание да ускори ролята на Турция в Европейски Съюз. Той добави, че развиването на връзките със Съединени американски щати и страните от Латинска Америка са на челно място в дневния ред на страната.

" Има сериозен блян към шерване на властта в света. Появяват се нови сили поради мултилатерализма и неадекватността на системата. Турция би трябвало заема доста солидно място в това систематизиране на власт ", сподели той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР